Ubili gorilu u zoo-vrtu da bi spasili dječaka

Specijalni interventni tim zoološkog vrta u Sinsinatiju pucao je i usmrtio gorilu starog 17 godina, jer je zgrabio i desetak minuta vukao dečaka koji je upao u ograđeni prostor u kojem se nalaze gorile, kaže direktor tog zoološkog vrta Tin Majnard.

Svijet 29.05.2016 | 12:50
Ubili gorilu u zoo-vrtu da bi spasili dječaka

Zvaničnici u Sinsitiju saopštili su da se očekuje oporavak dječaka starog četiri godine, koji je pao sa visine od oko tri metra, prenio je AP.

U toku je istraga o incidentu, a zvaničnici zoo-vrta smatraju da je dječak puzio po ogradi prije nego što je upao u prostor sa gorilama.

Direktor zoološkog vrta Tejn Mejnard je rekao da je specijalni interventni tim tog zoološkog vrta donio odluku da puca u gorilu, tešku 400 kilograma, nakon što je procjenio da je ugrožen život dječaka.

Ocjenio je da je napravljen "težak, ali ispravan izbor, jer je dječak spasen".

Prema njegovim riječima, nije izgledalo da će gorila napasti dečaka, ali se vjerovatno i sam uplašio. Čuvarima, kako kaže, nije pošlo za rukom da uspavaju životinju.

Dvije ženke, takođe, su bile u kavezu kada je dječak pao unutra, ali je samo mužjak dohvatio dijete.

Mejnard je dodao da žali zbog gubitka gorile koji je u zoološki vrt u Sinsinatiju stigao prošle godine iz Braunvila u Teksasu.

Ovo je prvi put da čuvari zoološkog vrta ubiju životinju u tako opasnoj situaciji, a blok sa gorilama privremeno je juče zatvoren kada su posjetioci čuli dječakov vrisak.

Vrt danas radi normalno, ali iz uprave su rekli da će prostor sa gorilama biti zatvoren do daljeg.

Zoološki vrt u Sinsinatiju aktivno učestvuje u borbi za očuvanje ugroženih vrsta i deo je uspešnog projekta spasavanja sumatranskog nosoroga od izumiranja.

 

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar