Analiza: Da li je Granit Džaka - nagoveštaj još jednog Arsenalovog NIŠTA?!

Venger se sprema da potroši bogatstvo kako bi doveo švajcarskog vezistu albanskog porekla. "Emirejts" je davno otplaćen, novac je počeo da odlazi na igrače, ali rezultata i dalje nema. Da li je Džaka neko ko će to promeniti?

Fudbal 21.05.2016 | 23:00
Analiza: Da li je Granit Džaka - nagoveštaj još jednog Arsenalovog NIŠTA?!

Granit Džaka (23), švajcarski reprezentativac albanskog porekla, kojeg je čuveni Otmar Hicfeld nazvao "novim Bastijanom Švajnštajgerom", je zaista dobar igrač.

Jedan od najboljih na svojoj poziciji u Bundesligi, gde već četiri sezone sa uspehom nosi crno-zeleni dres Borusije Menhengladbah, kojoj odano služi i na poziciji centralnog veznog igrača, kao i pvoremeno kao defanzivni vezista, ako zatreba.

Ne ističe se preterano golovima i asistencijama, ali je lider na terenu, igrač koji diktora tempo, upravlja igrom ekipe i pritom stigne da završi veliki deo posla u defanzivi.

I ne povređuje se, što je jako važno.

Ovako, na prvu loptu, reklo bi se da je idealan igrač za sve što Arsenal nema i što je Arsenalu potrebno. Otuda i treba razumeti menadžera "tobdžija" Arsena Vengera, koji privodi kraju 12. sezonu od poslednje titule prvaka i koji se nalazi pod nikad većim pritiskom svojih navijača, sve ozbiljnije podeljenih na "za" i "protiv" "Profesora".

Dok društvenim mrežama, a od skoro i 2013. godine otplaćenim, 390 miliona funti skupim "Emirejtsom", odjekuje "Wenger Out", Francuz se panično sprema da potroši ogroman novac za dovođenje Džake pre početka EURO 2016, što u strahu da bi konkurencija mogla da mu pokvari "posao leta", što zbog činjenice da bi Džaka mogao da zablista u dresu Švajcarske i dodatno sebi podigne cenu.

Ali, ona je i ovako, rekordna kada je Arsenal u pitanju. Dovede li Venger ovog igača za neverovatnih 35 miliona funti, što iznosi 45,5 miliona evra po aktuelnom kursu, napraviće od njega drugog najskupljeg fudbalera u istoriji kluba, tek 500.000 evra jeftinijeg od Mesuta Ozila, kojeg je Venger leta 2014. platio Realu 46 miliona evra. Na treće mesto pao bi Aleksis Sančez, doveden iz Barselone 2015, za 42,5, a četvrti bi postao nikad iskorišćeni, večito povređeni Kalum Čembers, kojeg je Arsenal takođe 2015. godine platio Sautemptonu 20,25 miliona evra.

Utoliko, da li je Arsenova potera za Džakom nagoveštaj nove kupovine koja će upotpuniti rotaciju prvog tima i pomoći da se pregura duga i naporna sezona (koja je u Arsenalovom slučaju hronično ispunjena teškim i čestim povredama ključnih igrača), ali i kupovine koja ništa bitno neće promeniti kada su rezultati ekipe u pitanju?

Venger je porazom Mančester junajteda na oproštaju Vest Hema od "Bolejn graunda" i 20. sezonu uzastopno obezbedio plasman među četiri najbolja na tabeli, što znači i Ligu šampiona naredne sezone, i ako njega pitate to je veliki uspeh, ali ako pitate deo navijača kluba, to je samo još jedan povod da mu se pruži šansa naredne sezone i da se opet juri četvrto mesto.

Od kada je osvojio titulu 2004. bez ijednog poraza, ispred nesrećnog Klaudija Ranijerija u Čelsiju, Venger je završavao drugi, četvrti, četvrti, treći, četvrti, treći, četvrti, treći, četvrti, četvrti, treći i ove sezone mogao bi da završi drugi, treći ili četvrti, najverovatnije treći. Sve to vreme, zaključno sa 2013. godinom, Arsenal je gradio i otplaćivao preskup "Emirejts", zbog kojeg nije mogao da menja tanke sponzorske ugovore sa "Najkom" i ostalim partnerima, a posle kojeg je počeo da ubira prihode od novog stadiona i potpisuje mamutske ugovore, prvo sa "Pumom", pa i ostalim sponzorima...

I Venger je pristao da troši, praktično od prvog dana kada je otplaćen dug od 260 miliona funti, koliko se Arsenal zadužio da bi izgradio novi stadion.

Rekao je tada, u januaru 2013. godine, sledeće...

"Moj plan je da zadržim sve igrače koje imam i onda, možda, ako je moguće, dovedem dva nova momka u tim. Trošićemo mnogo, ponovo, jer smo dugo imali restrikcije u finansijskom smislu, zato što smo gradili stadion koji je trebalo isplatiti, a sada više to nije slučaj", rekao je Venger u intervjuu za "Al Džaziru sport", pre tri i po godine.

Potom nije propustio priliku da podseti da je pod restrikcijama uspeo da zadrži klub na izvoru prihoda u UEFA i da Arsenal nijednom nije ostajao bez premija koje garantuje Liga šampiona, iako je ostajao svakog leta bez najboljih igrača, počev od Tijerija Anrija, preko Samira Nasrija, Seska Fabregasa, Robina van Persija i ostalih...

"Ostali smo na vrhunskom nivou, da, bez da smo osvojili Premijer ligu, ali smo uvek bili u vrhu. Sada, izlazimo na tržište sa znatno jačom finansijskom pozadinom i ponovo možemo da trošimo. Ali, naš cilj je da budemo nešto poput Barselone, da proizvodimo kostur tima, da gradimo tim iznutra, a onda dodamo sa strane igrače koji bi nam stvarno dali dodatni kvalitet".

I počelo je... U principu, Venger se samo 2015. nakupovao igrača, pre i posle toga dovodio je jednog ili dvojicu skupih po prelaznom roku, dok je tokom zime uglavnom spavao.

Prvo je za 46 miliona evra došao Ozil, u prelaznom roku u kom je Emilijano Vivijano došao na pozajmicu za milion, a Semi Adžaji doveden iz Čarltona u Arsenalovu akademiju za 500.000 evra.

Arsenal je opet ispao u osmini finala Lige šampiona, što je ponovljeno i naredne i ove sezone, šestu godinu zaredom, a ekipa je završila kao četvrta u šampionatu. Onda je leta 2015. Venger pomerio granice na neshvatljiv nivo, kada je on u pitanju, pa je potrošio 119 miliona evra!?

Doveo je Sančeza za 42,5, Danija Velbeka iz Junajteda za 20, u toku zime, kada je shvatio da nema odbranu, doplatio je Viljarealu 15 miliona za Gabrijela Paulistu, pre toga dao je isto toliko za nikad iskorišćenog zemljaka Matijea Debišija, David Ospina doveden je za četiri, a mladi Poljak Kristijan Bjelik za 2,25 miliona evra.

Četvrto mesto u prvenstvu i eliminacija od Monaka u osmini finala Lige šampiona.

Jedina satisfakcija za navijače, koji su uveliko počeli da gube strpljenje, jer je novac počeo da odlazi, a rezultati nisu počeli da stižu, bio je FA kup, gde je Venger uspeo da trijumfuje dva puta zaredom, 2014. i 2015. Prvo protiv Hala, pa Aston Vile u finalima, ekipama koje naredne sezone neće igrati u elitnom rangu takmičenja.

Prošlog leta, Venger je drastično prištedeo u odnosu na 2015. godinu, doveo je Petra Čeha za 14, a na pola sezone dokupio je Mohameda Elnenija iz Bazela za 12,5 miliona. Dovedeni su i mladi Francuz Džef Rajn-Adelajd za 2,5 i Ismael Banser za 300.000 evra, ali za njih verovatno niste ni čuli.

I niko ne može da kaže da Arsenalov tim u međuvremenu nije postao jači, jer je sada Čeh na golu, kada su zdravi (a, to je retkost), u sredini dominiraju Džek Vilšer i Aron Ramzi, ispred njih kreira Ozil, sa krila napada Sančez, u špicu je solidan Olivije Žiru, međutim rezultati su kao indigom preslikani ne samo na dve sezone od izlaska iz recesije, već i na sve one sezone tokom kojih je Arsenal samo i isključivo prodavao svoje zvezde, bez da je dovodio igrače za 40 i više miliona evra.

Sada, Venger je spreman da na ulasku u novu, zlatnu eru Premijer lige, tokom koje će učesnicima ovog takmičenja biti na raspolaganju perverzan novac od TV prava, potroši 45 miliona evra na Džaku, koji će uskočiti u borbu za mesto u timu na pozicijama na kojima su uveliko tu Elneni, Ozil, Ramzi, Vilšer, Santi Kasorla, Fransis Kokelan, Aleks Okslejd-Čemberlejn i veterani i večno povređeni Tomas Rosicki, Mikel Arteta i Matje Flamini.

Dok se nameće pitanje koliko će koštati drugi, poznatiji igrači, ako je Džaka procenjen na 45 miliona, pitamo vas – vidite li Arsenal kako osvaja titulu prvaka Engleske i vraća se u polufinale Lige šampiona sa Džakom, kao novom zvezdom prelaznog roka, posle Ozila (2013), Sančeza (2014) i Čeha (2015)?

Hmmmm...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar