Razbio protivnika: Buš na ivici suza

Jedan od pretendenata za kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD Džeb Buš je saopštio da se povlači iz kampanje, nakon što je doživeo još jedan poraz na unutarstranačkim izborima, ovaj put u Južnoj Karolini. Na ovim izborima ubedljivo je pobedio Donald Tramp.

Svijet 21.02.2016 | 16:00
Razbio protivnika: Buš na ivici suza

Bušu za spas blede predsedničke kampanje nije bilo dovoljno ni poznato prezime, niti politički pedigre, ali ni donatori dubokog džepa, ocenjuje AFP.

"Večeras suspendujem svoju kampanju", izjavio je Buš, koji je bio na ivici suza nakon razočaranja u Južnoj Karolini, i dodao: "Ponosan sam na kampanju koju smo vodili da bismo ujedinili našu zemlju."

Bivši guverner Floride i sin jednog, a brat drugog američkog predsednika, započeo je kampanju za predsedničke izbore kao favorit da postane kandidat Republikanaca, zahvaljujući tome što je imao podršku političke dinastije Buš i donacije merene milionima dolara.

Iako je po nekim anketama na samom početku kampanje Džeb (62) bio favorit za kandidaturu, do jučerašnjih unutarstranačkih izbora u Južnoj Karolini njegova podrška je pala na jednocifreni postotak.

Poraz u Južnoj Karolini, gde je osvojio tek osam odsto glasova Republikanaca, još je bolnija imajući u vidu da je njegova porodica u toj saveznoj državi uvek imala veliku podršku.

Veliki pobednik unutarstranačkih izbora u Južnoj Karolini je Donald Tramp, što je za Buša bio veliki udarac, pošto mu se američki milijarder tokom čitave kampanje izrugivao i nipodaštavao ga, ocenjuje francuska agencija.

Komentari / 0

Ostavite komentar