Strah od zemljotresa: "Ekvador je početak"

Razorni zemljotres koji je odneo 350 života u Ekvadoru je možda samo početak jakih seizmoloških aktivnosti sa kojima će se svet suočiti.

Svijet 18.04.2016 | 22:52
Strah od zemljotresa: "Ekvador je početak"

To je upozorio seizmolog sa Univerziteta Kolorado Rodžer Bilhem, koji je istakao da trenutno stanje na obali Pacifika može da izazove još najmanje četiri potresa koji će imati snagu veću od osam stepeni Rihterove skale.

“Ako se zemljotresi prologiraju, tenzija koja je akumulirana tokom vekova će isprovocirati još katastrofičnije mega zemljotrese. Trenutno je širom sveta aktivno 38 vulkana i to čini idealne uslove za povećanje seizmoloških aktivnosti u regionu Pacifika“, rekao je Bilhem.

Pored tragedije u Ekvadoru, jaki potresi su pogodili Japan, poginule su 42 osobe, više od hiljadu je povređeno, a stotine hiljada su evakuisane.

Japan strahuje od ponavljanja scenarija od pre pet godina, kada je posle zemljotresa i cunamija poginulo oko 15.000 osoba.

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju ističu da postoji 98% šanse da u narednih 30 godina Japan zadesi potres koji će biti ekvivalentan “velikom Kantu“ iz 1923. godine, koji je iznosio 8,9 stepeni Rihterove skale i usmrtio skoro 143.000 ljudi.

Ipak, seizmolozi iz Meteorološke agencije Japana ističu da je taj procenat manji (70%), ali svakako jednako upozoravajući.

U Tokiju se bar jednom mesečno dogodi manji potres, a iako je većina zgrada projektovana na način koji bi sprečio rušenje i katastrofu, havarija u nuklearnoj elektrani Fukušima nastala posle zemljotresa i cunamija pokazuje da i dalje postoje slabosti i to na veoma kritičnim mestima.

Podsetimo, u Nepalu je prošle godine stradalo oko 8.000 ljudi u snažnom zemljotresu jačine osam stepeni Rihterove skale.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar