SAD: Protest demokrata na podu

Članovi Senata iz redova Demokratske stranke su održali protest sjedeći na podu Donjeg doma američkog parlamenta sa zahtjevom za oštriju kontrolu naoružanja.

Svijet 23.06.2016 | 08:54
SAD: Protest demokrata na podu
Jedan od kongresmena,Džon Luis zatražio je od kolega da ne odustaju od zahtjeva.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan, koji je iz redova Republikanske stranke, protest demokrata nazvao je "predstavom za javnost".

Jedan od senatora iz redova demokrata Heri Rid istakao je da su oni za kompromis, te da podržava prijedlog republikanaca.

On je naglasio da podržava nacrt zakona koji je predložio republikanski senator Suzan Kolins, kojim bi bila zabranjena prodaja oružja ljudima koji se nalaze na listi potencijalnih terorista.

Nacrt zakona danas će biti iznesen pred Senat.

Američki Senat odbacio je početkom sedmice planove za pooštravanje kontrole oružja, uključujući zabranu kupovine naoružanja osobama koje su na listi potencijalnih terorista.

Republikanci i članovi Nacionalne asocijacije za naoružanje /NRA/ tvrde da se nacrtima koje su iznijele demokrate narušava ustavno pravo za nošenje oružja. Demokrate smatraju da su prijedlozi republikanaca preslabi.

Prije deset dana Omar Matin ubio je 49 osoba u noćnom klubu u Orlandu, i to je najteži masovni oružani incident u istoriji SAD. Matin je bio američki državljanin koji je poznat Federalnom istražnom birou od 2013. godine, ali nije bio na listi potencijalnih terorista.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar