Ispod "klime" strada nerv

Strujanje hladnog vazduha može da dovede do pareze facijalis. Facijalis blokira najčešće jednu stranu lica: ne može da se nabere čelo, niti da se zatvori oko. Lečenje do tri meseca.

Zdravlje 13.06.2016 | 13:59
Ispod "klime" strada nerv
POKUŠAJ da se tokom ovih sparnih dana rashlade ispod klima-uređaja, kod mnogih može da se završi neslavno - upalom nerva na licu, odnosno facijalisom. To nije jedina posledica sedenja direktno ispod klime, jer mogući su i prehlada, bolovi u glavi, ukočenost u vratu, upala uha...
Upala nerva se, ipak, čini najozbiljnijom, a usled ove pojave dolazi do oduzetosti jedne polovine lica. Klima-uređaji, naravno, nisu jedini krivci za facijalis. Neurolog Gorica Đokić iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", kaže za "Novosti" da upalu nerva na licu mogu da izazovu i promaja, jak hladan vetar, kao i izlazak na vetar sa mokrom kosom.

- Problem nastaje naglo i u njegovoj osnovi se nalazi urođeno suženje koštanog otvora kroz koji prolazi lični tj. facijalni nerv - objašnjava dr Gorica Đokić.

- Usled facijalisa polovina čela ne može da se nabere, oko ne može da se zatvori. To može da dovede do suženja i oštećenja rožnjače, usta se krive na suprotnu stranu, a polovina mišića vrata je nepomična.

Ova bolest može da pogodi svakog, ali su joj sklonije osobe koje već imaju neko oštećenje perifernih nerava kao što su dijabetičari, osobe sa sarkoidozom, autoimunim i malignim bolestima.

MASAŽAKako bi se što pre vratila funkcionalnost kapka, lekari savetuju da se oduzeta strana pridržava rukom tako da dođe u simetričan položaj sa onom drugom, zdravom stranom. Tokom noći trebalo bi oko zatvoriti ili prekriti gazom da se ne bi previše sušilo i da bi se rožnjača zaštitila od prašine i temperaturnih razlika. Za ublažavanje simptoma ove bolesti može pomoći blaga masaža obraza od ugla usana prema uhu, kao i razne prirodne obloge.
- Ukoliko se kod nekog javi obostrana periferna lezija facijalisa, treba posumnjati i na neuroboreliozu, odnosno bolest koju prenose krpelji - kaže dr Đokić. - Ako je lezija jednostrana, ali je praćena drugim zapaljenskim simptomima, onda treba ispitati da li su, možda, u pitanju drugi virusi, prvenstveno varičela zoster virus ili Epstein Barr virus.

Pored toga što predstavlja veliki estetski problem, pareza facijalis kod nekih ljudi može da dovede do privremenog gubitka ukusa, kao i do nakupljanja hrane između obraza i desni. Lečenje upale ovog nerva traje od jednog do tri meseca, dok je kod starijih osoba ovaj proces nešto duži i može da potraje čak godinu ili dve dana.

- Standardno lečenje podrazumeva fizikalnu terapiju i sistemsko uzimanje kortikosteroida i vitamina B12. Oko 30 odsto pacijenata nije reaktivno na standardni način lečenja, ali kod jednog broja pacijenata lezija spontano prolazi - objašnjava doktorka Đokić. - Kada je u pitanju nestandarni način lečenja, najveću efikasnost ima mezoterapija, a u nekim slučajevima pomaže i akupunktura.

Izlečenje bolesti pomoću ovih metoda, prema medicinskoj statistici, uspešno je u 80 odsto slučajeva. Ukoliko lekar ustanovi da je u pitanju teško zapaljenje, u tom slučaju neophodno je uraditi operaciju.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar