"Mačka" prebačen u Padinsku skelu!

Osuđenik Alen Cigler premešten iz Sremske Mitrovice u Padinsku skelu na izdržavanje kazne. Znanac policije od 14. godine. Nekoliko puta, na spektakularne načine, bežao iz zatvora, ali i od mnogih policijskih potera

Srbija 17.03.2016 | 17:20
"Mačka" prebačen u Padinsku skelu!

Alen Cigler (37) poznatiji kao "Čovek mačka" prebačen je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u zatvor u Padinskoj skeli, kako bi se, prema onome što smo saznali, sprečio njegov eventualni beg.

Ovaj Subotičanin, kojem je nedavno Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio kaznu od pet godina zbog nekoliko razbojništava, znanac je policije, i to od 14. godine.

"Popularnost" je stekao upravo bekstvima iz zatvora, ali i pred poterama. Na spektakularne načine uspevao je da umakne policajcima preskačući zidove, pentrajući se po krovovima, a jednom prilikom je kroz prozor ve-cea umakao iz policijske stanice.

Upravo ta činjenica bila je presudna da bude prebačen u zatvor koji je po stepenu obezbeđenja najbezbedniji i najmoderniji u Srbiji.

Zbog načina na koji je Cigler, koji je pola svog života proveo iza rešetaka, u avgustu 2002. godine pobegao iz subotičkog zatvora, gde je služio kaznu od 12 godina, dobio je i nadimak "Čovek mačka".

Tokom jutarnje šetnje odjednom se izdvojio od ostalih, zaleteo se ka zidu i kao mačka počeo da se uspinje uz zid, pridržavajući se za prozore.

Tako je uspeo da dođe do prozora kancelarije na drugom spratu, koji je razbio nogom. Zatim je otrčao do prozora koji gleda prema ulici, iskočio kroz njega i pobegao. Uhapšen je posle nedelju dana u blizini granice sa Mađarskom.

Maja 2013. godine pobegao je iz požarevačkog zatvora "Zabela", i to samo pet meseci i 24 dana pre isteka kazne. Odavde, istina nije pobegao na spektakularan način. Jednostavno, nije se vratio posle odobrenog vikenda. Četiri meseca posle bekstva, uhapšen je zbog sumnje da je opljačkao menjačnice u Subotici i na Paliću, zbog čega je i osuđen na pet godina.

Tokom ovog postupka odbrana je uspela da dokaže da Cigler iz jedne menjačnice nije uzeo 45.000 evra, kako je tvrdio vlasnik, koji je očigledno video priliku da "zaradi". Njegov advokat Slavko Petrić je tvrdio da je vlasnik menjačnice "hteo da isforsira odštetni zahtev" navodeći da je u kasi imao toliki novac koji u blagajnama nemaju ni banke.

- Posle poslednjeg hapšenja, Cigler je jedno vreme bio u subotičkom zatvoru, ali zbog opasnosti da bi mogao da se ponovi scenario od 11 godina ranije, ubrzo je prebačen u beogradski Centralni zatvor - priča naš sagovornik. - Na ovaj korak, nadležni su se odlučili kad se Cigler, čisto da im pokaže kako može opet da pobegne, popeo na žice. Malo je reći da je zaposlenima u subotičkom zatvoru laknulo kad su mu videli leđa.

Cigler je ovde bio pod "posebnim tretmanom" kad je imao posete:

"U pratnji petorice stražara dovođen je vezan. Kad bi ga uveli u prostoriju za posete, skidali su mu lisice, ali se ne bi odvajali od njega. Bilo mu je zabranjeno da sedi pored prozora, iako su na njemu rešetke. Za njega je bilo "rezervisano" mesto blizu vrata, ispred kojih je naravno uvek neko stajao. Što je sigurno, sigurno".

Pod velikim merama obezbeđenja odvožen je iz Beograda na suđenja u Suboticu i vraćan nazad.

"U tom periodu na zdanju u Bačvanskoj ulici stavljena je bodljikava žica", ističe naš sagovornik, napominjući da su neki skloni da veruju da je stavljena upravo zbog njega.

Tokom poslednjeg suđenja, o Alenu Cigleru je moglo da se čuje da je imao veoma teško detinjstvo. Naime, svedočila je žena koja ga je zastupala prilikom prodaje stana, nasleđenog tokom njegovog boravka u Zabeli, i kod koje je stajao novac.

Ispričala je da ga je upoznala kad je bio dete, da je rastao u nesređenoj porodici u kojoj je bio maltretiran. Navela je da je jako pažljiv prema njoj, jer joj za svaki rođendan i 8. mart šalje cveće.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Taj je

17.03.2016 19:32

Ko stvoren za parove da im kaze kako se bjezi i ako od njih pobjegne onda je polozio

ODGOVORITE