Džikićev Parni valjak udario Zvezdu kao brzi voz i protutnjao do finala!

Crno-beli će za rivala imati Mega Leks, a utakmica je na programu u 21 čas...

Košarka 20.02.2016 | 23:15
Džikićev Parni valjak udario Zvezdu kao brzi voz i protutnjao do finala!

Kup Radivoja Koraća ove godina dobija novog vladara! U paklenoj atmosferi niškog Čaira košarkaši Partizana odigrali su jednu od najboljih defanzivnh utakmica ove sezone i još jednom nokautirali Crvenu zvezdu, ovog puta u polufinalu Kupa i tako zakazali duel sa Megom - (17:13, 16:12, 19:14, 16:21).

Parni valjak udario je večitom rivalu jak šamar pred nastavak sezone, pošto je praktično već od uvodne faze utakmice neutralisao sve pretnje, od Cirbesa, na kojem je vršena brza rotacija, do Milera, čiji je učinak i u ovom derbiju bio zanemarljiv. Sastav iz Humske 1 još jednom je pokazao da se nalazi u ogromnom usponu forme, što će zasigurno umnogome uticati na rasplet stvari do kraja ove takmičarske godine, tačnije u borbi za titulu prvaka Srbije, a pre toga i u Kupu.

Crvenoj zvezdi jako je nedostajao povređeni Stefan Jović, jer Vasilije Micić, ni Nikola Rebić nemaju iza sebe toliko iskustva u okršajima dva najljuća srpska rivala, a među raspoloživim snagama Tarensu Kinziju jako je falio neko ko će mu pružiti podršku u napadu. To je bilo jasno od prvog, do poslednjeg minuta igre.

Zvezdina igra u većem delu prvog poluvremenu ličila je na pravu agoniju. Crveno-belima ništa nije polazilo za rukom, bili su potpuno van ritma, pa čak nisu mogli da pogode ono što bi u svakoj drugoj utakmici upisali bez problema - od zakucavanja, do slobodnih bacanja. Kolike su zaista probleme imali igrači Dejana Radonjića sa rešavanjem ofanzivnih zadataka govori i podatak da su postojala svega četiri strelca za 20 minuta igre - Kinzi, Dangubić, Micić i Cirbes. Da Zvezdina muka bude još veća Kvinsi Miler je već u prvom poluvremenu dobio tri lične greške, a iako je u nekoliko navrata tražio od trenera da ga vrati u igru, morao je da se pomiri sa činjenicama.

Partizan je vođen energičnim Murićem odigrao bez sumnje najbolje odbrambeno poluvreme ove sezone. Uostalom takva je bila cela utakmica, ali temelji su postavljeni u jako ranoj fazi meča. Rival je bio potpuno nadskočen u oba reketa, a na sve prilaze košu bile su postavljene „kapije“ koje su onemogućile Majka Cirbesa da adekvatno reaguje. To je uzrokovalo da se Crvena zvezda okrene šutevima za tri poena, što takođe nije bilo rešenje, s obzirom na tek četiri pogotka iz četrnaest pokušaja.

Za dve četvrtine tim koji je u prethodne tri godine osvajao Žućkovu levicu ubacio je svega 25 poena i bio bez realizacije punih osam minuta, u finišu prve i na startu druge deonice. Za isto vreme crno-beli su zahvaljujući arhitekti Cvetkoviću i realizatorima Vilsonu i Džounsu napravili ogromnu seriju 18:0 i poveli rezultatom 26:13. Nijednog trenutka Partizan nije popuštao, lestvicu je držao prilično visoko, a na frenetičnu odbranu pulena Aleksandra Džikića Zvezda nije umela da pronađe odgovor.

Zato su se muke sastava sa Malog Kalemegdana nastavile i u drugom poluvremenu, pošto ni u prvih pet minuta trećeg kvartala crveno-beli nisu mogli da ubeleže poene iz igre. A kako je vreme prolazilo, lakše se dolazilo do zaključka - trofej namenjen osvajaču nacionalnog kupa ove godine će promeniti vlasnika. Partizan je do kraja utakmice držao dvocifrenu razliku, uprkos velikim Zvezdinim naporima da se rezultatski priključi. Pokušavali su na sve moguće načine da pronađu pravo rešenje i razbiju protivničku koncepciju, ali neporozna odbrana Parnog valjka nije umanjivala ritam, ni tempo nijednog trenutka. Kada su Zvezdini košarkaši i uspeli da zaostatak svedu na jednocifrenu brojku, bilo je prekasno.

Partizan je do pobede nosio Džouns sa 19 poena i osam skokova, 16 koševa imao je Vilson, a 11 poena Murić. Kod Crvene zvezde 22 poena ubacio je Tarens Kinzi, a uz Micić imao je 15, a Cirbes 12 poena (8/15 slobodna bacanja) i isto toliko skokova. Partizan je u ovoj utakmici imao neverovatnih 17 ofanzivnih skokova (pet Koprivica, šest Džouns), a Zvezda čak 16 izgubljenih lopti...

Finalna utakmica na programu je u nedelju od 21 čas.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

baba

20.02.2016 23:02

Samo lud može da gleda Vučićev cirkus državu i komunističke klubove. Vučić šteli utakmice kako mu se ćefne. Sad kad je Partizan i u košarci i u fudbalu ostavio bez titule jer je više zvezdaša - jugoslovena i veći broj glasova onda je odlučio Partizanu dati mrvice jer će mu za 50% trebati i ti glasovi na izborima. Plemenska zajednica u crno-belom ne vidi dalje od nosa i činjenicu da ta silna Zvezda čim izađe u Evropu ispadne u prvom kolu koliko je "jaka".A ide i novi rijaliti, tako da narod ima zabave do mile volje još samo zaokružiti vožda na listiću pa da uživaju u ljepoti države te.

ODGOVORITE
Name

ЧЕСТИТАН НА ГЛУПОСТИМА

20.02.2016 23:12

Нијесам одавно прочитао блесавији коментар.

Name

u.pa

21.02.2016 01:18

Prvi komentar je jako dobra dijagnoza stanja u Srbiji. Nažalost. A što se tiče Crvene zvezde i Partizana da li su srpski ili nisu valjda i sama njihova imena govore i datum osnivanja da su to klubovi i simboli neke druge države i druge nacije.

ODGOVORITE