Iskoristite sirće za zdravlje i ljepotu

Jabukovo sirće moćan je saveznik za lepotu i zdravlje, a možete ga svakodnevno iskoristiti na mnogo načina, posebno zato što nije skup i uvek ga imate u kuhinji.

Zdravlje 14.03.2016 | 10:05
Iskoristite sirće za zdravlje i ljepotu

Osim narodne medicine zahvaljujući kojoj se već godinama zna za njegove dobrobiti, za neka povoljna dejstva jabukovog sirćeta postoje i naučni dokazi.

Dijabetes

Više je studija potvrdilo kako jabukovo sirće pomaže kod održavanja nivoa glukoze, što je od koristi za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Studija američkog univerziteta Arizona iz 2007. potvrdila je da dve kašike jabukovog sirćeta sa 30 grama sira pre spavanja pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi za četiri do šest odsto.

Suzbija apetit i podstiče osećaj sitosti

Studija sprovedena u Švedskoj 2005. potvrdila je da su ispitanici bili duže siti kada su pojeli hleb sa malo sirćeta, za razliku od onih koji su jeli sam hleb. Čarobni sastojak sirćeta koji suzbija apetit jeste njegova kiselina. Zahvaljujući kiselini, sirće smanjuje glikemijski indeks namirnica, zbog čega smo duže siti jer šećer iz hrane sporije ulazi u krvotok i održava nivo insulina.

Snižava LDL odnosno loš holesterol

Studija objavljena u "Life Science Journalu" pokazala je da konzumacija jabukovog sirćeta dva mjeseca može značajno smanjiti štetne lipide koji pridonose visokim nivoima holesterola i triglicerida kod ljudi koji pate od hiperlipidemije odnosno viška masnoća u krvi. Pozitivan uticajsirće ima zbog hlorogenične kiseline koja redukuje holesterol LDL.

Mršavljenje

Budući da može da smanji masnoće i održavati nivo šećera u krvi zbog svojih sastojaka, sirće se povezuje i sa lakšim gubitkom viška kilograma. Manja japanska studija to je i potvrdila istraživanjem 2009. Ispitanici koji su svakodnevno konzumirali 15 do 30 mililitara sirćeta dnevno lakše su mršaveli, ali i izgubili masne naslage na području stomaka i struka i prema nalazima imali manje masnoća u krvi.

Sjajna i meka kosa bez peruti

Razni stručnjaci za lepotu tvrde da sirće čini čuda za kosu. Da li je to stvarno tako lako, možete probati ukoliko ga koristite umesto regeneratora nakon pranja kose. Izmućkajte mešavinu od jednake razmere vode i sirćeta, izlijte na kosu i pustite da deluje od pet do 15 minuta pa isperite.

Loš zadah

Među mnogobrojnim savetima kako na prirodan način uništiti loš zadah iz usta nalazi se i sirće. Navodno je dovoljno pomešati vodu s jednom kašičicom sirćeta i grgutati dva puta na dan, ujutro i uveče.

Poboljšava probavu

Jabukovo sirće sadrži enzime zbog kojih se hrana lakše razgrađuje pa pomaže i kod probave. Ako imate problema s probavom, popijte vodu s malo sirćeta pola sata pre obroka.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar