Vlada kupila firme, pa ih dovela do katanca

Većina preduzeća koja je Vlada Republike Srpske kupila u stečaju pod zvaničnim obrazloženjem da će ih oporaviti, prošlu godinu su završila sa gubicima, a na neka od njih već je stavljen ključ u bravu.

Republika Srpska 16.06.2016 | 17:09
Vlada kupila firme, pa ih dovela do katanca
Iz finansijskih izvještaja preduzeća koje je Vlada Republike Srpske proteklih godina kupila u stečaju, a potom formirala nove firme, do kojih je CAPITAL došao, vidljivo je da je lani sa simboličnom dobiti od 5.628 KM poslovalo samo jedno preduzeće – „Novi elastik“ iz Vlasenice. Ovo preduzeće Vlada je kupila za 600.000 KM.

Sve ostale firme, do čijih smo izvještaja uspjeli da dođemo, iskazale su gubitak.

Najveći gubitak od blizu pola miliona maraka u prošloj godini je ostvarila „Nova polimka“ iz Rudog, koju je Vlada, takođe, u stečaju kupila za 745.000 KM, a koja trenutno zapošljava smao jednog radnika.

„Novi autodijelovi“ iz Rudog 2015. godinu završili su u minusu od 173.033 KM. Ovo preduzeće u posljednje dvije godine nije imalo prihoda.

Ništa bolja situacija nije ni u „Novoj tvornici prečistča“ iz Rogatice koja je prošlu godinu je završila sa gubitkom od 164.453 KM. Za ovo preduzeće Investiciono –ravojna banka Republike Srpske je nedavno raspisala tender za prodaju, a danas i produžila rok za dostavljanje ponuda. Ovu tvornicu Vlada je kupila za tri miliona KM.

„Novi mermer“ iz Šekovića završio je prošlu godinu sa gubitkom od 14.759 KM.

Kupili firme, pa ih zatvorili

Najveći gubitaš među „podržavljenim“ preduzećima proteklih godina bila je „Nova Romanija“ sa Sokoca koju je Vlada kupila za 5,6 miliona KM i koja ne radi već više od godinu dana.

Posljednji zvanični podaci pokazuju da je ova firma u 2014. godini ostvarila gubitak od čak 1,5 miliona KM.

Slična je situacija i sa Drvnom industrijom Vlasenica, koja ne radi već tri godine, a koju je Vlada RS 2008. godine formirala na imovini Fabrike stilskog namještaja „10. avgust“ kupljenoj za 3,2 miliona KM.

Vlada je kupila u stečaju i Drvnu industriju „Borja“ i formirala „Novu Borju“, koja je takođe nakon nekog vremena prestala sa radom, a potom je i iznajmljena „Interlignumu“ iz Teslića.

Vlada je ove godine donijela odluku da pokrene stečaj u Ski centra „Igrišta“ koji je formiran 2008. godine na imovini propalog hotelsko-turističkog preduzeća „Zvijzda“ iz Vlasenice. Vlada je to preduzeće kupila za 2,3 miliona KM.

Populističko „podržavljavanje“ firmi

Direktor Sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže za CAPITAL da Vlada nije imala jasnu sliku šta namjerava sa tim preduzećima nakon što ih kupi i da je njihovom kupovinom samo kratkoročno „gasila požar“.

„Vlada je na taj način željela da umiri situaciju, da se radnici pokušaju zbrinuti. Međutim, ne možemo u istu ravan stavljati metalsku i drvoprerađivačku industriju, jer je metalska izgubila tržište, te vrste proizvoda se više ne traže i reorganizacija je bila znatno teža. S druge strane, firme iz drvne industrije su bile opterećene ogromnim dugovanjima, prevelikim brojem radnika i samo kupiti, a ništa ne organizovati nije obećavalo uspjeh. Ako je Vlada već kupila takve firme, onda je morala sprovesti značajnu reorganizaciju“, ocijenio je Ćorić.

(Capital.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

nn

16.06.2016 17:29

Katanci su na njima od privatizacije od 2000 godine. To je gašenje požara i kupovine vremena. Ćorav je to posao.

ODGOVORITE
Name

HA VLADA

16.06.2016 18:13

A DO ČEGA IDIOTI I GANGSTERI MOGU DOVESTI NEGO DO PROPASTI. STRAŠNO. SRPSKI NAROD UVIJEK JE VODILA POTPUNO SULUDA ELITA KOJA MU JE PRIČALA DA JE NEBESKI NAROD I ISPOD TOGA GA TJERALA U MILION RATOVA I PLJAČKALA GA USPUT DO KOSTI. NISU NAS UNIŠTILI MUSLIMANI I HRVATI NEGO NAŠA IDIOTSKA I LOPOVSKA ELITA, SASTAVLJENA OD POLUPISMENIH SELJAČINA. KAKAV ŠLJAM VLADA ,PA TO JE STRAŠNO.

ODGOVORITE
Name

Zatvor

16.06.2016 19:07

Zatvore

Name

divlja jabuka

16.06.2016 22:38

Ovaj naopako nasadjeni narod ih je i izglasao da sve razvale.

ODGOVORITE
Name

Dragan

16.06.2016 23:03

Ali se neko ipak okoristio, na naš trošak.

ODGOVORITE