Ministri bez ikakvih obaveza u ovoj godini

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš i prvi čovjek Ministarstva nauke i tehnologije Jasmin Komić ni ove godine praktično ne moraju da dolaze pred poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srpske, iako su zahvaljujući njihovim glasovima zasjeli u ministarske fotelje.

Republika Srpska 26.02.2016 | 08:58
Ministri bez ikakvih obaveza u ovoj godini

Naime, gotovo identično kao i ranijih godina, programom rada NSRS za 2016. godinu koji će se naći pred poslanicima na 10. redovnoj sjednici zakazanoj za 1. mart, u tekućoj godini nije planirana rasprava ni o jednom zakonu iz resora koji vodi Čordaš, tako da jedini ministar HDZ-a BiH u Vladi Srpske mirne duše može da se prepusti uživanju, umjesto dolascima na sjednice NSRS.

Na skupštinska zasjedanja ne mora ni ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, jer je jedini zakon koji je bio obavezan da obrazloži pred poslanicima, a to je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom poslovanju Republike Srpske usvojen na posljednjoj sjednici NSRS.

Prema programu rada NSRS, Čordaš u ovoj godini ima obavezu da pred poslanike uputi samo izvještaj o realizaciji programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2015. godinu i informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, dok Komić mora da uputi izvještaj o realizaciji Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2012-2016. godina i istoimenu strategiju za period od 2017. do 2021. godine s akcionim planom realizacije.

Pored Čordaša i Komića, od pretjeranog posla i krojenja zakonskih prijedloga ni ove godine se neće pretrgnuti ministri ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Zlatan Klokić i porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović.

Klokić može da drijema punih devet mjeseci, jer tek u posljednjem kvartalu ove godine pred poslanike treba da uputi Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda u Republici Srpskoj, kao i Strategiju podsticanja stranih ulaganja u Republici Srpskoj 2016-2020. godina i informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU. Nešto više posla ima Jasmina Davidović, koja kao i Klokić pred poslanike treba da uputi samo jedan zakon, i to Zakon o sportu, te dvije strategije i dvije informacije.

Za razliku od njih, najviše posla imaće ministar pravde Anton Kasipović koji će pred NSRS uputiti 14 zakona i ministri finansija Zoran Tegeltija i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić sa po 11 zakona.

Izvor: Press

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

slobp

26.02.2016 08:44

Prodaja auta ma ima komic puno posla niste upuceni. Pa prodaja elektroauta rs u evropi i fbih. A klokic njegov posao obavlja gvozdena ledi zeljka.

ODGOVORITE
Name

nn

26.02.2016 08:48

Pa šta će raditi ministri skupo nas koštaju. Spavati vjerovatno.

ODGOVORITE
Name

gosivar

26.02.2016 08:49

Sta da se tu kaze oni su izabrani da nerade a nikada nisu naucili da treba sirotinji koja ih je birala da treba bar njima pomoci. Oni samo vide sebe kako je lijep dan baviti se politokom nista ne raditi pravi ti se vazan i oni cvjetaju. Oni su strpali u odjelo kad su posatali poslanici jadni mi. Oni nas da zastupaju u medjunarodnoj politici?

ODGOVORITE
Name

koma

26.02.2016 09:11

Ovaj je, po ljigavosti, odmah iza Spirica. Suprugu je nedavno zaposlio u Komisiju za koncesije RS, iako nema nikakvih kvalifikacija za taj posao. Radila u Raiffeisenu u BL, dobila premjestaj u Mostar, nije htjela ici pa dobila otkaz. Nepotizam nije ni njega zaobisao. Ljigavac

ODGOVORITE
Name

nidzo

26.02.2016 09:38

Pa svako svog gura. Veliki na velika mjesta, a mali na mala. Sad hocete da kazete da se obican narod zaposljava regularno i da niko nikog ne ganja za neko radno mjesto, nego samo visoki funkcioneri. Da kad bi se lagali. Sve je to isto na svim nivoima. Svakom je njegov najblizi najpreci-od seljaka do predsjednika.

Name

re: nidzo

26.02.2016 09:53

Obican narod vidi kako rade glavonje, pa mora da trazi vezu. U ovoj zemlji se sa VSS ne mozes zaposliti ni kao portir, ako te neko ne pogura. To ze zove nepotizam i tome treba stati u kraj. Ali, zmiju ne ubijas tukuci je po repu, nego po glavi. Kad nepotizma ne bude u vrhu vlasti, kada bude karakterisan kao krivicno djelo i ostro i javno sankcionisan, nece ga biti ni medju obicnim svijetom

Name

bluka

26.02.2016 09:27

Eto, za ovih 10 godina Jasmin Komic se bas "ubio" od posla, a ministarska plata lijeze uredno (pored profesorske DRZVNOG FAKULTETA).

ODGOVORITE
Name

Lepa Brena

26.02.2016 14:34

Mile voli HDZ, a ja kolo šumadijsko...

ODGOVORITE
Name

Ceca

26.02.2016 15:59

Ha ha ha