Đorđe Ivanov neće podnijeti ostavku

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov poručio je u večerašnjem obraćanju naciji da, i pored zahtjeva opozicije, ne planira da podnese ostavku.

Svijet 22.06.2016 | 22:35
Đorđe Ivanov neće podnijeti ostavku
On je rekao da je Makedonija u prethodnom periodu bila izložena opasnostima po bezbjednost i da je zbog krize i političkih "prepucavanja" rad institucija bio onemogućen.

"Vojska i policija su spriječili više od 15.000 ilegalnih pokušaja za ulazak u zemlju, a zaustavljena je i teroristička grupa na sjeveru granice", kaže Ivanov.

On kaže da su pravnu državu narušili oni koji nemaju kulturu da rješavaju probleme u institucijama i dijalogom - opozicioni SDSM i vladajuća stranka makedonskih Albanaca – Demokratska unija za integraciju /DUI/.

Makedonski predsjednik je optužio Specijalno javno tužilaštvo da je obavljalo selektivni progon koji je izazvao tenzije u društvu koje su mogle da izazovu građanski konflikt.

Ivanov je naveo da se u Makedoniji vodi "specijalni rat" i da je namjera da se tenzije održavaju sa nekim tehničkim vladama.

On je rekao da dogovor o izlasku iz političke krize nije sproveden i da je na ulicama Skoplja pozorište u kome učestvuju oni koji ne priznaju institucije.

Ivanov je pozvao lidere političkih partija da ne koriste aktuelno stanje u zemlji za ostvarivanje svojih interesa, a EU i NATO da deblokiraju evroatlanski put Makedonije.

Opozicioni SDSM, reagujući na obraćanje Ivanova, saopštio je da je predsjednik Makedonije potvrdio, ne samo da je nesposoban, već i neuračunljiv i opasan kao predsjednik države.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar