Profesori, razvrat, zakon i vaspitanje

U Republici Srpskoj ne postoji jasno definisan zakon koji bi sankcionisao neprimjereno ponašanje profesora osnovnih i srednjih škola na društvenim mrežama, pa nerijetko imamo primjere da profesori objavljuju vlastite golišave fotografije i vulgarne statuse, a nekada, naočigled mnogih, čak i flertuju s učenicima.

Republika Srpska 14.03.2016 | 10:10
Profesori, razvrat, zakon i vaspitanje

"Slava" u regionu s ovakvim predznakom trenutno ipak pripada četrdesetsedmogodišnjoj profesorki muzičkog vaspitanja, koja predaje u četiri srednje škole u Vranju. Ona je prošle godine izazvala skandal koji je prevazišao granice Srbije. Javnost je prvo uzburkao njen snimak na kojem pozira golih grudi, a nakon samo dva dana na društvenim mrežama objavljena je druga kompromitujuća fotografija. Na njoj razuzdana profesorka napućenih usana pozira s učenikom u čamcu, koji se nalazio na suvom, odnosno na livadi.

Njeni učenici, sa kojima su razgovarale brojne novinarske ekipe nakon tog skandala, navodili su da ova profesorka sama šalje svoje golišave fotografije, te da je prate brojne navodne "ljubavne" afere s učenicima starijih razreda, što je ona negirala. Nakon obnažene profesorke iz Vranja, novi "prosvjetni šok" stigao je od nastavnika likovnog obrazovanja iz Kraljeva. On je na svom Fejsbuk profilu postavio fotografiju na kojoj pozira nag, s tim da je ud pokrio plišanim medom.

"Filozof erotikomanije, orgazmolog i psihoseksolog, ali bez nastranog i samo uz obostrano zadovoljstvo" naznačio je on uz fotografiju.

Kasnije se ispostavilo da je fotografiju uputio Fejsbuk profilu za koji je nastavnik mislio da pripada maloljetnici, ne sumnjajući da je u pitanju lažni profil, iza kojeg su se krili učenici jedne od tri škole u kojima predaje.

Ribice, pozovi me

Da Republika Srpska ne bi zaostajala za Srbijom potrudio se nastavnik tehničkog obrazovanja u jednoj osnovnoj školi u Zvorniku, koji je dobio otkaz 2014. godine nakon što je otkriveno da je učenicama na Fejsbuku slao neprimjerene komentare. Otpušteni profesor je komentarisao fotografije učenica i ostavljao svoj broj mobilnog telefona da bi one mogle da kontaktiraju s njim. "Koja ribica", "Draga, godine su nebitne, kada ga zavučem zavole ga više nego rođenu majku", samo su neki od opscenih komentara koje je on ostavljao ispod fotografija učenica.

Iste godine internetom se raširila fotografija na kojoj drugi profesor upućuje komplimente svojoj učenici koja se fotografisala u kupaćem kostimu. Profesor u godinama nije štedio riječi, te je zaredom poslao nekoliko komentara nedvosmislenog sadržaja. "Izvajana", "Famozno tijelo imaš", "Slikaj više to divno tijelo", neke su od poruka upućenih učenici. Ona mu je zahvalila na "pohvalama", a utvrđeno je da nije riječ o foto-montaži. U poređenju s ovakvim primjerima, otkaz profesorki Medicinske škole u Podgorici zbog fotografije sa maturske večeri na kojoj je podigla uvis obnaženu nogu zvuči prilično strogo.

Imajući u vidu neprestani rast broja korisnika društvenih mreža, ali i mnogobrojne primjere iz inostranstva, kao i nemali broj domaćih profesorskih skandala, nameće se potreba jasnog definisanja granice ponašanja profesora na internetu i sankcionisanje neprimjerenih gestova. Osnovni problem koji se javlja u školama u RS jeste to što ponašanje profesora na društvenim mrežama i internetu uopšte nije regulisano nikakvim zakonom. Njihovo neprimjereno ponašanje na internetu nema se zakonski pod šta podvesti jer se Fejsbuk smatra privatnom adresom, te su direktori škola prepušteni sami sebi, da pojedinačno odlučuju šta je ispravno, a šta ne, od slučaja do slučaja.

Klimavi pravilnici

U Zakonu o srednjem obrazovanju Republike Srpske, kada je riječ o zaposlenima, regulisane su povrede radne obaveze, pa se kao jedna od njih navodi neprimjereno ponašanje kojim se dovode u pitanje osnovne moralne vrijednosti. Direktori se mogu pozvati na tu odredbu i predložiti disciplinskoj komisiji da se izjasni o profesoru koji se sumnjiči da je na internetu izazvao ovakav prekršaj, ali sve se uglavnom završava time da je teško utvrditi da li je sporni sadržaj zaista objavio vlasnik naloga ili neko ko je nalog hakovao.

Direktor banjalučke Gimnazije Zoran Pejašinović potvrđuje za Press da pitanje ponašanja profesora na društvenim mrežama nije regulisano do kraja.

"Postoje određeni pravilnici, ali pošto je riječ o novoj problematici, sve je i dalje na "klimavim nogama". Bilo je diskutabilnih slučajeva, ali još je teško naći pravu mjeru i kvalitetno regulisati ovo pitanje, a imati na umu i da se društvene mreže tretiraju kao dio ličnog života. Naročito je nezgodno sa mladim kolegama, koje su generacijski slične sa đacima. Ali, sa druge strane, svi su položili pedagošku grupu predmeta i morali bi da znaju gdje je granica" kaže Pejašinović.

On dodaje da postoji i mnogo pozitivnih iskustava.

"Recimo, to je dostupnost kada je riječ o pitanjima koja učenici mogu da vam pošalju na mejl, te ažurni odgovori profesora, pa čak i Fejsbuk grupe u kojima se razmjenjuju sadržaji iz određenog predmeta. Lično ne koristim Fejsbuk, ali sam imao isključivo pozitivna iskustva sa komunikacijom putem mejla sa đacima", kaže Pejašinović, dodajući da sva tehnološka otkrića donose sa sobom i pozitivna i negativna iskustva, te da je potrebno iskoristiti ih na pravi način.

Obratili smo se i Ministarstvu prosvjete i kulture RS, ali odgovor na pitanje o ovoj problematici nismo dobili. Nezvanično, iz ministarstva smo saznali da ova oblast još nije regulisana i da, zasad, nemaju precizne odgovore.

Pored ekstremnijih slučajeva koji dovode i do otkaza, dešava se i da bezazlena, ali ipak opuštena komunikacija sa profesorima putem društvenih mreža često izaziva podijeljena osjećanja kod učenika.

"Imam nekoliko profesora kao "prijatelje" na Fejsbuku. Nisam nikoga sama dodavala, ali ni odbila kada su oni meni slali zahtjev. Moram priznati da sam zbunjena. Jedan od njih često mi lajkuje fotografije, s vremena na vrijeme potencira opuštenije dopisivanje, trudeći se da bude duhovit i zabavan, a istovremeno se u školi kada se sretnemo ponaša kao i prije našeg Fejsbuk "prijateljstva": formalno i nedostupno, kao da me i ne poznaje", rekla je za naš list sedamnaestogodišnja učenica jedne banjalučke srednje škole, Tatjana V.

S druge strane, njen vršnjak Marko M. koji pohađa drugu školu u istom gradu navodi da su mu "baš super profesori koji, pored prenošenja znanja, vole i da se zezaju s učenicima".

"Mnogo je drugačije kada nekog od profesora imam za prijatelja na Fejsbuku. Tek tada, kada vidim njihove fotografije sa pijanki ili putovanja, kada vidim kakvu muziku slušaju, kakve filmove gledaju, shvatim da su oni kao i mi, da se privatno provode možda i bolje nego mi. Često se i šalimo preko Fejsbuka. Ali, naravno, u školi se zna red", kaže on.

Privatno je privatno

Stručnjaci se slažu da odgovor na pitanje da li đaci treba da budu prijatelji na društvenim mrežama sa svojim nastavnicima i profesorima zavisi od toga šta ko od njih postavlja na svoje profile i na koji način koristi društvene mreže. Tako se smatra da privatne fotografije, kao i razmišljanja i stavovi koji se objavljuju na Fejsbuk profilima nisu nešto što učenici i njihovi nastavnici treba da dijele, a dodatni problem je i u tome što se nastavnici u školi često postavljaju autoritativno, a to je teško spojivo sa Fejsbuk "prijateljstvom".

Međutim, eksperti tvrde i da internet može biti veoma koristan u nastavi, da na djecu djeluje motivišuće, te im može približiti određeno gradivo, a u tom smislu bi Fejsbuk mogao da se koristi kao sredstvo za razmjenu informacija u vezi sa nastavom.

Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac za Press ističe da u komunikaciji nastavnik - učenik uvijek mora biti prisutan vaspitni momenat, da je nastavnik odgovoran za zaštitu učenika i njihovog najboljeg interesa, a da komunikacija na društvenim mrežama mora biti pedagoška, društveno prihvatljiva i odgovorna.

"Za onlajn komunikaciju važe sva pravila kao i za pristojnu komunikaciju u stvarnom životu. Granica se mora znati. Dakle, granica dozvoljenog je društveno prihvatljivo ponašanje inače. Sve što učitelj ili nastavnik ne bi trebalo ili ne bi smio da kaže ili uradi u "stvarnom životu", ne smije ni na društvenim mrežama. Moraju se postaviti jasna pravila profesionalnog i etičkog onlajn ponašanja da bi se, pored prednosti koju ova vrsta komunikacije nudi, izbjegle neugodnosti i zloupotrebe, te zaštitila privatnost" ističe naša sagovornica.

Ona navodi da je, za razliku od zemalja koje su ovoj vrsti komunikacije posvetile dužnu pažnju, u našim uslovima sve prepušteno nastavnicima pojedinačno.

"Razmišljanja učenika i nastavnika veoma su podijeljena, od toga da učenik kaže: "Ne osjećam se prijatno kad znam da mi nastavnik prati sve što objavljujem", do konstatacija da je to "baš super". Ili, učenici se pitaju: "Šta ako prihvatim zahtjev za prijateljstvo, a šta ako ne prihvatim". Takođe, ima nastavnika koji su otvorili profile namijenjene samo učenicima, do onih koji odbijaju takvu vrstu komunikacije, smatrajući je neprimjerenom" navodi Grahovčeva.

Izbjegavati neformalno dopisivanje

Sociolog Davor Vidaković ističe da bi korisnici socijalnih mreža uopšte trebalo da znaju gdje su granice i dokle se može ići u objavljivanju sadržaja jer su socijalne mreže, u principu, javno mjesto. To znači, precizira on, da u ovom slučaju sve što ne bismo htjeli da prezentujemo u centru grada na bilbordu ne treba plasirati ni na mrežu.

"Virtuelna prijateljstva između učenika i profesora nisu sporna ukoliko postoji racionalno korišćenje resursa mreže u pozitivne svrhe i sa velikom dozom odmjerenosti i kulture. Ukoliko je suprotno, onda to nije dobro. Bilo kakvo neformalno dopisivanje treba izbjegavati, a komunikacija treba biti poslovna i odmjerena" ističe Vidaković.

On navodi da profesori i učenici od socijalnih mreža mogu da iskoriste ogroman resurs, a to su brzina i kvalitet informacije.

"S obzirom na to da živimo u društvu u kojem je virtuelnost postala svakodnevna stvarnost, ljudi su sve više na mreži, a sve manje u realnom životu, što je problematično. Profesori treba da se drže kodeksa, ukoliko postoji, prilikom objavljivanja sadržaja i komunikacije s učenicima. Praksa u zapadnim zemljama je pokazala da je virtuelna komunikacija poželjna i da pospješuje kvalitet rada. Ta komunikacija mora da bude u prihvatljivim granicama i tu nema ništa sporno. Ukoliko je suprotno, onda to može biti problem", upozorava Vidaković.

Izvor: Press

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

MINISTAR

14.03.2016 09:38

Ministar je kao P.Č.A!

ODGOVORITE
Name

ČAĐO

14.03.2016 09:40

DA LI BI MALEŠEVIĆ DA GA MALO LICNE, GRICNE ZA ONU JAREĆU BRADICU!

ODGOVORITE
Name

nesto kontam

14.03.2016 09:41

Pa bolje da tu jadnu djecu neko poduci i tim sto ga ceka u zivotu i to mozda jedna od najvazniji stvari,nego da trazi bolesne prostitutke.Ne tako daleko u proslosti djecake bi nekim stvarima poducile strine ili ujne,pa sve bilo u redu.

ODGOVORITE
Name

komsija

14.03.2016 15:51

Gospodo na zapadu postoji toliko respekta i o fesbuku ili jednoj ili drugoj sluzbi u Internetu. Prvi problem ako ste vi bili jednom i dali svoje podatke to nemozete vise izbrisati. Na vasu zelju dobijete potvrdu da je izbrisano sto nije Istina. Ono se preporucuje da ne igrate igre na srecu ili ako nesto trazite da kupite vamace sledecih dana dolaziti ponude ali samo koja ta sluzba nam prodaje da naj jeftinije. Ima sudskih presuda kad neko umre i posaljete smrtovnicu i oni su dauzi da vasu adresu izbrisu i to se ne radi itd.itd. Vase adrese se prodaju u pozadini. Nasi studenti mjesto da pomognu narodu oni samo cute jer oni to neznaju.

Name

ja

14.03.2016 09:45

Pa sta se svemu cudite manijaka je uvjek bilo i bice. Narod je nepismen i u poslednjih 10 godina od kada su PC dostupni vecem krugu stanovnista samo mozes cuti kad jadni roditelji govore trebam djetetu kupiti PC za Igrice jer oni i neznaju ni to. Meni je kraj 60 radim vec Godinama na racunaru govorim poered njemackog i engleskog PC nudi puno mogucnosti ali kod nas se bas nista ne koristi. Ja kad sam bio mlad nisam imao para ni da kupim "Adam i Eva" ili si kupovao razglednice da vidis nesto a danas kad mozez da vidis svasta nemaju para da se ozene. Svjedoci smo nase bjede da bi mogle da pjevaju trebaju silikona i ko zna kakvih zahvata i pjevaju o razvodu o alkoholu a zna da ce poslije 40 biti bogalj. Ovi iz teksta kako ih neko naziva "prof"ako nema nista pametnije nek uziva samo mi se moramo osigurati da to ne prelazi van zakona? Mi cemo jos nasjeti mnogim problemia kriminala kroz Intranet. SRETNO

ODGOVORITE
Name

pero

14.03.2016 09:46

Kakva je vlast taki. I prosvetari

ODGOVORITE
Name

zabava

14.03.2016 10:12

Ovo dodje kao erotika naspram cega se svadjaju nasi politicari. Cista pornografija je neprestano ponavljanje o referendumu (hebu nas u zdrav mozak i to bez kondoma), kako nas napadaju sa svih strana (eno NATO nosac aviona na Vrbanji samo ceka da polete avioni sa njih na BL), prenosi nadleznosti (strah ko da nam SIDU prenose), a da ne govorim o korupciji (kao makroovi). STa njih interesuje obrazovanje...

ODGOVORITE
Name

***

14.03.2016 12:06

Koja fora pojedinih profesora, ja bruke sa ucenicima pisu poruke, do kasno pisu i dremaju, kada se za nastavu spremaju???

Name

UZELO SE

14.03.2016 13:29

Prof Brnkovic seks simbol Banja luke

ODGOVORITE
Name

Koma

14.03.2016 16:30

Šta očekujete, kad se samo loše stvari favorizuju? Je li vi mislite da nastavnici i učenici mogu biti drugačiji od društva? 90% djece nikad nije bilo u pozorištu. Opomenete učenicu zbog neprikladnog odijevanja, obruše se na vas i roditelji i kolege. Sve se zataškava. Što se tiče Republike Srpske, vjerujte da je stanje u školama još uvijek podnošljivo i to nisu zasluge ministarstva koje je naprosto kritično, nego postojanja starijih prosvjetnih radnika koji su stubovi školstva i nosioci civilizacijskih tekovina ma kako to vama čudno zvučalo. Trebalo je u ministarstvo prosvjete zaposliti samo ljude sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi i lako bismo riješili problem. A ako se zapošljavaju oni koji su nepoznati prosvjetarima, onda od nastave i obrazovanja nema ništa.

ODGOVORITE