Pseći život na visokoj nozi

Pseći život nije uvek pasji. Naprotiv, neki psi žive životom na kojem bi im mnogi ljudi pozavideli. Ukoliko vlasnici imaju novca, njihovom ljubimcu mogu biti ispunjene baš sve želje. Pekare, frizerski saloni i butici sa garderobom sve dostupniji su i psima.

Zanimljivosti 25.02.2016 | 12:00
Pseći život na visokoj nozi

Ukoliko vam zvuči nestvarno da se pas šatira, radi pedikir ili da nosi najmodernije patike, onda verovatno ili nemate psa ili zbog manjka novca niste otkrili šta sve nude radnje za kućne ljubimce. Mnogi smatraju da je pomodarstvo i rasipanje novca odvesti psa u šoping ili na doručak u pekaru, ali vlasnica jedne od takvih radnji na to odgovara da svaka roba nađe kupca.
Vlasnica pekare za pse „Hov-hov“ Nevena Vasiljević naglašava da je ideja potekla iz Slovenije u kojoj psi već duže mogu da doručkuju u pekari, ali im se pita sa mesom može zapakovati i za posle.

„Ja sam to videla u Ljubljani i odlučila da to donesem u Beograd. Za sada su reakcije odlične i nisam se pokajala. U pekari za pse možete naći 100 posto prirodne proizvode, piškote bez mesa, sa sirom i jabukom, piškote od različitih vrsta mesa najkvalitetnijih, uključujući konjetinu, losos, govedinu, tunjevinu, ćuretinu sa peršunom“, nabraja vlasnica prve pekare za pse u Srbiji.

Red za perece i u ovoj pekari nije retkost, a mušterije ne brinu za višak kilograma. Vlasnici mogu poručiti i torte, bombone i kolače za sva slavlja kućnih ljubimaca.

„Lososovi štapići su naš najprodavaniji proizvod. Zatim se lepo prodaju i torte, mafini i piškote od ćuretine. Torte su popularne, i praktično sve naše mušterije kupuju torte za rođendane svojim psima. I ne samo to, jer na te rođendane dolaze i drugari pa se zajedno služe i časte. Tako da je to sada postalo sasvim normalno i uobičajeno“, kaže Vasiljevićeva.

Mnogi vlasnici kažu da njima pas nije samo ljubimac. Zato se za ovog člana porodice posebno izdvaja novac, a sve kako bi se jedinstvenim izgledom razlikovao od drugih ljubimaca. Za oko 2.000 dinara pas može dobiti novu frizuru i nalakirane nokte. Za mnoge je to nezamisliv luksuz. Ipak, nađu se vlasnici koji imaju i za sebe i za svog ljubimca.

„U naš salon kuce mogu da dođu na kupanje, sečenje noktiju, šišanje, fulminiranje, trimovanje, čišćenje ušiju. Učestalost tretmana zavisi od toga da li je ljubimac u dvorištu ili je u stanu“, kaže vlasnica salona za ulepšavanje pasa "Show Groom" Ilona Nina Meha.

Navodi da ljubimci koji žive u stanu, na šišanje i feniranje dolaze češće, dok je kupanje za sve kuce preporučljivo bar jednom mesečno.

Kada sjajne dlake i punog stomaka izađu u šetnju, kuce čiji vlasnici prate modu, od drugih se razlikuju ne samo po rasi već i po najnovijoj garderobi. Patike, trenerka i jakna postali su skoro pa obavezan deo stajlinga svih poznatih gradskih kuca.

„Najbolje ide prodaja u sezoni, odnosno kada je kiša, kada je hladno kao što je sada. Traže se odelca, patičice i korpe za pse“, ističe veterinarka u pet šopu "Royal" Milana Remović i dodaje kako ponekada preterana briga o psu, može i da mu škodi.

„Samim tim što je čovek prilagodio životinju sebi i kućnim uslovima, oni su postali manje rezistentni na neke bolesti. Tako da praktično sve bolesti koje imamo kod ljudi, imamo i kod životinja shodno njihovom načinu života i ophođenju prema njima“, ukazuje Removićeva.

Kraljevski tretman je, ipak, rezervisan samo za manji broj pasa. Ne treba zaboraviti da je još uvek pasa lutalica više nego onih srećnika koji se hrane mafinima i iz salona izlaze sa novom frizurom.

 

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar