Prijateljstvo Trampa i poznate Srpkinje

Vesna da Vinča, novinarka i producentkinja, otkriva detalje svog prijateljstva sa čuvenim milijarderom i kandidatom Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD.

Svijet 15.03.2016 | 14:15
Prijateljstvo Trampa i poznate Srpkinje

Gotovo da trenutno u svetu nema kontroverznije ličnosti od milijardera Donalda Trampa, kandidata republikanaca za predsedničku nominaciju SAD, koji svojim provokativnim, a mnogi bi rekli i radikalnim izjavama svakodnevno uzburkava američku i svetsku javnost.

Donalda Trampa, inače, sa ovih prostora lično poznaju samo dve ličnosti – ministar inostranih poslova Ivica Dačić i poznata novinarka i producent Vesna de Vinča. Ona je ovih dana izuzetno aktivna na društvenim mrežama zbog privatnih i intimnih fotografija sa američkim milijarderom, a u intervjuu za Telegraf Vesna de Vinča otkriva koja priča se krije iza njih.

Kada ste i kako upoznali Donalda Trampa? Kakav je bio vaš prvi susret?

Znate da mene kao novinara ekskluzivne ličnosti uvek privlače. Trampa sam želela da upoznam odavno i to se desilo 1997. godine, na Havajima. Naša zemlja je tada bila u sankcijama i pritisnuta od strane NATO pakta i SAD, dakle u ne baš prijateljskoj poziciji. Osim toga, tada smo bili označeni kao zločinci u medijskom ratu, koji smo ubrzano gubili. Znači, bila sam u sasvim nezavidnoj situaciji. Nalazili smo se u sali prepunoj novinara koji su izveštavali o najnovijim potezima “Tramp korporacije”, kada me je domaćin upitao “Ko ste Vi?”. Hrabro sam uz smešak odgovorila da dolazim iz Srbije. “Ja sam agresivna Srpkinja!” - saopštila sam i tada popularnom i uspešnom američkom biznismenu. Malo je odćutao, pa je onda i on pustio osmeh, čvrsto mi stegao ruku i dodao:” Pa slažemo se po karakteru. I mene bije taj glas…. Volim Slovene. Sigurno znate da je moja prva žena Ivana baš slovenskog porekla.” Tada je bio već drugi put oženjen sa Marlom Mejpls. Slovenska krv je ipak tekla venama njegove dece, koja su rođena u braku sa čehinjom jevrejskog porekla – Ivanom Tramp. Posle toga događaja, sretala sam ga mnogo puta.

Da li znate neku anegdotu u vezi sa likom ovog poznatog biznismena?

Upravo tada salom se prepričavala anegdota koju je Tramp ispričao o događaju na Menhetnu, kada je sa Marlom šetao i kada su sreli nekog prosjaka koji je sedeo, ispred sebe drzeći kapu, da se u nju ubace dolari pomoći. Donald je rekao: “Vidiš Marla, ovaj je čovek mnogo, mnogo bogatiji od mene! On sada ima par dolara, a ja sam u minusu dve milijarde”. I to je u tom trenutku bilo tačno. Međutim već sledeci mesec Tramp je bio “oporavljen”. Njegov kredibilitet nije posustajao ni kada bi bankrotirao, jer umeo je, a i sada ume, da nabavi i ” zavrti” novac i ostvari enormne profite. Danas Trampa “krasi” 10 milijardi dolara, a od tada sam htela da naučim tajnu bankrotiranja. On je, naime, u nekoliko navrata bankrotirao i išao u minus od po nekoliko milijardi.

Kojim povodima ste se posle tog prvog susreta sretali toliko puta?

Tako što sam pristala sam da mi Donald bude šef! (osmeh) Samo njega sam mogla da izdržim kao šefa, kao pretpostavljenog. Evo kako je do toga došlo i to je najvažniji razlog naših učestalih susreta. Od te 1997. godine sam postala nacionalni direktor “Miss Universe” organizacije za Srbiju i Crnu Goru. Dakle, dobila sam tada licencu i dugoročni aranžman za naše dve države. To je bio veliki uspeh jer je zbog sankcija u kulturi, bilo pitanje da li će nam uopšte dati pristup. Tramp je presudio kao vlasnik. Od tada sa njim svake godine potpisujem debele i sve obimnije ugovore, koji me obavezuju, ali i daju prava pristupa Srbiji i Crnoj Gori ovom prestižnom svetskom takmičenju u lepoti, na kojem se naše predstavnice pojavljuju već 19 godina! Toliko godina punimo ove, 2016. godine. To znači da smo sve zahteve ugovora odrađivali, i to i u najgorim vremenima, i za vreme bombardovanja, kada se Tramp javno oglašavo protiv Klintona i njegovog bombardovanja Srbije i Crne gore. Hvala mu zbog toga.

