UEFA: Ovo je idealan tim evropskih prvenstava...

Ima i onih koji nikada nisu bili šampioni Evrope, ali nema nijednog igrača sa istoka Evrope. Nema ni Mišela Platinija, prve zvezde sa EURA 84 i jednog od najboljih igrača koje je Stari kontinent imao.

Fudbal 09.06.2016 | 12:00
UEFA: Ovo je idealan tim evropskih prvenstava...

Dosta diskutabilan izbor u kojem su, očigledno, prednjačili glasovi mlađih generacija.

Nema Lava Jašina, po mnogima ne samo najboljeg golmana Evrope, već i sveta. Sovjetski čuvar mreže bio je prvak Starog kontinenta 1960, na prvom Evropskom prvenstvu. Nema ni zvanično najboljeg srpskog fudbalera Dragana Džajića, jedinog predstavnika Srbije među 50.

Izostavljen je i Mišel Platini, čovek koji je sa neverovatnih devet golova vodio "trikolore" do prvog većeg trofeja - EURA 1984. godine. Na svakoj od pet utakmica postigao je po gol, a protiv Jugoslavije u grupi zabeležio je het-trik i to za preokret (3:2).

Nema još mnogo, mnogo igrača koji su kvalitetom, ali pre svega i izdanjima na šampionatima Evrope zaslužili da se nađu među 11 odabranih. Đakinta Faketija, Franka Rajkarda, Ruda Gulita, Luisa Figa, Pavela Nedveda, Anonina Panenke, Gintera Necera, Brajana Laudrupa, Gerda Milera, Angelosa Haristeasa, Valentina Ivanova...

Tačno je da nisu svi mogli da uđu u najuži izbor, međutim, neki su morali!

Ali, 3.500.000 anketiranih je drugačije odlučilo i izabralo prilično čudan sastav. Činjenica da je od baš starijih igrača u idealnoj postavi samo Franc Bekenbauer dovoljno govori, a tu su još Paolo Maldini i Marko van Basten. Ostali ili su još aktivni ili su nedavno okačili kopačke o klin.

Sastav:

golman: Đanluiđi Bufon (Italija)

odbrana: Filp Lam (Nemačka), Karles Pujol (Španija), Franc Bekenbauer (Nemačka), Paulo Maldini (Italija),
sredina terena: Zinedin Zidan (Francuska), Andrea Pirlo (Italija), Andres Inijesta (Španija),
napad: Ronaldo (Portugalija), Marko van Basten (Holandija), Tjeri Anri (Francuska).

Najviše glasova dobili su Zinedin Zidan (255.694) i Paolo Maldini (240.409).), Bufon (129.277) i Van Basten (128.782).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar