Koliko dijaspora "investira“ u BiH?

Bosna i Hercegovina je prva zemlja u Evropi i sedma u svijetu po broju iseljenika u odnosu na broj stanovnika. Blizu dva miliona iseljenika živi na svim kontinentima, a najviše u evropskim zemljama.

Bosna i Hercegovina 06.06.2016 | 09:06
Koliko dijaspora "investira“ u BiH?

U Sarajevu je održan osmi kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine.

Osim 150 delegata iz 20 zemalja svijeta, na kongresu su učestvovali i povratnici koji su investirali u Bosnu i Hercegovinu. Razgovarali su o uticaju dijaspore na ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine najavljuju da će do kraja godine sačiniti dokument o strateškoj politici prema dijaspori.

Njen cilj je da instuticionizuje odnose između BiH i njene dijaspore.

"Taj dokument bi trebao da posluži svim institucijama u Bosni i Hercegovini, od državnog nivoa do opšina, na saradnju, da ih obaveže na saradnju sa dijasporom, a s druge strane tražimo i od dijaspore da oni ukrupne svoje organizacije, da se uvežu bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili političku opredijeljenost i da sve svoje kapacitete usmjere ka Bosni i Hercegovini", izjavila je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, piše Buka.

Bosna i Hercegovina je prva zemlja u Evropi i sedma u svijetu po broju iseljenika u odnosu na broj stanovnika. Blizu dva miliona iseljenika živi na svim kontinentima, a najviše u evropskim zemljama.

Većina ih je iz BiH izbjegla tokom rata u toj zemlji. Od 1991. do 1995. je otišlo više od milion stanovnika. Gotovo milijardu i po evra godišnje šalju u Bosnu i Hercegovinu.

(Buka)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

istina

06.06.2016 07:31

Pa hrane nas bukvalno.zivimo od njihovog davanja rodbine,prijatelja.samo nam to jos nisu lopovi pokrali.i ovo sto nas je ostalo,prezivljava od te milostinje koja dolazi iz tih zemalja.ne daju nam da skapamo,a rezim bi nas ladno pustio da umiremo od gladi.

ODGOVORITE
Name

dijasporac

06.06.2016 07:42

Kad saljem u BH osjecam kao da sam pod pritiskom kamatara. Moram se drzati svoje strane i niti slucajno misliti svojom glavom. Jer boze moj, sve nam visi o glavi kad god dodjem imam takav osjecaj. Samo ugozenost, samo kao zasjede iza svakog coska. Brisite nas vise sa spiska donatora, jos cete i organe nam traziti.

ODGOVORITE
Name

abc

06.06.2016 08:01

Gotovo milijardu i po evra godišnje šalju u Bosnu i Hercegovinu. Jeste to je ono sto ide preko racuna sto se vidi a gdje je ono sto se ne vidi sto je na crno.I opet dijaspora ne valja.Takav je nas narod dok dajes dobar si a ako nekad jednom budes u prilici da ,nije da neces vec da ne mozes dati onda ne valjas i kao da nikad nisi valjao.

ODGOVORITE
Name

hulio

06.06.2016 08:04

Pa da nije diaspore,,,krepali bi od gladi

ODGOVORITE
Name

Kiklop

06.06.2016 08:11

A ocima nas nen mogu vidjeti....jos bi nas izbacili da ne postojimo.

Name

slavko

06.06.2016 08:11

Srba iz RS i BiH ima daleko vise u dijaspori nego u zemlji.Srpska dijaspora iz BIh broji do dva miliona ljudi sto je ogroman potencijal.RS treba radit na ekonoskom i demografskom oporavku.kad se ekonomija oporavi i uspostavi normalna drzava RS dijaspora ce se vracati i ulagati.kao u irskoj koja je bila iseljenicka zemlja a danas ekonomska sila u koju se irci vracaju

ODGOVORITE
Name

tandara mandara broc

06.06.2016 11:01

Sta ti je diaspora? Srbija? nije ni cudo kako dobro vam ide jesi li ti savjetnik od Dodika?

Name

Osvit

06.06.2016 08:20

Jedna trecine gradana Bosne i Hercegovine je u dijaspori i oni su najomiljenija skupina stanovnistva politickih elita ili bolje receno klanova ove zemlje, jer finansiraju ovu zemlju,a nista ne pitaju i ne postavljaju nikakve uslove.Njihov povratak i njihovo investiranje blokirala je ista ta elita koja je izgubila vezu sa stvarnoscu a od gradana napravila podanike i politicke kmetove,a poznato je sto su kmetovi i da oni nemogu postati slobodni gradani a kamo li poduzetnici.Najbolje su to osjetili oni koji su "dobrovoljno" posjetili kontra miting u B.luci.Obaveza Drzave je da stvori ambijent u kojem ce se moci raditi i zaraditi kao u svom normalnom svijetu,treba da uvede pravila koja vaze za sve sa racionalnom i efikasnom administracijom a onda nece biti nikakvih problema sa investicijama i u BiH i u Republiku Srpsku ce se narod useljavati a ne iseljavati.Bosna i Hercegovina je zatocenik kriminalnih grupa koje uz pomoc klero nacionalistickih ideologija drze okovano drustvo u feudalizmu bez ikakve perspektive i sanse za napredak.Pobuna ili revolucija su jedini lijek a pitanje svih pitanja je da li ce i kada biti stvorena kriticna masa koja ce imati snage da napravi promjene.Dijaspora realno danas hrani ogromnu administraciju i politicke elite koje sistemski unistavaju zivot na ovom prostoru.

ODGOVORITE