Okršaj komunista i desničara zbog Nedića

Postupak rehabilitacije ratnog premijera Srbije Milana Nedića, na sudu u Timočkoj ulici u Beogradu gde se održava ročište, izazvao je sukobe desničara i neokomunista ispred zgrade.

Srbija 08.02.2016 | 12:20
Okršaj komunista i desničara zbog Nedića

Ispred zgrade suda okupilo se oko 50 neokomunista i 30 ekstremnih desničara sa svojim ideološkim obeležjima.

Komunisti nose crvene i zastave SFRJ, dok desničari marširaju pod zastavama sa likom Dimitrija Ljotića, kao i organizacije "Zbor", čiji je Ljotić svojevremeno bio osnivač. Oni takođe nose i zastavu pod kojom su ratovali pripadnici vojske američkog Juga u Građanskom ratu. Pojedini desničari dižu desnu ruku u znak nacističkog pozdrava.


Ekstremni desničari su doneli transparent "Spasavanje Srba nije zločin".


Na skup su došla i trojica sveštenika u mantijama koji stoje pored desničara, ali ne učestvuju u skupu. Na strani komunista, protestu su se pridružile i članice organizacije Žene u crnom.



Joška Broz, koji je takođe prisutan ocenio je da je cilj takvih postupaka rehabilitacija Hitlera i tako nešto se diktira sa strane.

" Fašizam oživljava, kao što vidite, u Hrvatskoj, Sloveniji, u Evropi" , rekao je Broz.

Podsetimo, Nedić je odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača proglašen ratnim zločincem 1945. godine.
Zahtev za postupak rehabilitacije podneli su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtva komunističkog terora, kao i Nedićevi potomci. U zahtevu se traži da se utvrdi da je Nedić bio žrtva progona i nasilja iz političkih razloga i osporava se da je izvršio samoubistvo prilikom isleđivanja.


Nedićeva vlada raspuštena je malo pre oslobođenja Beograda, posle čega je on prebegao u Austriju, ali je vrlo brzo izručen jugoslovenskim vlastima. Jugoslovenske vlasti u izbeglištvu su lišile Nedića čina generala zbog saradnje sa okupatorom.

(N1)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

kko

08.02.2016 12:19

Još i Hrvati Pavelića da proglase antifašistom i da mu daju orden jer je sačuvao Hrvate !

ODGOVORITE
Name

ИМАМ ПИТАЊЕ

08.02.2016 15:09

А што западни ''пријатељи'' не изручише павелића (намерно сам писао малим почетним словом и нека тако остане) и ине усташке злотворе?!

Name

Bogoje

08.02.2016 12:20

Nas Srbe ubi neznanje i dezimformacija, od gospodina Milana Nedica nije bilo veceg ni pametnijeg Srbina u ono vreme procitajte knjigu-NEDICEVE GOVORE PA CETE SE SVI OTREZNITI OD KOMUNJARSKI I JAJARSKI LAZI!!!Milan Nedic je bio najveci diplomata i narod ga bez razloga nije zvao Srbska Majka. On je proterane srbe - izbeglice finansirao cak i u inostranstvu. Bio je najpismeniji i najnacitaniji i najkorektniji prema svima. Milan Nedic je oljagan od strane jevreja i komunista koji su Srbe gurnuli pod hitlerovu ratnu masineriju da se poslusao Nedicn Srbi bi danas ziveli kao svajcarci. Srbija bi bila jedna od vodecih Evropskih ekonomskih i vojnih sila a ovako sa komunjarama smo postali nikogojevici i skorojevici koji se bore za egzistenciju i puko prezivljavavnje.

ODGOVORITE
Name

Re: Bogoje

09.02.2016 16:21

Hvala ti i svaka cast na ovom tekstu. Istina je sve sto si napisao, a neznanje ce nam zaista doci glave...

Name

Симо

08.02.2016 12:29

Е моји срби, још вам тито у глави говори, немојте се противити спашавању брата србина!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

08.02.2016 12:32

Армијски Генерал Милан Недић је био носиоц највиших војних одликовања због свог јунаштва из времена Првог свјетског рата и СПАСИТЕЉ СРБа из времена Другог свјетског рата. Комунисти знајући да Милана Недића неће моћи осудили због његове присилне СУРАДЊЕ са Немцима као СПАСИТЕЉА много хиљада СРБа и нејаке СРБчади који су голи и боси успјели побјећии испред усташког ножа из Западни СРБски земаља у СРБију су Милана Недића убили бацањем кроз прозор. СРБске избјеглице које су успјеле да се дочекају Мајке СРБије су били сви одреда без разлике на њихову вјеру прихваћени од НЕДИЋЕВЕ ГРАНИЧНЕ СТРАЖЕ и смјештени по кућама у СРБији. Нобеловац Иво Андрић је такође провео Други свјетски рат у СРБији живећи мирно У Београду. КОМУНИСТИЧКИ РЕЖИМ ЈБ Тита знајући да немогу да Недић суде због његовог доброчинство истог су на срамоту своју кроз прозор избацили и на тај начин убили. Нека је Генералу Милану Недића СПАСИТЕЉУ СРБа из времена Другог свјетског рата вечни спомен међу нама. Бог да му душу прости. Слава му и хвала за све добро које СРБски Генерал Милан Недић јуначки учини за СПАСЕЊЕ НАШЕГ ВОЉЕНОГ СРБСТВА!

ODGOVORITE
Name

lo

08.02.2016 12:45

Ti se čas prezivaš Mikić čas Mikič !

Name

Goran

08.02.2016 14:10

Jasno je. Bijo je sluga okupatora. A ovi sa crnim zastavama sluge su i sada. Sram vas bilo ja se takvih stidim. Hvatite se posla i ne brukajte nas. Nije vama tesko oprati mozak.

ODGOVORITE
Name

to

08.02.2016 14:32

Živio Skoj, avnoj, zno, gnoj I svi ostali nojevi.

ODGOVORITE
Name

Wien

08.02.2016 20:13

Kako je krenulo uskoro ce biti rehabilitovani svi cetnici sve ustase svi fasisti nacisti itd.Bravo samo naprijed ,pa ko je uopste oslobodilac i okupator i ko je s kim Bio u istom kolu.

ODGOVORITE
Name

RAZLIKA

09.02.2016 10:07

KOMUNIZAM-SOCIJALIZAM-FAŠIZAM-FEUDALIZAM=VLAST

ODGOVORITE