Evo kako je izgledao Josip Broz kao robijaš

O doživotnom predsedniku SFRJ smo čuli do sada mnoge priče, ali sem podatka u biografiji da je Josip Broz Tito bio u zatvoru 1928. godine o tom periodu života omiljenog sina naših naroda i narodnosti se malo zna. 

Srbija 07.02.2016 | 17:20
Evo kako je izgledao Josip Broz kao robijaš

O poreklu Josipa Broza Tita vode se mnoge teorije zavere, a po mnogima nije bio Jugosloven, ni Hrvat, već neki strani agent. Tako se u sve ove priče umešala i CIA koja tvrdi da je bio Poljak, ali te detalje smo koliko-toliko čuli.

Ipak u biografiji Broza može se pronaći podatak da je bio osuđen na 5 godina robije, ali o tome kako je Tito provodio vreme “iza brave” se malo zna. Telegraf.rs osim fotografija doživotnog predsednika SFRJ iz zatvora vam donosi i priču o ovom periodu života maršala.

Tito se, prema istorijskim podacima do kojih je došao naš portal u jesen 1920. godine vratio u Zagreb gde stupa u redove Komunističke partije Jugoslavije. Iste godine partija je odlukom kralja zabranjena.

Kada 1921. ostaje bez posla zapošljava se u mlinu u mestu Velikom Trojstvu gde je sa svojom tadašnjom suprugom živeo do kasnog proleća 1925. godine. Tu mu se rodilo troje dece.

Prvo dete umrlo mu je u Zagrebu, a u Trojstvu su mu sahranjeni sinčić Hinko, koji je umro osam dana nakon rođenja i ćerka Zlatica, čiji se život ugasio nakon 17 meseci. Godinu dana pre nego što napušta Veliko Trojstvo, rođen je sin Žarko, koji je jedini ostao živ od četvoro njegove dece iz prvog braka.

Aprila 1927. godine opet se vraća u Zagreb. Od suda u Ogulinu osuđen je na sedam meseci robije, uslovno na četiri meseca, zbog komunističke propagande. Nakon izlaska iz zatvora Tito ujedinjuje Partiju koja je bila podeljena na različit frakcije.

Kada su u junu 1928. godine organizovane demonstracije, na letku kojim se radnici pozivaju na demonstracije stajao je potpis Josipa Broza. Velika potera policije raspisana je 20. juna 1928.

Tito je uhapšen 4. augusta 1928. godine i osuđen na pet godina robije. Početkom 1929. godine doveden je na izdržavanje kazne u Lepoglavu. Godinu dana posle njega u Lepoglavu dolazi Moša Pijade, tada stari i iskusni komunist.

Njih dvojica su počeli zajedno raditi na organiziranju partijskih jedinica. Iz toga vremena sačuvan je i jedan od dva portreta Tita što ih je izradio Moša Pijade, koji je inače bio poznati slikar.

Početkom 1931. godine Josip Broza su iznenada premestili u zatvor u Mariboru, koji je bio na glasu kao najgori u Jugoslaviji. Tu je izdržao kaznu ali ipak nije odmah pušten na slobodu.

Odveden je u Ogulin, gde je trebao da odleži još tri i po meseca, one kazne na koju je bio uslovno osuđen. Tek krajem marta 1934. izlazi iz zatvora, ali mu je određeno da mora boraviti u rodnom Kumrovcu i da iz njega ne sme nigde otići.

Već u aprilu te godine napušta Kumrovec i odlazi u Samobor. Postao je ilegalac i prvi put se spominje ime Tito.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 53

Ostavite komentar
Name

bog

07.02.2016 16:21

Tito je bog.

ODGOVORITE
Name

Mukte

07.02.2016 17:03

Ma jeste bog, ali onaj sa jedne slike (iz dvadesetih godina) i onaj sa slike iz sedamdesetih nisu uopste iste osobe. Vidi se iz aviona. Imaju slicnosti, ali to nije dovoljno

Name

re Mukte

07.02.2016 19:54

Naravno da nisu iste osobe, to bi i slepac video. 50ak gidina nije malo, ostavi traga na svemu.

Name

kratakdah

09.02.2016 18:44

Kratko mu je trajala slava. Na izgled blagostanje iza kojeg se krije laz, intrige itd. Na zalost.

Name

Karadoz

07.02.2016 16:23

Nisam ni citao clanak, a Tito je kao robijas izgledao bolje nego sva gospoda koja danas vladaju... A i nama je sa njim bilo bolje.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

