Kesić: Odgovoriću na svaku kletvu i prijetnju

Autor emisije "24 minuta" nakon pretnji koje je dobio posle izmontiranog snimka u kojem, navodno, vređa građane Republike Srpske, kaže da ga nije strah, ali da je - ljut.

Srbija 22.06.2016 | 21:20
Kesić: Odgovoriću na svaku kletvu i prijetnju
Pretnje smrću Zoran Kesić dobio je nakon što se na sajtu Srbin.info i Fejsbuk stranici “Ne davimo Srbiju” pojavio premontirani snimak jedne od emisija iz septembra 2014, na način da se u tim montažama vređa Republika Srpska i njeni građani. Na razgovoru u policiji izneo je pretnje koje su njemu i članovima njegove porodice upućene.

"Nisam ljut na ljude koji mi šalju uvrede, već na one koji su ih izmanipulisali, nahuškali na mene i emisiju. Kada nakon benigne šale vezane za geografski oblik države, dakle šale nivoa `gle, Italija liči na čizmu`, dobijete poruke u kojim se pominju grobovi, prolivena srpska krv, gaženje po očevima, majkama i ćerkama, zatiranje semena, pretnje tipa `treba ga obesiti`, `zažalićeš`, `pređi Drinu, nećeš se vratiti` itd, ne znam ko se ne bi iznenadio.

Pritom, reč je o fori iz naše emisije iz septembra 2014. Kako to da tada to nije bila strašna uvreda, a sada odjednom jeste? Trudim se da odgovorim na svaku od tih kletvi i pretnji i vrlo je zanimljivo videti kako se ti ljuti ljudi, nakon što im otkrijem da je reč o zlonamernoj montaži, od `onih koji bi me obesili`, okreću u `one koji bi me rado ugostili u svom domu u Banjaluci`", kaže za “Blic” Kesić.



U zemlji u kojoj su novinari na nišanu već nekoliko decenija, Kesić kaže da ga nije strah, ali da oseća nemir.

"I ljut sam. Ne na ljude koji mi šalju te uvrede, već na one koji su ih izmanipulisali, nahuškali na našu emisiju i mene. Sa huškačima bih imao šta da popričam i ubeđen sam da će mi policija vrlo brzo to i omogućiti. Ako si spreman da javno praviš metu od neke osobe, budi spreman na to da i sam postaneš meta. Po zakonu, naravno", kaže Kesić.

Voditelj dodaje da kolege iz Njuz.neta i on neće više paziti od onoga koliko su do sada pazili.

"A pazili smo i te kako. Vrlo smo odgovorni svi u ekipi i brusimo svaku rečenicu, svaku šalu, svaki komentar u našoj emisiji. Ako smo nekada preterali ili uvredili nekoga ko to nije zaslužio, izvinićemo se. Ali u ovom konkretnom slučaju uvrede nema. Naprotiv, nama treba da se izvine oni koji su pokrenuli ovu hajku. I nije loš osećaj kada vidiš da su već krenuli skrušeno da se izvinjavaju, a svoj potez pravdaju `neopreznošću` ili `tehničkom greškom`", kaže Kesić, kome su se dugim saopštenjem izvinili odgovorni sa portala Srbin.info.

Na pitanje da li misli da će policija otkriti ko je ovako majstorski montirao prilog, Kesić kaže:

"Fokus mora da bude na onima koji su taj snimak svesno predstavili kao `dokaz` da smo naša emisija i ja mrzitelji Srba, izdajnici, strani plaćenici, itd… Dakle, očekujem da policija utvrdi ko je nas i zašto želeo lažno da predstavi kao ljude koji ne vole sopstveni narod i da nas na taj način oblati, dovede na rđav glas, da izvini čitalac - zagovna. Pa na kraju, a možda i najbitnije, da mene samog dovede u potencijalnu opasnost."

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je policija u saradnji sa tužilaštvom preduzela sve mere kako bi utvrdila ko je osoba koja je pretila novinaru Zoranu Kesiću. Kesić potvrđuje da je policija ozbiljno shvatila ovaj slučaj.

"Nije bilo reči ni o kakvoj vrsti zaštite. I zaista ne mislim da je to neophodno u ovom slučaju. Pogotovu nakon demantija i otkrivanja prave istine. Ali mislim da je vrlo bitno otkriti iz koje kuhinje je izašao ovaj specijalitet", tvrdi Kesić.

Izvor: Blic
Foto: RAS Srbija/Jelena Mitrović/B92

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Zool

22.06.2016 19:29

Cak i na onu tipa Vjerica Radeta?

ODGOVORITE
Name

Kobac

22.06.2016 22:40

A ciji si ti?

Name

goga

22.06.2016 20:00

Sada je Lazanski desna ruka ,, Oca nacije ,,, u RS, placenik, a ti Kesicu se malo vise pozabavi tom mafijom, treba ti vise informacija o njima, imaces jos vecu gledanost i u RS.

ODGOVORITE
Name

Y

22.06.2016 21:54

Bravo za Zorana i ekipu. Samo napred

Name

Krajisnik

22.06.2016 20:32

Momak, ispravan si, ne obaziri se na dezurni olos, olosu je uskoro kraj, zato su nervozni i zato prijete. Neka im sef ide u tri p.cke materine, vrijeme je da se kaze sta je od RS uradio i vrijeme je da zajedno sa svojim pajtasima za to krivicno odgovara. Ada nas sluzbeni Beograd nije izdao, RS ne bi izgledala tako kako izgleda.

ODGOVORITE
Name

Ja

22.06.2016 21:41

Hvala, za svaku rijec!

Name

Cezar

22.06.2016 23:29

Neka si cijelom svijetu pokazao koje psihopate su Cvijanović i Dodik. To dvoje sigurno ne spavaju. A ako i zaspu sanjaju da su u ćelijama.

ODGOVORITE