Nedavno je Tramp gostujući kod Larija Kinga rekao da Srbiju nije trebalo bombardovati jer su, kako je rekao, ti isti Srbi spasavali Amerikance u Drugom svetskom ratu! Da niste možda Vi kumovali tome?

Davao je on slične izjave i pre tog gostovanja kod Kinga. A da li sam kumovala- možda!? Tada smo za vreme bombardovanja na Trinidad i Tobagu bile glavne u medijima, Ana Karić, tadašnja predstavnica, i moja malenkost. Naravno, govorile smo svima da je nemoguće bombardovanjem u kome stradaju nedužni da se reše problemi. To su bile jedinstvene situacije u kojima je svetska javnost mogla da sazna i našu, srpsku verziju dešavanja. Uglavnom su mediji bili zatvoreni za srpsku istinu, što je opšte poznato. Ne mogu da zaboravim Anina sjajna istupanja, na dobrom engleskom. Eto, zahvaljujući Miss Universu imale smo tu šansu i bile smo baš popularne i toga je mogao biti taj nastup Trampa. On je uvek prisutan na tim takmičenjima, ali i često na sastancima sa nama, nacionalnim direktorima.


Kako se Tramp našao u ulozi nekog ko se bavi izborom lepote i da li postoji situacija u kojoj se niste slagali?

Tramp se svuda hvalio, i ispred svega što je uradio najpre je isticao svoje vlasništvo nad Miss Universe kao najvredne medijske stavke u svojoj karijeri. Kroz taj izbor on je isticao misiju stvaranja uspešne, humane, talentovane i uticajne mlade žene. Svaka pobednica Miss Universe dobija stipendiju za školovanje u oblasti medija, filma i televizije. I svaka pobednica ima obavezu da godinu dana sakuplja sredstva putem velikih humanitarnih večera po svetu i daje ih organizacijama za borbu protiv AIDS-a i dečijim institucijama.

Svakako da postoje i momenti kada sam neke stvari teško progutala, ali morala sam da da dam potpis, jer ti ugovori su “Take it or leave it”. Dakle uzmi ili ostavi, nema izbora i prilagođavanja zemlji. Naime, u ugovor je pre nekoliko godina ušla naša obaveza da se na nacionalna takmičenja mogu prijaviti transvestiti, sto smo morali zvanično da prihvatimo inače više ne bi mogli kao zemlje da se pojavljujemo u tim najgledanijim spektaklima, što je najvažnije za državni PR. Novi svetski poredak je i ovde umešao svoje prste, pa se i Tramp složio, koji je u načelu konzervativan i tradicionalan po svojim političkim stavovima koje upravo iznosi. Za razliku od toga on se trenutno oglašava protiv gej brakova, što je očigledno kontradiktorno.

Drugi razlog zbog čega je Tramp ušao u ovo područje svetske lepote je činjenica da je i tu uspeo da napravi pare. Kada je početkom 90-tih kupio ovu organizaciju za 10 miliona dolara, već sledeće godine je pola kompanije prodao SBS televiziji, ali za 40 miliona dolara. Posle je ta polovina preprodavana za još veće cifre, jer reč je o svetskom spektaklu koji gledaju stotine ljudi širom planete. Ali, iznenada, u novembru 2015. godine prodao je i ovu kompaniju a ja sam sigurna da je to uradio nevoljno.

Zašto je onda prodao i kome?

