Još jedan snažan zemljotres u Ekvadoru

Zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale danas je ponovo pogodio Ekvador, objavio je Pacifik cunami centar za uzbunu, samo nekoliko dana nakon nakon razornog zemljotresa u kojem je poginulo više od 500 ljudi.

Svijet 20.04.2016 | 14:40
Još jedan snažan zemljotres u Ekvadoru

Epicentar zemljotresa je 70 km zapadno od Esmeralda, nedaleko od epicentra prethodnog zemljotresa čija jačina je bila 7,8 stepeni Rihtera.
Izveštač Rojtersa svedoči da su se osetila dva jaka podrhtavanja u trajanju od po 30 sekundi, što je izazvalo paniku stanovništva koje je masovno izašlo na ulice. Još nema zvaničnih izveštaja o posledicama današnjeg zemljotresa.

U zemljotresu koji je u subotu pogodio Ekvador poginulo je, prema najnovijim podacima, 507 osoba, ali bi taj broj mogao da bude i veći jer nisu nađeni svi nestali.

Državno tužilaštvo saopštilo j da je do sada identifikovano 499 žrtava, a da među poginulima ima 11 stranaca.

Spasilačke ekipe, kojima su se pridružili ekipe i iz iz Meksika, Kolumbije, Španije i drugih zemalja, nastaviće i danas potragu, ali upozoravaju da su sve manje šanse da će biti nađeno još preživelih.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da se 231 osoba vodi kao nestala.

U zemljotresu je uništeno ili oštećeno oko 1.500 zgrada, a oko 20.000 ljudi je ostalo bez doma.

Više od 10 zemalja je poslalo pomoć u vidu hrane, novca, stručnjaka i doktora.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je ranije da će rekonstrukcija zemlje "koštati stotine (miliona), verovatno i milijarde dolara".

Epicentar najjačeg zemljotresa u Ekvadoru od 1979. godine, magnitude 7,8, bio je 27 kilometara jugoistočno od Muisne, slabo naseljenog područja koje je popularno među turistima.

Izvor: Mondo

Komentari / 0

Ostavite komentar