10 dobrih razloga da jedete cimet

Ako želite da budete zdravi i osećate se bolje, pojedite svaki dan kašičicu cimeta.

Zdravlje 12.03.2016 | 09:32
10 dobrih razloga da jedete cimet

Ovaj začin dobija se iz unutrašnje kore malog drveta iz porodice lovora i naziva se čudotvornim prirodnim liekom još od doba starih Egipćana.

Postoji nekoliko vrsta cimeta, a najlekovitiji je cejlonski (Cinnamomum verum). U našim prodavnicama najčešće se nalazi kineski cimet (Cinnamomum burmannii) koji nije toliko lekovit kao cejlonski.

Evo zašto je dobro jesti ga svaki dan:

1. Pun je antioksidanasa. Oni su neophodni našem telu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

2. Ima protivupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija. Takođe podstiče regeneraciju oštećenog tkiva.

3. Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti jer smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne sudove, a povećava nivo dobrog holesterola koji uništava onaj loš.

4. Reguliše metabolizam tako što poboljšava osetljivost na hormon insulin koji je odgovoran za metabolizam ugljenih hidrata i masti u telu, kao i za transport šećera iz krvotoka u ćelije.

5. Snižava nivo šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta utiče na ćelije tako što oponaša insulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u ćelije, ali ima sporije dejstvo nego sam insulin.

6. Ima pozitivno dejstvo na neurodegenerativne bolesti koje karakteriše progresivan gubitak strukture i funkcija ćelija u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

7. Štiti od raka, smanjuje razmnožavanje ćelija kancera tako što ometa rast krvnih sudova u tumorima, koji bez njih ne mogu da se šire normalnom brzinom, pokazalo je istraživanje na životinjama. Naučnici smatraju da cimet ima toksično dejstvo na ćelije raka i ubija ih.

8. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspešno leči i infekcije respiratornog trakta prouzrokovane gljivicama.

9. Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah. Upravo zahvaljujući antimikrobnom dejstvu uništava mikroorganizme i sprečava njihov rast, piše Authority Nutrition .

10. Pomaže u gubitku kilograma, a naročito je efikasan u kombinaciji s medom. Prokuvajte pola kašičice cimeta i kašičicu meda u malo vode ( oko 1,5 dcl). Pola te tečnosti popijte ujutro na prazan želudac, a pola pre spavanja. Ponavljajte postupak svaki dan.

Miris cimeta stimuliše i rad mozga pa nije loše držati ga na radnom stolu.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar