Haotično stanje u Srbiji

"Od pre 48 sati je stanje potpune pripravnosti, svi naši timovi, timovi vojske i policije su u povećanom stepenu pripravnosti i situacija se prati iz sata u sat", rekao je Predrag Marić iz Sektora za vanredne situacije. 

Srbija 10.03.2016 | 17:05
Haotično stanje u Srbiji

Od ranih jutarnjih časova, kiša intenzivno pada, pa su širom Srbije u toku vanredne mere odbrana od poplava. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, Vatrogasno-spasilačkih jedinica, Žandarmerije i Vojska Srbije, angažovani su na terenu, jer je proglašena vanredna situacija u tri grada i 14 opština Srbije.

Zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova vanredno stanje je u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku, na delu teritorije opština: Kosjerić, Prijepolje, Nova Varoš i Ćićevac. Evakuisano je 171 osoba sa ovih teritorija i poplavljeno 710 domaćinstava.

U toku noći, prema prognozi, najviše padavina bilo je na istoku i jugoistoku Srbije od 10 do 20 l/m2 za 12 sati. Na severu Vojvodine nije bilo padavina.

Na predlog Opštinskog štaba za VS opštine Ćićevac, predsednik opštine doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije opštine Ćićevac, u naseljenim mestima Mrzenica i Trubarevo, zbog neposredne opasnosti od poplave uzrokovane rekama Zapadna i Južna Morava.

Neposredno je ugroženo oko 30 domaćinstava i oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Prema prognozi Hidrometeorološkog centra Rusije, našu zemlju će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana pogoditi dva kišna talasa odjednom. Prvi dolazi sa juga i on će zahvatiti Zapadnu Srbiju, dok drugi dolazi sa istoka i izazvaće jake padavine na jugoistoku Srbije.

Izvor: Telegraf

Komentari / 0

Ostavite komentar