Zvezda - najžilavija u Evropi!

Nakon što je Pari sen Žermen poražen od Liona, u Evropi su ostala još samo tri tima koja ove sezone nisu izgubila u domaćem prvenstvu. Crvena zvezda je jedan od njih i to sa najdužim nizom pobeda...

Fudbal 01.03.2016 | 00:00
Zvezda - najžilavija u Evropi!

Početak je marta, a u Evropi i dalje ima neporaženih timova.

Neke lige su počele kasnije, negde se prvenstvo odužilo zbog pauze, a neke ni "opasan" tempo utakmica nije usporio u tome da dugo ostanu neporaženi.

Fudbaleri Crvene zvezde jedan su od samo tri prvoligaša u Evropi koji ove sezone nisu izgubili meč u domaćem prvenstvu.

Lista se sa četiri smanjila na tri, nakon što je u derbiju Francuske slavio Lion. Oni su prvi tim koji je ove sezone u Ligi 1 uspeo da nanese poraz Pari sen Žermenu, što je prvi "upis" u kolonu "izgubljene utakmice" posle 28 mečeva. Igranje u Ligi šampiona je očigledno imalo uticaja na tim Lorana Blana.

Oni su od početka sezone spojili 27 utakmica u prvenstvu u kojima nisu izgubili, što je bio i najduži niz u Evropi (ovde se naravno ne računaju nizovi kada bi tim recimo izgubio u prvom kolu, pa potom spojio 30 bez poraza).

Crvena zvezda je tokom vikenda slavila u 150. "večitom derbiju" (2:1) i tako upisala 21. pobedu u nizu (pa tako juri rekord Benfike od 29 pobeda) ali i 24. utakmicu od početka prvenstva u kojoj nisu bili na poraženoj strani.

Oni su tako od ekipe PSŽ preuzeli vođstvo na "listi nepobedivosti", a osim njih takvim nizom mogu da se pohvale još samo dva prvoligaša u Evropi. Posle 18 utakmica neporažen je i Linkoln (Gibraltar), odnosno Dudelanž posle 15 kola prvenstva Luksemburga.

Pravo je pitanje da li će gibraltarski Linkoln i biti poražen ove sezone. Oni su na 18 utakmica u šampionatu primili samo četiri gola, a prethodne sezone su izgubili samo jednom.

Dudelanž doduše nije toliko superioran kao oni i tek im slede teži mečevi.

Naravno, trebalo bi da odmah uzmemo u obzir to da prvenstva Srbije, Francuske, Nemačke, Luksemburga ili Gibraltara nisu na istom nivou, te da se ne mogu gledati iz iste perspektive, ali su u svakom slučaju ovi rezultati impresivni.

Impresivan je i skor holandskog PSV Ajndhovena koji ima jedan poraz u 25 mečeva i pretrpeo ga je još u 6. kolu.

Neverovatnim rezultatima ove sezone može da se pohvali i grčki Olimpijakos, koji je već osvojio titulu, a jedini poraz na 24 meča domaćeg prvenstva doživeo je pre dva kola od ekipe AEK.

Nemački velikan Bajern, sa svim rotacijama Pepa Gvardiole, za 23 utakmice ima samo jedan poraz (15. kolo - Menhengladbah 3:1)...

Portugalski Sporting, koji posle dosta godina igra sjajan fudbal i ima sezonu za poštovanje, doživeo je svega jedan poraz u prvenstvu, otkad je ekipu preuzeo Žorž Žezus i to krajem 2015. godine od Madeire (16. kolo).

Osim Zvezde, i u regionu ima "tvrdih" ekipa.

Bugarski Ludogorec, sa kojim su se crveno-beli jesenas sastali u okviru mini-priprema, za 19 kola ima samo jedan poraz.

U Makedoniji je Vardar u 20 utakmica dopustio da samo jednom bude poražen (15. kolo - Turnovo 2:1), dok je Rijeka u Hrvatskoj "kiksnula" jednom u 24 kola.

Međutim, oni nisu čak ni prvoplasirani tim HNL, pošto je tim sa Kantride čak deset puta igrao nerešeno.

TIMOVI SA NAJMANJE PORAZA U EVROPI

Crvena zvezda (Srbija) - 0 (24 utakmice)
Linkoln (Gibraltar) - 0 (18 utakmica)
Dudelanž (Luksemburg) - 0 (15 utakmica)
PSŽ (Francuska) - 1 (28 utakmica)
PSV (Holandija) - 1 (25 utakmica)
Olimpijakos (Grčka) - 1 (24 utakmice)
Rijeka (Hrvatska) - 1 (24 utakmice)
Bajern (Nemačka) - 1 (23 utakmice)
Sporting (Portugal) - 1 (23 utakmice)
Vardar (Makedonija) - 1 (20 utakmica)
Ludogorec (Bugarska) - 1 (19 utakmica)
Dinamo Tbilisi (Gruzija) - 1 (18 utakmica)
Šerif (Moldavija) - 1 (16 utakmica)
Dačija (Moldavija) - 1 (16 utakmica)
Šahtjor (Ukrajina) - 1 (16 utakmica)
Dinamo Kijev (Ukrajina) - 1 (16 utakmica)
Alaškert (Jermenija) - 1 (15 utakmica)
Tre Pene (San Marino) - 1 (15 utakmica)

Komentari / 0

Ostavite komentar