F1 - Monte Karlo: Hamiltonova prva pobjeda u sezoni!

Aktuelni šampion Formule 1 Luis Hamilton ostvario je prvu pobedu u sezoni, na Velikoj nagradi Monaka.

Ostali sportovi 29.05.2016 | 18:20
F1 - Monte Karlo: Hamiltonova prva pobjeda u sezoni!

Britanac je uz pomoć svog, ali i Red Bulovog tima trijumfovao ispred Danijela Rikarda te smanjio zaostatak za timskim kolegom Nikom Rozbergom sa 43 na samo 24 boda.

Hamilton je fantastičnom taktičkom vožnjom u promenljivim vremenskim uslovima uspeo da do trijumfa stigne sa treće pozicije iako je zaostajao čak deset sekundi za Rikardom.

Agresivnom vožnjom Hamilton je od početka pritiskao Rozberga, koga je konačno prestigao u 16. krugu, posle "asistencije" tima.

Iz kruga u krug je smanjivao prednost za Rikardom, kojem je trku upropastio njegov tim. U 32. krugu je otišao na zamenu guma koje nisu bile spremne, što Britanac kažnjava i do kraja trke zadržava prvu poziciju.

Hamilton je pre svega zahvaljujući boljem izboru guma od konkurenata odoleo napadima Australijanca, koji je bio besan jednjim njegovim defanzivnim potezom.

Ipak, junak trke možda je potpuno treće ime, na pobedničko postolje neočekivano se popeo Meksikanac Serhio Peres u svojoj Fors Indiji.

Četvrti je bio Nemac Sebastijan Fetel koji sa mekim gumama nije mogao da prati rivale, a iza njih su se poredali Fernando Alonso u Meklarenu i na šestom mestu još jedan pilot Fors Indije Niko Hilkenberg.

Tek sedmi kroz cilj je prošao lider šampionata Niko Rozberg, koji je potpuno podbacio u Kneževini i u dve trke potpuno prosuo ogromnu prednost u odnosu na konkurenciju u borbi za titulu.

Bodove su u Monaku osvojili i Karlos Sains Junior u Toro Rosu, te drugi Meklaren Dženson Baton i na desetom mestu Felipe Masa u Vilijamsu.

Zbog sudara su trku ranije završili Ferarijev adut Kimi Raikonen, heroj s prošle trke 18-godišnji Maks Ferstapen, te Danil Kvjat, ž Palmer i oba Zaubera.

Sledeća trka vozi se 12. juna za Veliku nagradu Kanade u Montrealu.

VN Monaka:
1. Luis Hamilton (Mercedes) 1:59.29,133 sati
2. Danijel Rikardo (Red Bul) 1:59.36,385
3. Serhio Peres (Fors Indija) 1:59.42,958
4. Sebastijan Fetel (Ferari) 1:59.44,979
5. Fernando Alonso (Meklaren) 2:00.54,209

Generalni plasman:
1. Niko Rozberg (Mercedes) 106
2. Luis Hamilton (Mercedes) 82
3. Danijel Rikardo (Red Bul) 66
4. Kimi Raikonen (Ferari) 61
5. Sebastijan Fetel (Ferari) 60

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar