Preminuo Lazar Manojlović nosilac brojnih priznanja

Nakon kraće bolesti u Bijeljini je danas preminuo Lazar Manojlović.

Republika Srpska 03.03.2016 | 21:29
Preminuo Lazar Manojlović nosilac brojnih priznanja

Lazar Manojlović je rođen 1934. godine u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine, u siromašnoj porodici sa mnogo djece. Pripadnik je prve generacije bijeljinskih učitelja. U Tuzli je na Višoj pedagoškoj školi diplomirao srpsko-hrvatski jezik i jugoslovensku književnost, radio je kao učitelj, direktor škole i rukovodilac u prosvjeti, i svuda gdje je bio, ostavio je duboki trag. Nosilac je jugoslovenske nagrade “Najdraži učitelj”, Ordena rada sa Srebrnim vijencem, kojim ga je odlikovalo Predsjedništvo SFRJ, nagrade za životno djelo u pedagogiji “Dr. Vojislav Bakić”, i niza drugih priznanja, među kojima je i Nagrada za građansku hrabrost “Duško Kondor”.

Svjetsko priznanje je dobio proglašenjem za Pravednika svijeta u italijanskom gradu Padovi 2008. godine, kad je u njegovu čast posađeno drvo u Parku pravednika i postavljen spomenik u njegovu čast. Bio je to vrhunac jednog časnog, teškog i bogatog života, koji bi u svakoj normalnoj sredini bio uzor generacijama.



Lazar Manojlović je, uz rad u školi, bio i pokretač dječijeg lista “Mališa” najboljeg i najtiražnijeg u Jugoslaviji, dugogodišnji je publicista, autor brojnih stručnih, pedagoških i književnih radova, saradnik mnogih uglednih listova i časopisa, a objavio je i osam knjiga, među kojima se ističu : “Učitelju s ljubavlju”, “Govor srca”, “ Zapisi iz vremena zla”, “Zavičajne i porodične priče”, “ Knjiga tuge i opomene”, “Heroji s perom u ruci”, i uz to još pet kao koautor.

Čitaoci sarajevskog Oslobođenja, beogradske Republike i drugih listova i časopisa zapamtili su ga kao visprenog i beskompromisnog čovjeka, koji nikad nije zaćutao.

Lazar Manojlović je svojim djelom i svojim uspravnim životom dao ljudsko lice ovom ružnom i teškom vremenu u kojem bi i stari Diogen teško mogao naći čovjeka. I ako postoji ličnost, pred kojom treba ustati i iskazati bezrezervno poštovanje, to je, bez ikakve sumnje, ovaj neustrašivi čuvar istine. Proći će ovo olujno doba, jednoga dana, ali će ostati vrijednosti za koje se on borio ne štedeći sebe, ne savijajući se na vjetru, ne sklanjajući se pred olujom, ostaće slika jednog uspravnog života, kao svjetionik na nemirnom moru sutrašnjice.

Kad budući istraživači ovog našeg ružnog vremena budu pisali o Lazaru Manojloviću, riječ čovjek, uz njegovo ime, pisaće velikim slovom.

Nek mu je laka zemlja.


BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

dss

03.03.2016 21:22

Neka ti je vjecna slava veliki Lazare Manojlovicu i pocivaj u miru. Nikad nezaboravljene rijeci i djelo,

ODGOVORITE
Name

Bn69

03.03.2016 21:46

Otisao je veliki i plemeniti covjek.Bosnjaci Bijeljine ce te pamtiti kao ljudsku i moralnu gromadu

ODGOVORITE
Name

Kiklop

04.03.2016 06:44

Slava mu....

ODGOVORITE
Name

Milokrad

04.03.2016 13:05

Zao mi ga je volio bi da je drugi 1,000 nego on.

ODGOVORITE
Name

Antifasista

04.03.2016 21:31

Lazare, neka ti je vjecna slava i hvala. Da je vise ovakvih ljudskih gromada bilo medju nama, rata i krvoprolica nebi nikad bilo.

ODGOVORITE
Name

pravednik

08.03.2016 12:40

Vjecna slava vjecnom Lazaru.

ODGOVORITE