Italija ima rješenje za problem bijele kuge

Italija je našla način da doskoči bijeloj kugi! Italijanske vlasti će udvostručiti dječji dodatak, koji će biti isplaćivan porodicama s više djece, a sve kako bi spriječile negativan prirodni priraštaj, koji već godinama zabrinjava Italijane.

Svijet 17.05.2016 | 07:54
Italija ima rješenje za problem bijele kuge

Ipak, presudna je bila prošla, 2015. godina, kada se rodilo ubjedljivo najmanje djece u posljednje 154 godine, tj. od osnivanja države.

Beatris Lorencin, italijanska ministarka zdravlja pozvala je da se udvostruči dječji dodatak od 80 evra prvenstveno za one porodice koje su u stanju socijalne potrebe.

Ona je dodala da će biti povećani i dodaci za drugo i svako naredno dijete.

"Ako se ovaj trend nastavi, doći ćemo u situaciju da ćemo za 10 godina imati čak 35.000 poroda manje, što je ravno apokalipsi", kaže ona i dodaje:

"Samo posljednjih pet godina smo zabilježili 66.000 poroda manje nego što je očekivano. Ako ovome dodamo sve veći broj hroničnih bolesnika, koji umiru ranije, onda imamo jednu morbidnu sliku zemlje.

"I dok ministarka kaže da su ove promjene neminovne i neophodne, takođe naglašava da će za povećanje biti izdvojene čak 2,2 milijarde evra u narednih šest godina.

U februaru je objavljeno da je italijansko stanovništo prvi put zabilježilo negativan prirodni priraštaj, jer je broj smrtnih slučajeva porastao za devet odsto u odnosu na prethodnu godinu. Zapravo ovo je čak i najviša stopa mortaliteta u Italiji još od Drugog svjetskog rata.

Inače, stagnirajuća ekonomija, kao i pad proizvodnje i manjak radnih mjesta su samo neki od faktora zbog kojih se roditelji ne odlučuju na proširenje porodice.

"Mladi bračni parovi se suočavaju s ozbiljnim problemima, jer prije svega moraju da obezbijede redovna primanja i mjesto za stanovanje i tek tada mogu razmišljati o djetetu. A, danas to sve teže ide", kaže ministarka zdravlja.

BN televizija/Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Max

17.05.2016 05:57

Lako je rjesenje,samo majkama sa 4-5 dijece dati penziju !

ODGOVORITE
Name

Diplomirani inžinjer

17.05.2016 06:43

Bilježim se sa štovanjem za državljanstvo.

ODGOVORITE
Name

Maxo

17.05.2016 06:51

Ako dajete onima koji imaju vec troje ili vise djece onda necete imati prirastaj jer su ta djeca vec rodjena. Pitanje je kako one sto ne radjaju uopste animirati da rode????

ODGOVORITE
Name

Gox

17.05.2016 07:12

Imam i ja rješenje, nosim ga u gaćama.

ODGOVORITE
Name

To nije dobro

17.05.2016 07:24

Ovo ce stmulisati prirastaj kod sad vec preko 40 miliona ne- Evropljana. Za 10 godina nece to biti Novi Rajh kako napisao londonski gradonacelnik vec najveca Islamska drzava poslije Indonezije. Posto samo u Bosni nije vazan etnicitet nego religija, ta nova drzava ce unistiti i autohtone Bijele Muslimane. Razmislite o etnifikaciji Albanaca. Isto prodje i Srpkinja, a i Bosnjakinja udata tamo. Prvo radjanje djece, zasicenje muza sa seksom, razvod, zenidba s Albankom. Nka napise neko ko zna Bosnjakinju u njenim 60-tim udata za Albanca. Nemojte se zanositi s vasim bradama i midi pantalonama. You are history kao i svi drugi Bijeli.

ODGOVORITE
Name

Pero

17.05.2016 07:32

Kod nas je stanje jos gore.Veliki demografski slom i velika iseljavanja a niko ni da se pocese.Za vec 30 godina Srpska nece imati ni 500 000 stanovnika a BIH ukupno jedva 1,7 miliona ako se ovako nastavi.Pad broja stanovnistva ce znaciti i pad ekonomije koja je i onako na niskim granama.Manje stanovnistva znaci manje ekonomske aktivnsoti,manje radnih mjesta,manje posla za sve.Drzava ce osjetiti pad stanovnistava jer ce pasti potrosnja a time ce biti smanjen prihod drzave od indirektnih poreza pdv kao i direktnih poreza itd Uglavnom mnogo vise negativnih stvari za ekonomiju nego pozitivnih

ODGOVORITE
Name

brzi

17.05.2016 09:34

Imali smo mi drzavu od 25 milona,pa nam nije bila dobra.Sad imamo drzavu od 3 mil.pa nam opet ne valja.

Name

boki

17.05.2016 10:56

Dodika djeca ne zanimaju.njega interesuju samo sa pravom glasa.

ODGOVORITE