Đurić zatražio oslobađanje Srba

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio maltretiranje šestoro Srba koji su privedeni na putu Klina-Peć pri povratku sa obilježavanja seoske slave u Donjem Petriču i zatražio njihovo hitno oslobađanje.

Region 21.06.2016 | 18:26
Đurić zatražio oslobađanje Srba
On je poručio da bi policija samoproglašenog Kosova, ukoliko već želi da bude revnosna, trebalo da rasvijetli barem neki od gotovo svakodnevnih napada na srpske povratnike i njihovu imovinu u opštini Klina, saopšteno je iz Kancelarije.

"Za početak bi policija mogla da otkrije ko maltretira Katu Grujić, jedinog srpskog stanovnika Donjeg Petriča, u kojem je pre etničkog čišćenja bilo 60 srpskih domaćinstava", rekao je Đurić.

On je upozorio da oni koji bi trebalo da se staraju o redu i bezbjednosti, postaju saučesnici u kampanji zastrašivanja Srba i sprečavanja povratka interno raseljenih.

"Ovaj incident najbolje potvrđuje koliko su zlonamerna i licemerna negodovanja Prištine zbog izgradnje naselja `Sunčana dolina`, osmišljenog upravo zato da bi proterani mogli da se vrate u sredinu u kojoj neće biti prepušteni na milost i nemilost uniformisanim i neuniformisanim nasilnicima", dodao je Đurić.

Šestoro Srba privedeno je u selu Petrič, opština Klina, nakon obilježavanja praznika Svete Trojice.

Do incidenta je došlo juče, kada su lokalni Albanci prijavili da ih grupa Srba provocira srpskom zastavom.

Prema nepotvrđenim informacijama, došlo je do tuče u trenutku kada je policija samoproglašenog Kosova zaustavila automobile kojima su Srbi došli organizovano, da obilježe praznik Svete Trojice na temeljima istoimene crkve u Petriču.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kobac

21.06.2016 18:15

Jadan taj narod sa tom politikom koju vodite šteta što Kosovo nije RS

ODGOVORITE