Crkva u Loznici nagradila talente

Na konkurs čija je tema bila "Nebeska liturgija" vladike Nikolaja, u otganizaciji Crkvene opštine Loznica, javilo se više od 1000 učenika ovdašnjih osnovnih i srednjih škola.

Srbija 05.04.2016 | 13:43
Crkva u Loznici nagradila talente

U konkurenciji učenika srednjih škola prvu nagradu za literarni sastav dobio je Pavle Zeljić iz Lipničkog Šora, učenik lozničke Gimnazije "Vuk Karadžić". Andrijana Stanišić iz Trbušnice, učenica OŠ "Vera Blagojević", zaslužila je prvo mesto u konkurenciji učenika od petog do osmog razreda, dok je za najbolji rad đaka od prvog do osmog razreda proglašen onaj čiji je autor Glorija Lazić iz Loznice, učenica OŠ "Vuk Karadžić".

Ne samo prvonagrađene, već još sedmoro najboljih crkva je nagradila na prigodan način. Najuspešniji su nagrađeni kompletom knjiga vladike Nikolaja, pohvalnicama i novčanim nagradama. Drugoplasirani su dobili novac, pohvalnice i komplet knjiga Dostojevskog.

"Naša mladost, ne samo što zna za svetog vladiku Nikolaja, već ima talenta i ume da kroz literarne i likovne sastave sjajno pronikne u njegovo bogato delo i u njegiv život", kaže episkop šabački Lavrentije.

"U Vukovom kraju vazda je bilo talentovane omladine, kao što je pokazao i ovaj konkurs i kako pokazuju deca na nastavi veronauke, i po broju i po rezultatima rada. Baš me obuzima neopisiva radost kada vidim i čujem kako deca valjano stvaraju i to ne samo oni koji su dobili nagrade."

Protojerej stavrofor Milan Aleksić kaže da je ovdašnja crkva organizovala ovaj konkurs povodom jubileja vladike Nikolaja, ali da se često organizuju i ostali konkursi o duhovnom životu Srbije na kojima se nagrađuju mladi ljudi.

Sveti Sava

U Loznici su i za Savindan pristigli mnogi radovi o temi našeg svetitetelja i prvoučitelja Svetog Save - Rastka Nemanjića. Radovi su predstavljeni u "Vukovom domu kulture". A u susednoj eparhiji sjajan rad srednjoškolca o Svetom Savi, kako saznajemo, nagrađen je, "ali zbog političke osetljivosti" nije pročitan na Svetosavskoj akademiji, uz dogovor lokalne vlasti i lokalne crkvene opštine.

BN TV (V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

05.04.2016 11:53

Crkva nekom dala pare?! Neće na dobro! :D

ODGOVORITE