Страх од земљотреса: "Еквадор је почетак"

Разорни земљотрес који је однео 350 живота у Еквадору је можда само почетак јаких сеизмолошких активности са којима ће се свет суочити.

Свијет 18.04.2016 | 22:52
Страх од земљотреса: "Еквадор је почетак"

То је упозорио сеизмолог са Универзитета Колорадо Роџер Билхем, који је истакао да тренутно стање на обали Пацифика може да изазове још најмање четири потреса који ће имати снагу већу од осам степени Рихтерове скале.

“Ако се земљотреси прологирају, тензија која је акумулирана током векова ће испровоцирати још катастрофичније мега земљотресе. Тренутно је широм света активно 38 вулкана и то чини идеалне услове за повећање сеизмолошких активности у региону Пацифика“, рекао је Билхем.

Поред трагедије у Еквадору, јаки потреси су погодили Јапан, погинуле су 42 особе, више од хиљаду је повређено, а стотине хиљада су евакуисане.

Јапан страхује од понављања сценарија од пре пет година, када је после земљотреса и цунамија погинуло око 15.000 особа.

Научници са Универзитета у Токију истичу да постоји 98% шансе да у наредних 30 година Јапан задеси потрес који ће бити еквивалентан “великом Канту“ из 1923. године, који је износио 8,9 степени Рихтерове скале и усмртио скоро 143.000 људи.

Ипак, сеизмолози из Метеоролошке агенције Јапана истичу да је тај проценат мањи (70%), али свакако једнако упозоравајући.

У Токију се бар једном месечно догоди мањи потрес, а иако је већина зграда пројектована на начин који би спречио рушење и катастрофу, хаварија у нуклеарној електрани Фукушима настала после земљотреса и цунамија показује да и даље постоје слабости и то на веома критичним местима.

Подсетимо, у Непалу је прошле године страдало око 8.000 људи у снажном земљотресу јачине осам степени Рихтерове скале.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар