EP - Povratak Mađarske na EURO u stilu: Austrija pala u nastavku!

Fudbalska reprezentacija Mađarske pobedom je obeležila povratak na Evropsko prvenstvo posle 44 godine.

Fudbal 14.06.2016 | 20:15
EP - Povratak Mađarske na EURO u stilu: Austrija pala u nastavku!
Mađarska je u 1. kolu F grupe u Bordou pobedila selekciju Austrije sa 2:0.

Austrija je bila favorit pred ovaj duel i to je potvrdila u prvih sat vremena, ali nije uspela da savlada 40-godišnjeg Gabora Kiraljija koji je postao najstariji igrač u istoriji Evropskoh šampionata.

Veliko slavlje Mađarima doneo je Salai u 63. minutu, a Austrija je utakmicu završila sa desetoricom posle isključenja Dragovića u 66. minutu. Tri minuta pre kraja pobedu je overio rezervista Stiber sjajnim lob udarcem.

U drugom meču ove grupe od 21h se sastaju Portugal i Island, a u drugom kolu za četiri dana sastaju se Island – Mađarska i Austrija – Portugal.

Tok meča:

Već posle 30 sekundi David Alaba je pokazao zbog čega je daleko najbolji igrač Austrije. Fantastično je šutirao sa 20-ak metara, ali nije imao sreće jer se lopta od stative odbila u polje.

Austrija je od starta pokazala da je favorit na ovom duelu. Kolerov tim kontrolisao je dešavanja na terenu, a u 10. minutu ponovo se Alaba našao u prilici.

Sjajno ga je Januzović proigrao, a igrač Bajerna ipak nije uspeo lepo da zahvati loptu. Posle uvodnih 15-ak minuta Mađari su uspeli da uspostave ravnotežu na terenu, pa se uglavnom igralo između dva kaznena prostora.

Nije bilo prilika sve do 36. minuta kada je Junuzović bio blizu gola. Odlično je šutirao, ali je 40-godišnji Gabor Kiralji izbacio loptu u korner.

Austrija je novu odličnu šansu imala u 42. minutu. Arnautović je poslao oštru loptu na drugu stativu, Kiralji je već bio savladan, ali Harnik nije lepo zahvatio loptu i šansa je propala.

Mađari su promašaje rivala mogli da kazne minut pred poluvreme. Džudžak se našao u šansi, ali nije bio precizan iskosa sa desne strane.

Početak drugog poluvremena doneo je ponovo pritisak Austrije, ali Mađari su se dobro branili, pa Kiralji nije imao previše posla. U 55. minutu na drugoj strani je zapretio Džudžak snažnim udarcem, ali je golman Almer sjajno reagovao.

U 63. minutu usledio je šok za Austriju. Klajnhesler je sjajno povukao akciju, idealno je proigrao Salaija koji je uspeo da ukliza i pošalje loptu ispod golmana Austrije – 1:0.

Dva minuta kasnije Mađari su dobili dodatni vetar u leđa, pošto je Dragović dobio drugi žuti karton i Austrija je ostala sa igračem manje 25 minuta pre kraja.

Pokušali su Austrijanci i sa igračem manje da stignu barem do boda, imali su i nekoliko dobrih pokušaja, ali nisu bili dovoljno konkretni kao ni tokom cele utakmice.

U 73. minutu Sabicer je bio u dobroj prilici, ali je šutirao slabo preko gola, U poslednjih desetak minuta delovalo je kao da Mađarska ima čoveka manje na terenu. Na sve načine su Mađari odugovlačili u pokušaju da sačuvaju prednost i u tome su uspeli osvarivši prvu pobedu na Evropskom prvenstvu posle 44 godine.

Tri minuta pre kraja Mađarska je overila pobedu posle kontre, a gol je postigao Zoltan Stiber koji je sjajno lobovao golmana Austrije.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar