Zvezda štopera za Ligu šampiona našla u Rumuniji?!

Zvezdan Terzić u utorak je uživo posmatrao meč Astra Đurđu - Panduri...

Fudbal 09.04.2016 | 15:20
Zvezda štopera za Ligu šampiona našla u Rumuniji?!

Zvezdine navijače koji vole simboliku posebno će obradovati ova vest: generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić u utorak je prisustvovao meču Astra - Panduri u rumunskom gradu Đurđu.

Naravno, Terzić nije toliko zainteresovan za rasplet rumunskog plej-ofa i pitanje da li će lider Astra iznenađujuće osvojiti titulu da je zbog toga išao u gradić na rumunsko-bugarskoj granici, već je išao da pronađe štopera koji bi garantovao sigurnost u kvalifikacijama za Ligu šampiona na leto. Sigurnost koju, videlo se to dobro i na meču s Radom, tandem Luković - Edson ne garantuje.

Na meti je bio kapiten Astre - Valerika Gaman. Da se nakratko vratimo na simboliku s početka teksta: svi dobro znaju kako je Zvezda prošla u Evropi kada je neki Rumun (istina, srpskog porekla) poslednji put komandovao njenom odbranom.

Gaman ima 27 godina, afirmisao se u Univerzitatei iz Krajove, gde ga je „otkrio“ nekadašnji selektor Rumunije Viktor Picurka. Bio je kratko član Dinama iz Bukurešta, a u Astri je od 2011. U klubu iz grada Đurđu nametnuo se kao lider, zadužio kapitensku traku i stigao do dresa reprezentacije. Visok je 189 centimetara i, na prvi pogled, deluje baš kao igrač koji je potreban Zvezdi.

Pozadina Terzićevog odlaska u Rumuniju je sledeća: osim što je Gaman nesporno kvalitetan fudbaler, Astra se, iako lider prvenstva, nalazi u velikim problemima. Gazda Joan Nikulae nalazi se u zatvoru zbog ilegalnog finansiranja političara, i tamošnji mediji predviđaju da će zbog toga u letnjem prelaznom roku ekipa ostati bez svih važnijih igrača. Osim toga, Gamanu u junu ističe ugovor i u Beograd bi stigao kao slobodan igrač.

Kad smo kod finansija, momak rođen u Bajleštiju je zimus bio na pragu Steaue, tražio je mesečnu platu od 25.000 evra i 300.000 evra kao bonus za potpis. Điđiju Bekaliju je to bilo previše. Ukoliko malo smanji svoje zahteve, Gaman bi se uklopio u Zvezdinu finansijsku konstrukciju jer Le Talek i Edson, primera radi, imaju godišnju platu od 240.000 evra.

Inače, dva meseca pre pregovora sa Steauom, Gaman je postigao sjajan gol na gostovanju najpoznatijem rumunskom klubu...

Treba istaći i da će Zvezdin pik sigurno biti učesnik EURO 2016 u Francuskoj, a takmičenje će početi na klupi, s obzirom na to da su prva dvojica štopera kod selektora Angela Jordaneskua Vlad Kirikeš i Dragoš Grigore.

Terzić je, dakle, video Gamana na delu, a uskoro ćemo saznati i hoće li se transfer realizovati, s obzirom na to da bi za Zvezdu bilo rizično da čeka Evropsko prvenstvo, gde postoji mogućnost da mu poraste cena.

Na kraju, evo i zanimljivosti o potencijalnom pojačanju crveno-belih koje su nam prenele rumunske kolege: Valerika je strastven lovac, svaki slobodan trenutak koristi za lov na ptice i divlje svinje, a rođeni brat George je sudija u prvoj rumunskoj ligi.

Komentari / 0

Ostavite komentar