Njegova politička kampanja počela je da obara vrednost Miss Universe kompanije. Sve je započelo Trampovom izjavom protiv ilegalnih upada Meksikanaca u SAD i najavu da će ukoliko postane predsednik, deportovati ilegalne azilante nazad u Meksiko. Dao je i neke teže komentare na te meksičke doseljenike, da donose drogu, kriminal i silovanju. Sestrinska televizija za Latinsku Ameriku “Televiza”, inače najača u Meksiku, otvoreno se usprotivila toj izjavi i povukla se iz organizacije Miss Universe. Odlučili su da neće više da prenose naša takmičenja, niti da šalju predstavnicu Meksika. Saradnju su onda otkazale i “ORA TV”, kompanija milijardera Karlosa Slima, opisujući Trampove komentare kao rasističke. Bojkotu se pridružila i TV mreža “Junivižn” koja emituje program na španskom u SAD, ali i najvažniji medijski partner En-Bi-Si juniverzal. Dobro je poznato da bez televizijskih prenosa, Miss Universe ne može da postoji.
Tramp je zato vrlo brzo rešio da proda ovu organizaciju. Novi vlasnik je izuzetno jaka firma – IMG korporacija koja je i obavila uspešno finalno veče 19. decembra 2015. godine u Las Vegasu. Tu se jedan od članova žirija javno ogradio od bivšeg vlasnika rečima “Hvala bogu da ovde više nema Trampa!“, što može biti i dogovoreno. Dobar PR čuda čini.

Da li ste upoznali Melaniju Tramp?

Jesam. Divna je. Srele smo se dva puta do sada. Prvi put u Puerto Riku, kada je naravno bila u društvu Trampa. Imam negde i te fotografije. Zaista pore maternjeg, slovenačkog, ona jako dobro govori i srpski jezik, pored engleskog, francuskog i nemačkog. Kaže da ju je Donald osvojio svojim šarmom i inteligencijom. Ona je u početku Donalda često pratila, ali od kada su dobili sina Barona, nešto smo je manje viđali na spektaklima i mesecčim pripremama Miss Universe. Odgaja sina tako da bude kopija oca. Baron već sada nosi mini odela, igra golf i naređuje zaposlenima. Melanija je jako topla osoba, ima divan osmeh i energiju. Pravi je blagoslov za Donalda, koji nekada ume da bude prek, a ponekad i surovo eksplicitan. Mada mislim da nije u pitanju karakter, već njegova namera da ga dobro slušaju i čuju. On zaista mnogim svojim izjavama ostavlja jak trag u medijima, kao na primer onom da sa Melanijom vodi seks najmanje jednom dnevno, a nekada i više. Tramp obožava tu ulogu mačo mena.

Venčali su se 2005. godine. Na venčanju su bili njihovi, danas već ljuti protivnici, Hilari i Bil Klinton. Pre toga Melanija Knaus bila je student dizajna, dok se u Ljubljani uspešno bavila manekenstvom. U svet modelinga zakoračila je iz tekstilnog centra Sevnice u Sloveniji, a zatim nastavila u Italiju, pa u Njujorku. Tamo je postala deo Trampove modeling agencije, koja je deo Miss Universe. Upoznali su se na jednom partiju pri Nedelji mode u Velikoj jabuci. Kaže da su slični i da se skoro idealno uklapaju. Mene oduševljava njen stil. Smatram da će biti najlepša i najelegantnija prva dama Amerike, ako Tramp uspe da pobedi. Ipak je njen uzor Džeki Kenedi. Još da dodam da je prilično povučena kada je reč o Trampovoj kampanji. To je njen izbor, da je nema suviše u prvom planu. Pametnica. To za nju kaže i Barbara Volters.

Kada ćete ponovo sresti Trampa i ima li još neke sličnosti sa vama, sem u nastupu?

Ima još jedna sličnost. Oboje volimo Adel. A kada ćemo se ponovo sresti?! Sada kada mi više nije šef, mogu da ga intervjuišem! (Osmeh). Zaintersovana sam za jedan temeljni intervju – portret Donalda Trampa, naravno, na moj način. O tome ću sledeći put sa njime razgovarati i utanačiti dogovor. Možda će čak postati i predsednik. U svakom slučaju, želim mu puno uspeha.

(Telegraf.rs)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Www.trump

15.03.2016 14:18

Blago srbima sad imaju za prijatelja radikalnog amera,sledece godine stize u Visegrad da proslavi hapsenje onog koji je spasavao Amere.

ODGOVORITE
Name

rodjo

15.03.2016 21:37

Ivica Dacic poznatiji od Noleta........

ODGOVORITE