Otkazi u reprezentaciji Srbije - drugi dio: Neko je Đoković, a neko nije ni "Đ"!

"Bobija znaju svi. Sam po sebi je na terenu atrakcija. Drugo je kad centra igra Kuzmić ili neko drugi. Progledao bih mu kroz prste i stavio ga u ekipu", rekao je Vlade Đurović, dok je legendarni Dražen Dalipagić drugačijeg stava!

Košarka 20.06.2016 | 15:45
Otkazi u reprezentaciji Srbije - drugi dio: Neko je Đoković, a neko nije ni "Đ"!
Strasti u Srbiji ne smiruju se ni treći dan pošto je košarkaška reprezentacija Srbije zvanično otpočela misiju - Put u Rio. 

Tema izostanka Bobana Marjanovića ponovo je izazvala veliku buru i dobro potresla temelje na kojim se gradio tim za Olimpijske igre, dok je otkaz Nikole Milutinova došao kao udarac sa kojim se Orlovi teško nose. Kada se na to dodaju povreda Nemanje Bjelice, pa od petka uveče i Milana Mačvana, Srbija se nalazi na ozbiljnom testu. Stefan Birčevićostao je kao jedini prirodni krilni centar u sistemu, dok su Nikola Jokić, Nikola Kalinić iMarko Simonović opcije koje bi Đorđević mogao da iskoristi u različitim varijantama. 

O slučajevima dvojice dezertera iz redova Orlova oglasili su se čuveni as Dražen Dalipagić, te iskusni trener Vlade Đurović, koji su izneli svoje stavove o temi broj jedan u sportskoj javnosti.

"Nekome možda nisu jasne ovakve stvari, ali ja ih potpuno razumem. Meni i nekolicini mojih saigrača nije pre nekoliko decenija bilo čudno ili strano da se okupimo na prozivci i da zaigramo na pripremnim turnirima čak i povređeni. Jer, tada nam je reprezentacija bila zaista svetinja. Osnovna stvar je da smo mi u naše vreme bili amateri i da nam je evropsko i svetsko prvenstvo ili OI bila samo odskočna daska za neki bolji angažman u evropskim klubovima. Namerno ističem ono "u naše vreme", jer ovo novo vreme donelo je i nove navike", kaže Dalipagić za Večernje novosti. 

Legendarni Praja, čovek koji je u plavom dresu odigrao 246 utakmica i zvanično rekorder po broju postignutih koševa (3.700), našao je i uzrok ovakvih odluka.

"Danas momci idu u NBA ligu koja je izuzetno slabija od nekadašnje. Jure dobre pare, dobre ugovore i ja ih potpuno razumem". 

On je podsetio i na ne tako davna vremena, tačnije na 2007. godinu kada je tadašnji selektor Zoran Slavnić ostao bez cele petorke za Evropsko prvenstvo - Rakočevića, Perovića, Ercega, Vujanića i Radmanovića. 

"Tada je Moka ostao bez kompletne petorke, pa nije kukao. I sada imamo problem, ali ćemo očigledno morati da ga rešavamo u hodu".

Dok je dobar deo javnosti mišljenja da selektor Đorđević ne bi trebalo više da pozivaMarjanovića i Milutinova u nacionalni tim, prekaljeni strateg Vlade Đurović ima svoju viziju.

"Ne zna šta se sve izdešavalo, ali vidim da je selektor ljut. Mislim da Bobi treba da ide na Olimpijske igre. Ovo što se dešava oko NBA lige rešava njegovu egzistenciju, ma porodicu, od košarke živi", rekao je Đurović za Kurir, ali ističe:
"Razumem stavove, nije prošao s nama kompletan period i kvalifikacije, nećemo da ga vodimo u Rio... Bobija znaju svi. Sam po sebi je na terenu atrakcija. Drugo je kad centra igra Kuzmić ili neko drugi. Progledao bih mu kroz prste i stavio ga u ekipu. Treba nam Marjanović! To je moj lični stav. Naravno, selektor je taj koji odlučuje".

Međutim, ploča se okrenula kada je u pitanju slučaj Nikole Milutinova.

"Svakom igraču trebalo bi da je čast da igra za reprezentaciju. Ne potcenjujem njega, ali on je igra dva minuta za Olimpijakos. Neće se mnogo osetiti njegov izostanak. Nego, ovde se radi o drugoj stvari. Taj gest koji je povukao nije poučan. Dres Srbije je svetinja. Kad ga neko odbije, onda nema osećaj pripadnosti. Uostalom, kada može jedan Đoković koji ima toliko obaveza da igra za Dejvis tim Srbije, šta reći za neke druge koji nisu ni 'Đ' oad Đoković, a odbijaju", smatra Vlade Đurović.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar