Smanjena kazna silovatelju s Mostarca

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za šest godina kaznu bivšem vojnom policajcu Dejanu Gojkoviću (36) iz Bele Crkve.

Srbija 26.03.2016 | 19:00
Smanjena kazna silovatelju s Mostarca

Sud je Gojkovića pravosnažno osudio na 12 godina zatvora zbog četiri silovanja i tri pokušaja silovanja na Mostarskoj petlji u Beogradu između 2010. i 2013. godine.

Tom odlukom objavljenom na sajtu suda, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Gojković bio osuđen na 18 godina zatvora za ista dela.

U obrazloženju svoje odluke Apelacioni sud je naveo da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti koje su od uticaja na to da kazna bude veća ili manja.

"Međutim, izrečena jedinstvena kazna okrivljenom u trajanju od 18 godina prvostepenom presudom stroža je nego što je to sa stanovišta svrhe kažnjavanja neophodno, na šta se osnovano u žalbi branioca okrivljenog ukazuje", naveo je Apelacioni sud.

Takođe je dodao da je kazna od 12 godina zatvora "adekvatna težini izvršenih krivičnih dela i stepenu krivice okrivljenog kao učinioca, te da će se njome postići svrha kažnjavanja".

Inače tokom suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost, veštak neuropsihijatar je utvrdio da Gojković dela počinio svesno, u stanju uračunljivosti.

Gojković je tokom suđenja negirao da je napadao i silovao žene kod Mostarske petlje.

Uhapšen je krajem novembra 2013. kada ga je iz zasede privela inspektorka Trećeg odeljenja beogradske policije Biljana Petrov.

Napadi su počeli 2010, a poslednji put 2013. godine, nekoliko dana nakon što je pokušao da siluje jednu devojku kod Mostarske petlje (22). Mete su mu bile žene svih starosnih dobi, pa čak i dve maloletnice.

Žrtve je sačekivao u večernjim satima na autobuskim stajalištima na "Mostaru", odakle ih je pratio do stepeništa koja vode ka mostu Gazela.

Prilazio im je s leđa, obarao ih na zemlju, a potom silovao.

Pomoću DNK tragova koji su pronađeni na odeći jedne žrtve, identifikovan je Gojković.

On je oženjen i otac dvoje dece, preneli su ranije mediji.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

T

26.03.2016 19:56

Znači poruka je: silujte od reda, smanjivat ćemo vam kazne

ODGOVORITE