Privilegija: Ljajić u društvu Savićevića, Bokšića i Sliškovića!

Velika čast za srpskog reprezentativca!

Fudbal 10.03.2016 | 10:00
Privilegija: Ljajić u društvu Savićevića, Bokšića i Sliškovića!

Italijanski dnenvik „Republika“ udelila je jedan od najvećih mogućih komplimenata Ademu Ljajiću svrstajući ga u red takvih asova kao što su bili Dejan Savićević, Alen Bokšić, Blaž Slišković i Mirko Vučinić. U tekstu pod naslovom: „Ljajić i balkanska braća: driblinzi, ludosti i genijalnosti“, rimski dnevnik piše da je srpski reprezentativac naslednik velikih fudbalera iz bivše Jugoslavije koji su po svojoj nestalnosti i alternaciji sjajnih i bledih partija obeležili čitavu jednu epohu.

Povod za tekst je javna kritika Roberta Mančinija na račun Ljajića da ne koristi ni izblliza kvalitete koje ima jer ima „bubice u glavi“ zbog kojih ima velike padove u pristupu i zalaganju na treninzima i utakmicama i zbog čega bi ponekad vrlo rado „istamburao“. Iznenađenje je bio odgovor Ljajića da je Mančini u pravu i da su igraći iz bivše Jugoslavije takvi, veoma talentovani ali da im često glava nije na mestu.

Zapažanje Ljajića je podsetilo Italijane na nadimak koji su nosili nekadašnji jugoslovenski fudbaleri: evropski Brazilci. Ali i na ekstravagancije igrača iz bivše Jugoslavije: evocirali su ludorije Ivice Osima i Blaža Sliškovića koji su nosili nadimke „Štraus“ i „Balkanski Maradona“ i znali da posle odličnih partija provode noći uz čašicu, cigarete i sve ostalo što ide uz to. U toj grupi su i Dejan Savićević, Alen Bokšić čiji „podvizi“ na terenu i van njega su i danas najpopularnije anegdote u ambijentima Milana odnosno Lacija. Zvonimir Boban i Peđa Mijatović su izuzeci koji potvrđuju pravilo, dok su Dragan Stojković i Robert Prosinečki bili penalizovani previše krhkom fizičkom strukturom. Jugović, Katanec, Mihajlović, Stanković spadaju u vrhunske igrače, ali nisu imali „umetnički“ dar prethodno pomenutih imena.

Tekst se završava interasantnom parabolom Siniše Mihajlovića koji je kao igrač bio viđen kao „buntovnik“ dok je kao trener izgradio kult „čeličnog nardnika“ potvrđujući aforizam čuvenog italijanskog aforističara Pitigrilija da se „rađamo kao piromani, a umiremo kao vatrogasci“.

Komentari / 0

Ostavite komentar