"NATO i Rusija - kao u vrijeme hladnog rata"

Kremlj je zabrinut zbog širenja NATO-a ka ruskim granicama, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Svijet 23.05.2016 | 15:50
"NATO i Rusija - kao u vrijeme hladnog rata"

Peskov je rekao da Rusija vidi NATO kao sredstvo za konfrontaciju, javila je agencija Tass.

"NATO je instrument za stvaranje sukoba. Nihov doprinos panevropskoj bezbjednosti i stabilnosti je sporan", kazao je on.

Peskov je rekao da Rusija žali zbog širenja prisustva NATO-a prema njenim granicama.

"To je zabrinjavajuće za Moskvu i razlog je za seriju predvidljivih, sistematskih i uzastopnih koraka za očuvanje sopstvenih interesa u postojećim okolnostima", naveo je Peskov.

On je kazao da se NATO trudi da očuva hladnoratovsku retoriku i da, po svemu sudeći, to vrijeme nije ostalo u prošlosti.

"Retorika se krupnim koracima vraća u vrijeme za koje smo mislili da je ostalo iza nas", naglasio je Peskov.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je ranije da će predstojeći samit Alijanse u junu biti prekretnica u bezbjednosnoj politici i da će proizvesti glavne zaključke o tome kako se prilagoditi novoj bezbjednosnoj situaciji.

"Moramo da pojačamo prisustvo NATO-a u istočnoj Evropi, to će biti multinacionalno", izjavio je Stoltenberg i dodao je da bi to bilo jasan znak da će Alijansa reagovati u slučaju napada na neku od njenih članica.

Izvor: Beta

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SOTONSKA ORGANIZACIJA NATO

23.05.2016 17:08

OVI IZ NATO SAMO IZUMIŠLJAJU POTREBE I OPRAVDANOST ZA PRISUSTVO U EVROPI , POSEBNO ISTOČNOJ. JASNO JE ŠTA ONI HOĆE. LICEMJERSTVO JE VIŠE NEGO OČIGLEDNO.

ODGOVORITE
Name

vrs rvi

24.05.2016 10:25

Sve su ovo potezi očajnika kratkog daha. Svjesni su oni i već su njihovi generali izjavili da NATO nema nikakve šanse protiv Rusije. Pogotvo nemaju odgovor protiv ruskih raketnih sistema. Budući da su se razvukli do Kine smješno je govoriti šta bi se desilo. Ovo je samo cilj da se "oderu" ove jadne države. Pročatih da ih mnogo koštaju vojnici koje imaju pa će otići na hranu kod ovih istočnoevropskih članica.

ODGOVORITE