Najnoviji detalji o blagu koje je čuvao Tito

Zlatne poluge, nakit, suđe, satovi i veoma vrijedni novčići samo su dio sadržaja misterioznog Titovog sefa 555, čije vraćanje traži porodica Karađorđević.

Region 23.02.2016 | 22:54
Najnoviji detalji o blagu koje je čuvao Tito

„Samo jedan od tih novčića vrijedi kao tri stana u Beogradu“, tvrdi za „Blic” advokat Zoran Živanović, zastupnik prijestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića.

Svi ti predmeti i dalje se nalaze u 11 platnenih vreća u sefu Narodna banke Srbije, u zgradi na Slaviji. Tamo će i ostati, bar dok se pravosnažno ne okonča ostavinski postupak iza Josipa Broza Tita, ali i postupak kojim svoje nasljedstvo traže i potomci Karađorđevića.

Sve te dragocjenosti, popisane još 1982. godine, dvije godine nakon Titove smrti, nađene su u prostorijama koje je koristio doživotni predsjednik SFRJ. Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je u januaru da išta od toga vrati Titovim nasljednicima, niti je udovoljio zahtjevu Karađorđevića da se oni priključe postupku.

Zastupnici Brozovih nasljednika su se žalili, ali žalba još nije stigla u Apelacioni sud. Na pitanje šta će sa tim stvarima biti ako drugostepeni sud potvrdi odluku osnovnog suda, zastupnica Titovog sina Miše i unuke Zorice, Violeta Kočić Mitaček nema odgovor.

„I ja bih voljela da znam. Da li će biti proglašena državnom imovinom, stavljena u muzej… Problem je što ni nasljednici, ni mi kao njihovi zastupnici, nismo mogli da vidimo šta se nalazi u tim džakovima, jer je depozit otvoren mimo svih pravila, bez prisustva predstavnika suda, nasljednika“, kaže Violeta Kočić Mitaček.

Kada je riječ o sudbini dragocjenosti, advokat Zoran Živanović vjeruje da će one na kraju ipak biti vraćene Karađorđevićima, jer su njima pripadale. Prethodno je, međutim, potrebno da se Karađorđevići među sobom dogovore šta je čije, odnosno šta je pripadalo kralju Aleksandru, a šta knezu Pavlu.

(Blic)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Petar

23.02.2016 21:58

Pravicemo te od blata,druze TITO!

ODGOVORITE
Name

Pasha

23.02.2016 22:52

Tito vam je dao sve,Yugosi su bili postovani na kontu njega,a sta su uradili izbjeglice karadordevici???

ODGOVORITE
Name

Odgovor

24.02.2016 10:11

Neka ti odgovore Drakula i Vjestica tamosnje kraljevske famelije sada kada budu uskoro dosli na nase prostore. Mozda hoce da naplate dug koji je ostao tamo od Karadjordjevica nakon decenija prebivanja u Velikoj Britaniji. A ko zna, hoce da daju vise znacaja svojim pobratimima Karadjordjevicima ne bi li se obnovila kraljevina.

Name

bluka

23.02.2016 23:14

Cuj pripadalo Karadjordjevicima? Pa zar nisu avionom punim zlata pobjegli u Englesku i ostavili narod da se kolje s Nijemcima?! Ono zlata sto je ostalo poslije Tita (ako je to bio poklon) treba isto kao i Dodik da svojom kilom...dati unucima i praunucima Josipa Broza da na svadbe zovu Cecu i Miroslava Ilica da im pjevaju..

ODGOVORITE
Name

deom..

24.02.2016 02:02

Hocu i ja svoj deoo...

Name

Drug

24.02.2016 07:43

Druže Tito mogu da ti duvaju!samo za tvog vremena Srbi živješe u jednoj državi i jedni drugima mogoše ići bez granica!Njima niko ne valja.Krive te jer su potrošili novac za koji su prodali vjekovna imanja pored kosovskih manastira i sad bi,kao Srbi i jare i pare!Zatim te krive što oni hrle Beogradu,a kad u njega uđu zaboravljaju da se krava muze za vime već je vuku za rogove i traže mlijeko,praveći se Beograđani,to bratstvo jedinstvo kojim si nas učio danas evropljani zovu medjuljudska tolerancija i dolaze da nas,tvoje vojnike i pionire i omladince uče tome.Prema tome,vraćam se na prvu rečenicu...mogu i nama!

ODGOVORITE
Name

bogatsvo

24.02.2016 11:26

A kako su Karadjordjevici stekli to bogatstvo?

ODGOVORITE
Name

Re.Bogatstvo

24.02.2016 20:10

Pitas kako su stekli? Pa "sa mnogo prolivenog znoja u zemljoradnji" ili bi nam mozda Mikic to bolje "objasnio"

Name

Md

24.02.2016 11:53

Ja bih dao ku... i Titovim unucima i Karađorđevićma to je od naroda nisu ni jedan ni drugi zaradili to zlato

ODGOVORITE
Name

...

24.02.2016 14:48

Bas tako,to je narodno,narodu pripada kakvi karadjordjevici i pizdeci

Name

rodjo

26.02.2016 20:45

Zanima me!Ima li jos u Hrvatskoj bravara da govore 8 stranih jezika sa losim poznavanjem Srpskohrvatskog????

ODGOVORITE