Šta o Đokoviću pišu svi svjetski mediji?

Svijet još uvijek ne prestaje da bruji o uspjehu koji je najbolji teniser svijeta postigao osvojivši Rolan Garos, jedini Gren slem turnir koji mu je nedostajao.

Svijet 08.06.2016 | 14:15
Šta o Đokoviću pišu svi svjetski mediji?

Osvajanjem Otvorenog prvenstva Francuke Nole je postao prvi teniser u Open eri koji u svom posjedu ima sva četiri Gren slema, a prije toga to je uspjelo još samo Don Badž i Rod Lejver.

Naravno ova dostignuća najboljeg srpskog sportiste izaziva reakcije u svim dijelovima svijeta, pa tako i u Velikoj Britaniji.

Novak Đoković je "zid u ljudskom obliku" i "bionički čovjek", navode britanski mediji, a anketa lista "Ekip" pokazuje da je Đoković "preskočio" Nadala i da je sada drugi na listi najboljih svih vremena.

"Pitajte Đokovića da vam vinerom spasi život i on će vjerovatno da pogodi osnovnu liniju. Stavite pred njega razmjenu od 34 udarca i budite sigurni da će odigrati 35", navodi "Dejli telegraf".

BBC navodi da je prošlo vrijeme kada su postojala rivalstva kao što su "Federer-Nadal" i "Borg-Mekinro", te da sada postoji samo jedno rivalstvo, a to je rivalstvo Đokovića i istorije.

"Tenis se često svodi na velika rivalstva - Borg - Mekinro, Edberg - Beker, Federer - Nadal. Sada je to Đoković protiv istorije. I on u tom duelu ubjedljivo pobjeđuje", piše BBC.

Francuski "Ekip" je napravio anketu o poretku na listi najboljih svih vremena i ponudio čitaocima tri igrača - Federera, Nadala i Đokovića da ih poređaju od jedan do tri.

U anketi je učestvovalo više od 100.000 ljudi, a dvije trećine anketiranih je odlučilo da je Federer prvi, Đoković drugi, a Nadal treći. Pri tome se vodilo računa da Federer još uvijek ima pet gren slemova više od Novaka (a manje mastersa) i da je više vremena proveo na mjestu broj 1.

Gardijan piše da je jednostavno privilegija živjeti u vrijeme Novaka Đokovića.

"Suštinski, on je uvijek bolja verzija svog najbližeg pratioca i u ovom meču mu nije smetalo kada je zaostajao. Suštinski, on je zaboravio kako se gubi. Set manjka protiv najbližeg rivala? Nije problem. On je potpuno počistio Mareja sa terena razarajućom demonstracijom moći, osjećaja, konzistencije i srca. Privilegija je živjeti u njegovom vremenu", piše britanski "Gardijan".

Iako je Đoković savladao "njihovog tenisera" britanski mediji nisu bili štedljivi na pohvalama, a još jedan od ostrvskih medija koji je bio rječit je "Dejli Mejl".

"Nekada je bila velika četvorka, sada postoji veliki jedan. Novak Đoković je prosto iznad svih". I "preko bare" je odjeknuo podvig Novaka Đokovića, a ESPN, podsjećajući na razlike u odrastanju Novaka i njegovih najveći rivala, navodi da Federer i Nadal treba da budu i te kako zabrinuti. "Njegov odlučan put od teškog djetinjstva u ratom razorenoj Srbiji do vrha muškog tenisa bio je pun prepreka, koje drugi šampioni nisu morali da prevazilaze.

Međutim, on je i dalje jedan od najsmješnijih, najraspoloženijih igrača na turu i čovjek koji kada govori o svojim iskustvima kaže kako mu ona hrane dušu...

Sada bi Federer i Nadal trebalo da se zabrinu zbog njega. Ako Novak Đoković nije istrajan, onda nije nikakav. Ti koraci koje Federer i Nadal čuju - pripadaju njemu", piše ESPN.

Svjetski sportski mediji već najavljuju Vimbldon, koji počinje krajem juna i na kome Đoković brani titulu.

"Prvi reket svijeta će se odmarati tri sedmice i neće igrati mečeve na travi do Vimbldona, kao ni prošlih godina, ali je on i takav prava noćna mora za one koji će se sa njim sastati u prvim kolima turnira", navode svjetski mediji.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: AP/Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dušan malesevic

08.06.2016 20:30

Bravo Nole bitno je da smo mi srbi ponosni na tebe.. samo dalje tako.. srbija Ja i RS

ODGOVORITE
Name

Duki ..

08.06.2016 20:33

Neka puše ova bagra sto ti zamere

ODGOVORITE
Name

Duki ..

08.06.2016 20:38

Evo na europa bravo nole samo dalje tako.. voli te repuublik srpska

ODGOVORITE