"Pročitajte" političare

Konzervativci u govoru češće koriste imenice, a predstavnici levice opisne prideve.

Zanimljivosti 16.03.2016 | 10:13
"Pročitajte" političare

STARI vic kaže: "Kako da znaš da li političar laže? Samo gledaj da li mu se usne pomeraju". Među običnim svetom u svakom kutku planete uvreženo je mišljenje da političari lažu. U manjoj ili većoj meri. Zato su se u tu priču uključili i psiholozi, koji upozoravaju na opasnosti generalizacije i omogućavaju nam da "prevedemo" govor i gestikulacije političara. To nije tako teško, dovoljno je samo da ih pažljivo slušate i gledate.



Naučnici sa Harvarda otkrili su jednostavan trik za hvatanje političara u laži. Eksperimentom je utvrđeno da ljudi koji lažu koriste više reči i često o sebi govore u trećem licu, kako bi skrenuli pažnju sa sebe. Naravno, to nije potpuno siguran znak da neko ne govori istinu, ali ako primetite ove signale, budite oprezni. Slično tvrde i istraživači sa Univerziteta u Viskonsinu, koji su analizirali stotine izjava političara iz brojnih zemalja. Oni koji svesno izgovaraju laži, koriste duge rečenice, kako u pripremljenim govorima i saopštenjima, tako i u usmenim izjavama.

A, najuspešniji su političari koji su sebe ubedili da je to što govore istina, zaključuju naučnici iz italijanskog Univerziteta u Pijemontu. Samoobmana je, tvrde istraživači sa Apenina, mnogo češća u politici nego što nam se čini. Ona počiva na iracionalnom motivu, jer osoba veruje u nešto samo zato što želi da to bude istina, čak i kada je činjenice demantuju.

Takođe, podela na levicu i desnicu više nije tako striktna i jasna, pa je nekada teško odrediti kojoj struji pripada određeni političar. Možete to da otkrijete ako ih slušate i evidentirate da li češće koriste imenice ili prideve, kažu istraživači sa Univerziteta u Kentu. Naučnici su analizirali ispitanike iz tri zemlje - SAD, Poljske i Libana i zaključili da konzervativci češće koriste imenice, dok liberali vole da opisuju stvari i pojave, pa se u njihovom rečniku nalazi mnogo prideva. Na primer, konzervativac će reći da je neko optimista ili idealista, a liberal će početi da opisuje njen vedar pogled na svet i idealistički način razmišljanja. Naučnici kažu da korišćenje imenica pokazuje želju za strukturom, izvesnošću, jasnoćom i definisanošću što su osobine više povezane sa konzervativcima.

I, ne zaboravite na neverbalnu komunikaciju koja je čak i važnija od reči. Jer, kada se mozak umori od slušanja, što je česta pojava ako su teme suvoparne, oslanja se na lakše "svarljive" signale, poput govora tela. Tako je ustanovljeno da glasači automatski više veruju osobama koje ne kriju dlanove, a političara koji se mnogo smeje ne doživljava kao autoritet. Takođe, previše treptanja ili izbegavanje gledanja sagovornika u oči, ukazuje na laž, dodirivanje vrata pokazuje nesigurnost i ugroženost, a nosa signal da nešto krije. Loše je samo to što iskusni političari sve to znaju i mogu da glume kada su dobro obučeni, ali posmatrajte ih paživo, odaće se makar jednom.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar