Za ubistvo Arnele 80 godina zatvora

Kantonalni sud u Zenici osudio je Muriza Brkića i Avdiju Selimovića na po 40 godina zatvora zbog ubistva Arnele Đogić u Olovu.

Bosna i Hercegovina 14.06.2016 | 14:06
Za ubistvo Arnele 80 godina zatvora
"Ovo je primjer koji je popraćen takvom mržnjom i bezosjećajnošću da se čovjek zapita koliko ljudski um može biti bolestan da uradi to da osoba bez ikakvog razloga bude lišena života. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva da sam izrekao ovakvu kaznu u svojoj karijeri. Ovo nije zabilježeno u sudskoj praksi, a sama optužnica govori o planu i dogovoru optuženih u svaki detalj", rekao je sudija Enes Malićbegović koji je predsjedavao sudskim vijećem.

Brkić i Selimović su osuđeni za ubistvo na posebno okrutan način Arnele Đogić, prenijeli su federalni mediji.

Priznanje optuženih uzelo se kao olakšavajuća okolnost, a sudija Malićbegović je pojasnio da zakon jasno nalaže da se priznanje uzima kao olakšavajuća okolnost.

Selimović i Brkić su 27. februara Arnelu prvo pretukli, a potom joj preko usta vezali PVC da ne bi mogla dozvati pomoć.

Nakon što su stigli na mjesto Čudanski krševi, izvukli su je iz vozila, uboli nožem i bacili niz 70 metara duboku liticu, prema kanjonu rijeke Stupčanice.

Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage. Selimović i Brkić su uhapšeni istog dana, a policiji su priznali kako su Arnelu ubili zbog ljubomore.

Zakon za ovaj vid zločina predviđa zatvorsku kaznu od 10 do 45 godina zatvora. Tužilaštvo je zatražilo 45 godina zatvora za optužene Selimovića i Brkića, odnosno maksimalnu zatvorsku kaznu, dok je odbrana optuženih smatrala da bi pri izricanju kazne trebalo uzeti u obzir brojne okolnosti, a kao najvažniju priznanje izvršenja ovog djela.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ff

14.06.2016 12:43

Svara čas ,tako itreba.

ODGOVORITE
Name

Cvele

14.06.2016 13:15

Bravo za sudiju. Daje sto vise ovakvih sudija manje zla bi se cinilo

ODGOVORITE
Name

Crni

14.06.2016 17:07

Maaaa bravo Trebaju nam takve sudije , a ne kao za ratne zločine pobiju masu ljudi i i par godina zatvora

ODGOVORITE