Влада купила фирме, па их довела до катанца

Већина предузећа која је Влада Републике Српске купила у стечају под званичним образложењем да ће их опоравити, прошлу годину су завршила са губицима, а на нека од њих већ је стављен кључ у браву.

Република Српска 16.06.2016 | 17:09
Влада купила фирме, па их довела до катанца
Из финансијских извјештаја предузећа које је Влада Републике Српске протеклих година купила у стечају, а потом формирала нове фирме, до којих је ЦАПИТАЛ дошао, видљиво је да је лани са симболичном добити од 5.628 КМ пословало само једно предузеће – „Нови еластик“ из Власенице. Ово предузеће Влада је купила за 600.000 КМ.

Све остале фирме, до чијих смо извјештаја успјели да дођемо, исказале су губитак.

Највећи губитак од близу пола милиона марака у прошлој години је остварила „Нова полимка“ из Рудог, коју је Влада, такође, у стечају купила за 745.000 КМ, а која тренутно запошљава смао једног радника.

„Нови аутодијелови“ из Рудог 2015. годину завршили су у минусу од 173.033 КМ. Ово предузеће у посљедње двије године није имало прихода.

Ништа боља ситуација није ни у „Новој творници пречистча“ из Рогатице која је прошлу годину је завршила са губитком од 164.453 КМ. За ово предузеће Инвестиционо –равојна банка Републике Српске је недавно расписала тендер за продају, а данас и продужила рок за достављање понуда. Ову творницу Влада је купила за три милиона КМ.

„Нови мермер“ из Шековића завршио је прошлу годину са губитком од 14.759 КМ.

Купили фирме, па их затворили

Највећи губиташ међу „подржављеним“ предузећима протеклих година била је „Нова Романија“ са Сокоца коју је Влада купила за 5,6 милиона КМ и која не ради већ више од годину дана.

Посљедњи званични подаци показују да је ова фирма у 2014. години остварила губитак од чак 1,5 милиона КМ.

Слична је ситуација и са Дрвном индустријом Власеница, која не ради већ три године, а коју је Влада РС 2008. године формирала на имовини Фабрике стилског намјештаја „10. август“ купљеној за 3,2 милиона КМ.

Влада је купила у стечају и Дрвну индустрију „Борја“ и формирала „Нову Борју“, која је такође након неког времена престала са радом, а потом је и изнајмљена „Интерлигнуму“ из Теслића.

Влада је ове године донијела одлуку да покрене стечај у Ски центра „Игришта“ који је формиран 2008. године на имовини пропалог хотелско-туристичког предузећа „Звијзда“ из Власенице. Влада је то предузеће купила за 2,3 милиона КМ.

Популистичко „подржављавање“ фирми

Директор Сектора гранских удружења при Привредној комори РС Перо Ћорић каже за ЦАПИТАЛ да Влада није имала јасну слику шта намјерава са тим предузећима након што их купи и да је њиховом куповином само краткорочно „гасила пожар“.

„Влада је на тај начин жељела да умири ситуацију, да се радници покушају збринути. Међутим, не можемо у исту раван стављати металску и дрвопрерађивачку индустрију, јер је металска изгубила тржиште, те врсте производа се више не траже и реорганизација је била знатно тежа. С друге стране, фирме из дрвне индустрије су биле оптерећене огромним дуговањима, превеликим бројем радника и само купити, а ништа не организовати није обећавало успјех. Ако је Влада већ купила такве фирме, онда је морала спровести значајну реорганизацију“, оцијенио је Ћорић.

(Цапитал.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

нн

16.06.2016 15:29

Катанци су на њима од приватизације од 2000 године. То је гашење пожара и куповине времена. Ћорав је то посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХА ВЛАДА

16.06.2016 16:13

А ДО ЧЕГА ИДИОТИ И ГАНГСТЕРИ МОГУ ДОВЕСТИ НЕГО ДО ПРОПАСТИ. СТРАШНО. СРПСКИ НАРОД УВИЈЕК ЈЕ ВОДИЛА ПОТПУНО СУЛУДА ЕЛИТА КОЈА МУ ЈЕ ПРИЧАЛА ДА ЈЕ НЕБЕСКИ НАРОД И ИСПОД ТОГА ГА ТЈЕРАЛА У МИЛИОН РАТОВА И ПЉАЧКАЛА ГА УСПУТ ДО КОСТИ. НИСУ НАС УНИШТИЛИ МУСЛИМАНИ И ХРВАТИ НЕГО НАША ИДИОТСКА И ЛОПОВСКА ЕЛИТА, САСТАВЉЕНА ОД ПОЛУПИСМЕНИХ СЕЉАЧИНА. КАКАВ ШЉАМ ВЛАДА ,ПА ТО ЈЕ СТРАШНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затвор

16.06.2016 17:07

Затворе

Name

дивља јабука

16.06.2016 20:38

Овај наопако насадјени народ их је и изгласао да све развале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.06.2016 21:03

Али се неко ипак окористио, на наш трошак.

ОДГОВОРИТЕ