EU planira da pojača pritisak zbog Srbije

Evropska komisija i ostale zemlje EU planiraju da pojačaju pritisak na Hrvatsku, s namerom da Zagreb odustane od uslova za poglavlje 23 Srbiji, piše “Večernji”.

Srbija 11.04.2016 | 09:58
EU planira da pojača pritisak zbog Srbije

"Večernji list" u izdanju od ponedeljka ovo navodi pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu, upućene u raspravu o hrvatskoj blokadi.

List navodi da, međutim, iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova poručuju da nema promene stava, bar dok ne prođe izborna kampanja u Srbiji i dok ne bude formirana nova vlada.

Radna grupa Evropske unije za proširenje završila je u petak sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23.

Hrvatska nije dala saglasnost na izveštaj o ispunjenosti merila za njegovo otvaranje.

Podsećamo, radna grupa za proširenje Evropske unije završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23.

Postignuta je saglasnost da se u junu otvori poglavlje 24, a razgovori će biti nastavljeni.

Na sastanku radne grupe EU za proširenje Hrvatska nije iznela stav o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, tako da je ta tačka skinuta s dnevnog reda i o tome će se ponovo razgovarati sledeće sedmice, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

"Hrvatska predstavnica nije imala instrukciju iz Zagreba, tako da se prešlo preko ove tačke i ona je ostavljena za sledeću nedelju", rekla je Miščevićeva.

Ta tačka će sad, kako je objasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i "neće se ni pomerati, ni sklanjati, ni blokirati dok god ne dobiju zeleno svetlo iz Zagreba".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Republike Srbije zaprepašćena odlukom Hrvatske da ne podrži evropski put Srbije.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ZNAMO MI

11.04.2016 08:03

KO SE S NJIMA IGRAO, MOJ BRATE. ZNAMO MI NJIH IZ JUGOSLAVIJE. KAŽU SISAČKI ODRED TEMELJ NOVE HRVATSKE A NE KAŽU DA SU 90 ODSTO SISAČKOG ODREDA SRBI, I DA SU 80 ODSTO PARTIZANA U HRVATSKOJ BILI TAKODJE SRBI, NA ČIJOJ KRVI SU DOBILI ISTRU I KONAČNO POSLIJE VIJEKOVA POSTALI SLOBODNI, DA JE U TOJ ISTOJ JUGOSLAVIJI IZGRADJENO SVE NA JADRANU SA KOJEG SU OPET VIJEK0VIMA BJEŽALI U AUSTRALIJU I ARGENTINU. DALEKO IM KAPIJA................., NAJDALJE.

ODGOVORITE
Name

hahaha

11.04.2016 11:44

Evropa je naša kuma.Neće kuma u kuću da je j...š

ODGOVORITE