Iliev: Stvaramo novi Partizan!

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev odgovorio delu navijača na kritike za urađeno u prelaznom roku: "Stvaramo feniomenalnu ekipu za leto". Poruka javnosti: "Nisam došao da bih kupovao naslove u štampi, već da stvaram Partizan".

Fudbal 20.02.2016 | 23:30
Iliev: Stvaramo novi Partizan!

Da li je Partizan jači ili slabiji u odnosu na jesen 2015/16? Odgovor na to pitanje daće nastavak sezone, koja počinje danas.

Deo navijača Partizana zamera upravi, pre svega sportskom direktoru Partizana Ivici Ilievu na urađenom u prelaznom roku, smatrajući da nisu dovedeni igrači koji će napraviti razliku, koji su zaista pojačanja.

Iliev odgovara da je od dolaska u klub odlučio da napravi zaokret i da više neće biti neplanskog dovođenja i gomilanja igrača. Uz to, rekao je Iliev na konferenciji za novinare, Partizan, predvođen novim trenerom Ivanom Tomićem, ima "stručni štab kakav on u životu nije video i doživeo".

"Nažalost, imamo veliki bodovni zaostatak u odnosu na Crvenu zvezdu, ali ovo je trenutak da napravimo program i sistem da se to više ne ponavlja, već da dođemo u situaciju da od leta imamo jaku takmičarsku ekipu spremna da igra i u prvenstvu i u Evropi. Mi nismo u situaciji da jurimo Zvezdu, treba da budemo objektivni. Sada je trenutak da naš ogroman potencijal, naše klince, naše moćne klince predstavimo našoj publici, Evropi i da pokažemo da sa pravom zauzimamo poziciju druge najbolje Omladinske škole, iza Ajaksove", rekao je Iliev sumirajući prelazni rok i pripreme.

Iliev ponavlja da sve što je urađeno ove zime u vezi sa prelaznim rokom jeste bilo planski i sistematski.

Najpre, Partizan je imao veliki broj igrača, a to je sada smanjeno, a dodatno nisu dovođeni novi igrači "na kilo".

"Vodili smo se ozbiljnim skautingom da sva pojačanja ili potencijalna koja se iz raznih razloga nisu realizovala, da su to igrači koji će se sigurno uklopiti i da će zaista biti pojačanja. Mi smo analizirali sve njih do najsitinijih detalja. Nismo želeli da se zalećemo i da dovodimo brdo igrača za koje bismo potom utvrdili da i nisu pojačanja. Dakle, cilj je da se više ne prave promašaji, da se stvori fenomenalna ekipa za leto. Ne bežim ni od čega što sam uradio. Imamo nikad mlađu, ali nikad vredniju ekipu. Mi koji smo igrali fudbal nešto malo bolje znamo od većine ljudi u državi.", ističe Iliev.

Nastavio je u dahu:

"Nisam direktor koji će iz Afrike ili Južne Amerike da dovede igrača od 19 godina, jer znam da su naša deca najbolja. Stojim iza svega. Posledice samo ja treba da snosim. Imamo predsednika koji je Kineski zid!Ja sam bio ovde u eri žarka Zečevića, a sad imamo direktora koji ima potencijal da ga prevaziđe, koji je za godinu dnaa uspeo da smanji dug za 20 odsto, koji se samo gomilao".

Novinari su podsetili Ilieva na izjave sa početka prelaznog roka kada je najavljivao "bombe":

"Imali smo 'bombe' u prošlosti i nisu 'bombe' imena. Everton - pitajte igrače šta misle o njegovim kvalitetima, kao i trenera koji je prookomentarisao da je ozboljan igrač. A to se priča za evropske igrače. Gogua je u jednoj ligi bio dominantan, najbolji igrač, a tek će javnost da se uveri u njega. Veljko Birmančević, evo recite, greota bi bilo da takav talenat nije u prvom timu. Mi smo preuzeli odgovornost. Ja sam tako odlučio, ja sam rekao: 'Ja se pitam za sve oko igračkog kadra' i niko mi se nije mešao. Ja kao sportski direktor nikad ne bih ponudio 1.500.000 evra za igrača, jer mislim da je to besmisleno. Mi to nemamo. I ne možemo".

Imao je poruku za deo navijača Partizana koji kritikuje upravu i struku kluba:

"Mi, kao nacija, sa jedne strane to shvatamo, a sa druge pričamo - gde su pojačanja? Pa, stigla su! Nisu bitna imena, već kvalitet. Svi veliki igrači na počecima svojih karijera nisu bili poznati javnosti. Mi sad očekujemo da dovedemo imena? Pa, dovodili smo ih i šta smo od njih dobili?", upitao je javno Iliev.

I još jedna poruka:

"Za koga mi navijamo? Za Partizan, a ne za Ivicu Ilieva, Sašu Ilića, ne za pojedince, već za Partizan!".

Ispričao je pojedine detalje tokom pregovora u minulom prelaznom roku:

"Hteli smo jednog napadača, da ne navodim ime, koji je imao ugovor sa klubom. Dobili smo dozvolu od generalnog direktora tog kluba da počnemo pregovore sa igračem. Poslednjeg dana prelaznog roka, vlasnik tog kluba je stopirao transfer. Kako ja to mogu da sprečim? Ne mogu. Prelazni rok je živa stvar".

Na primedbe da Partizan nema pravu "desetku", Iliev odgovara:

"Da, 'desetka'... Ali, tu je Saša Ilić, koji ima 38 godina, pa i Toti ima 39 pa i dalje igra. Ne sumnjam da će Sale biti na svom nivou u ovih nekoliko meseci. Vidite ga, on sada ponovo uživa, nisam ga video ovako srećnog od 2010. godine, jer je Partizan ponovo Partizan, ponovo se igra poletno, lepršavo...".

Iliev kaže da je celog sebe stavio u službu Partizana.

"Nisam došao ovde mašem vizit-kartom sportskog direktora, da pravim poteze da bih kupio naslove u novinama, pohvale po medijima, internetu. Ja sam došao da stvaram Partizan, da dam sebe, ne radi ličnog interesa, već zarad Partizana. Sve što sam radio potkrepljeno je jakim argumentima. Tako da, u ovoj situaciji, ja sam prezadovoljan kako je zimski prelazni rok prošao i dva meseca pripremama, jer znam da je ovo zalog za budućnost. Da li ćemo videti plodove već na samom startu - a ja sam ubeđen u to - ili vremenom, to ćemo videti. U ova tri meseca Partizan ide na pobede, jer nam ime ne dozvoljava ništa manje od toga. Ako njih ne bude, jedinu odgovornost snosim ja".

O Ivanu Tomiću i stručnom štabu...

"Imamo vanserijskog trenera, imamo stručni štab koji u karijeri nisam video i doživeo. Tomić ima ambiciju i hrabrost dšto se u ovako teškom trenutku prihvatio posla... Imamo ideju da pravimo potpuno novi tim, da se vratimo ofanzivnom Partizanu, što navijači vole", kaže Iliev.

-PRELAZNI ROK -

U PARTIZAN SU OVE ZIME DOŠLI...

Golman Bojan Šaranov, defanzivac Marko Jovanović, vezista Everton Luiz, defanzivac Sedrik Gogua. Sa pozajmice se vratio Beko Fofana, a pravo igranja za Partizan stekao je i krilni napadač Nemanja Mihajlović (došao letos iz Rada).

Bojan Šaranov - ugovor na 2 godine;
Marko Jovanović - ugovor na 2,5 godine;
Sedrik Gogua - ugovor na 4 godine;
Everton Luiz - ugovor na 2,5 godine;
Nemanja Mihajlović - ugovor na 3,5 godine;

Ivan Bandalovski - produžio ugovor za 1,5 godinu
------------------------------------------------------

Ugovore sa Partizanom potpisali su i igrači iz njegove škole:

Nikola Milenković - ugovor na 5 godina;
Marko Jovičić - ugovor na 5 godina;
Jovan Nišić (bivši stipendista) - ugovor na 3 godine;
Veljko Birmančević (bivši stipendista) - ugovor na 3 godine;
Miroslav Bogosavac - ugovor na 3 godine;
Dušan Vlahović - ugovor na 3 godine;

***Andrija Živković je zbog odluke da ne potpiše novi ugovor prebačen u Teleoptik.

IZ PARTIZANA SU OVE ZIME OTIŠLI...

Petar Grbić (Ahisar, Turska), Fabrisio Dornelas (Muantong junajted, Tajland), Ivan Šaponjić (Benfika), Predrag Luka (Mladost Lučani), Nikola Trujić (Vojvodina), Nikola Ninković (Đenova - pozajmica) i Stefan Babović (?), Filip Knežević (Čukarički), Stefan Aškovski (Kajzeri), Nemanja Petrović (Makabi Netanja - pozajmica), Eliomar Silva (Javor), Nenad Marinković se vratio iz Voždovca, javio se na pripreme Partizana, ali se onda ponovo uputio u "zmajevo gnezdo".

Komentari / 0

Ostavite komentar