Od Luisa Ibanjeza bolji samo Mesi i Vilijan!

Omaleni Argentinac stigao i do svog petog gola iz slobodnih udaraca nakon što je pogodio u subotu protiv Jagodine. Nalazi se u odabranom društvu u Evropi.

Fudbal 07.03.2016 | 23:00
Od Luisa Ibanjeza bolji samo Mesi i Vilijan!

Kada je nakon sat vremena igre protiv Jagodine namestio loptu na ivicu šesnaesterca za slobodan udarac, a potom u svom stilu uzeo kratak zalet, znao je golman Lazar Tatić da ga čeka težak zadatak. Bacio se na pravu stranu, ali je lopta bila isuviše brza i precizna.

Osim što je to značilo da Zvezda juri ka svojoj 22. uzastopnoj pobedi, na kraju pobedili 3:1 (0:0), to je i značilo da je Lučo postigao svoj već osmi gol ove sezone u dresu kluba iz Ljutice Bogdana.

Dugo se sa njim pregovaralo prošlog leta, ali se već nakon 23 utakmice u dresu Crvene zvezde može reći da je jedan od najvećih pogodaka sa transferima, bar kada su u pitanju stranci, a svojom emotivnošću i požrtvovanjem kupio je i navijače.

A, šta povezuje Lionela Mesija, Vilijana, Miralema Pjanića i Luisa Ibanjeza?

Ne igraju na istoj poziciji, nisu rođeni iste godine, ne potiču sa istog kontinenta. Zajednička stvar za ovu četvoricu fudbalera jeste to da su oni postigli najviše pogodaka u Evropi ove sezone iz slobodnih udaraca, a jedini je ove fudbalere je da su postigli najviše pogodaka u Evropi.

Luis Ibanjez je ove sezone u dresu Crvene zvezde od svojih osam pogodaka čak pet dao iz "slobodnjaka", pa su od njega u toj kategoriji, bar kada posmatramo lige "petice", uspešniji samo Lionel Mesi (Barselona) i Vilijan (Čelsi) sa po šest golova, dok je isti broj golova kao on dao i Miralem Pjanić (5).

Prvo se upisao u meču protiv Čukaričkog (3:1), u kome je i režirao preokret kasnije i golom iz penala, a nakon ove utakmice je morao i na pauzu zbog povrede, pomislili su mnogi i zbog jačine udarca kojom je savladao Stevanovića.

Naredni gol postigao je u Kupu Srbije protiv Bačke iz Bačke Palanke (3:1). Na stadionu "Slavko Maletin – Vava" Bačka je odolevala dugo, ali je Ibanjez ponovo preciznim udarcem u desni golmanov ugao režirao preokret. Poslednji gol u jesenjem delu šampionata postigao je protiv Čukaričkog (2:7), a za razliku od prethodnih, ovaj je bio sa 30-tak metara…

"U Boki bih ostajao posle svakog treninga i šutirao po 100 slobodnjaka. To je usađeno u mene. Slobodni udarci nisu baš česti na utakmicama i uz pravog izvođača, to je kao pola gola", govorio je već ove sezone za medije Luis Ibanjez koji su se čudili otkud to da postiže toliko golova.

Verovatno njegov najdraži, postigao je u prethodnom kolu.

U 150. "večitom derbiju” Partizan je već vodio 1:0 golom Gogue, ali je omaleni Argentinac ponovo namestio loptu iskosa sa leve strane, a i pored zadnjih napora Bojan Šaranov nije mogao da ispravi grešku živog zida, pa je lopta ušla u bliži golmanov ugao. Peti je postigao u subotu protiv Jagodine.

"Jesam najopasniji iz prekida, i volim kada mi drugovi obezbede makar taj jedan pokušaj na utakmici, ali uvek im kažem da mi je najbitnije da pobedimo, a ne da ja postignem gol", kazao je on.

Lionel Mesi prethodnih godina nije važio za naročito sjajnog izvođača slobodnih udaraca, ali očigledno je radio na tome prethodnih meseci, pošto je za kratko vreme postigao šest golova iz slobodnjaka, i to sve u Primeri. Tako je sustigao Vilijana, kome dugo niko nije bio ni blizu, pošto je on postigao 4 gola u Ligi šampiona, ali i dva u Premijer ligi.

Bosanskohercegovački reprezentativac Miralem Pjanić je takođe sjajan sa pet golova, dok su daleko iza njih fudbaleri poput Gilfija Sigurdsona, Kristijana Eriksena, Dimitrija Pajea, Ibrahimovića i Čalhanoglua. Prošle sezone je rekorder Evrope bio Memfis Depaj sa pet golova.

Prethodnih godina se Crvena zvezda oslanjala na slobodne udarce Nenada Milijaša, ali je Luis Ibanjez verovatno zasenio i njega.

NISU SAMO GOLOVI
Osim što je postigao čak osam golova za Crvenu zvezdu ove sezone, on je odličan i kao asistent. Svojim saigračima je za pogodak dodao čak devet puta ove sezone.

Komentari / 0

Ostavite komentar