07.02.2016 18:38

У чланку је представљено на основу историјске комунистичке грађе да је ЈБ Тито био у затвору због свог политичког дјеловања. То не одговара у потпуности историјској истини. ЈБ Тито је био комунистички лопов и оштаплер којег је комунистичка партија од самог почетка његовог чланства користила за многе прљаве послове. Ти послови су били да цинкари другове и да проваљују У цркве и краде а затим и да стрељања партијски неистомишљеника за време грађанског рата у Шпанији. Познато је историјски да је Тито 1941 године у Београду Нијемцима оцинкарио свога партијског друга и великог СРБина исламске вјере који љубав своју према СРБству није требао ничим доказивати. ЈБ Тито је први пут осуђен у Загребу за учињено велико ПАРТИЈСКО ДЈЕЛО. Знате које? НЕ ЗНАТЕ. ЗА ПРОВАЛУ У СРБСКУ ПРАВИСЛАВНУ ЦРКВУ У ЗАГРЕБУ. Kомунисти су његову ПРОВАЛУ и пљачку СРБске Цркве у Загребу приказали као ЈУНАЧКО ДЈЕЛИ. "Богами и јесте" требали је велике храбрости да неко без вјере у себи провали у СРБску Цркву. Ха провала је извршена по наређењу Партије. Тито је такође робова у Сремској Митровици. Тамо је постојала и ТИТОВА СЛИКА НА ЊЕГОВОМ ТЕШКОМ РАДУ НА РОБИЈИ, како залијева цвијеће код трећег павиљона. Други робијаши у време Титове владавине су били на Голом Отоку туцајућу камен на годишњем одмору. Колико је диктатура омрзнутог масона Краља Александра била страшна ВИДИ се по томе што су комунисти у Сремској Митровици имали свој факултет у затвору КОЈЕГ је похађао и Тито, и тајни подземни пролаз кроз којег су они ноћу излазили у град и доносили комунистичку литературу затвор. Клупко о Титу сада се полако одмотава и права истина о ЈБ Титу и његовим комунистичким сарадницима полако али сигурно излази на видјело дана. Комунисти, запјевајте сада "друже Тито ми ти се КУНЕМО да са твога пута нескренемо" док у цркве барем не дођмо!

Name

.

07.02.2016 19:20

Михаило Микић Trebao si to napisati do 1987.godine.

Name

Михаили Микић

07.02.2016 19:35

Види се када је био боље? За време Краљевине када КОМУНИСТИ НИСУ хтјели да бјеже чак ни из затвора У Сремској Митровици из којег су могли убијек побјећи да су хтијели кроз свој тајни подземни пролаз или за време комунизма када је хиљаде грађане те несрећне и комунизмом заслепљене земље илегално побјегло из комунистичког раја на земљи на трули Запад. Јадни ви! Будите објективни. Ово није пропаганда ЧЕТНИЧКА већ историјска истина!

Name

RE Mihajlo Mikić

07.02.2016 20:15

Sva sreća pa prođoše vremena Titovog "Mraka" i dođoše vremena ove tvoje crkvene "Svjetlosti"...

Name

Re.Mihailo

07.02.2016 20:41

A ti Mihailo bas sve znas kao da si zivio u tom vremenu,to je tvoje misljenje sto nemora znaciti da je ispravno...

Name

Ре Михајло Микић

07.02.2016 20:50

Све до сада сам мислио да си права будалетина! Читајући ове коментаре, морам да кажем "капа доле"! Ово је заиста истина и јако мали број људи зна за то! Поздрав!

Name

Nada

07.02.2016 21:20

Dugo nisam vidjela jadniji komentar. A, sta je to partija promovisala kada je bila zabranjena? Ajd, ispricaj nam kako se tada zivjelo? Vidim da ostvljas redovno svoje isfrustrirano misljenje. Treba i za to vremena i mrznje. Zar zaista mislis da se moze sakriti toliki broj cinjenica? Sve firme su bile nase, narodne i nije ih Tito prodao i unistio. SVJET JE SMINKAO LICE RADI NAS. Zivjeli smo na svome..Problem Kosova datira jos par stotina godina pre toga. Citati, citati! U Titovo vrijeme je bilo cvrsto u Srbiji tj. Jugoslaviji. Kriviti nekoga za ovo sto se sada radi govori samo o poremecenom umu.

Name

Михаило Микић

07.02.2016 21:34

Као прво ја сам истину о Титу писао и говорио за оне који су имали очи да виде и уши да чују још давне 1977 године. Као друго мени се чини барем по писању коментара да сами слебденици ЈБ Тита не знају праву истину о њему и улози КПЈ на уништењу СРБа. То се донекле може објаснити са тиме што су хрвати за време Краљевине Југославије имали своју КПХ а СРБи као југословени само КПЈ. Осим тога хрвати и словенци никада попут СРБа нису били југославенски оријентисани иако је Југославенство била идеја римокатоличког бискупа Јосипа Штросмајера са којом је он мислио да може да покатоличи СРБе. Јосип Штросмајер као католички бискуп је отворено о томе писао у Рим. Зато хрвати никада попут СРБа нису ни били ТИТОВИ слебденици. Због тога су СРБи промјеном режима требао да прође фазу ДЕТИТОИЗАЦИЈЕ што се НАЖАЛИСТ није десило. Зато су међу СРБима још увијек јаке комунистичке титове снаге које мисле да промјеном симбола на својим капама могу да промјену и своју памет. Греше. Немогу. СВИЈЕСТ људи се постепено мења ИСТИНОМ КОЈУ СРБИ НЕЋЕ ДА ЧУЈУ. СРБИ ПУНО ВИШЕ ВОЛЕ ЛАЖ КОЈА МНОГИМ "СРБима ГОДИ!" ЗАТО И ЈЕСТО ОВДЈЕ ГДЈЕ СМО. У ГОВН... ДО ГУШЕ!

Name

Pionir

07.02.2016 21:36

Sto je vise kleveta i lazi, Tito nam je miliji i drazi!

Name

Nemilosrdni boljševik

07.02.2016 16:45

Tito je bio nemilosrdni egzekutor sovjetske kominterne do drugog svjetskog rata i čovjek po čijem je naređenju od 1944 godine pa nadalje likvidirano na desetine hiljada Srba;najviše u Srbiji

ODGOVORITE
Name

nono

07.02.2016 17:12

Nikada vise fala bogu ......

Name

АНТИКОМУНИСТА

07.02.2016 17:22

Што га не уби Тута Бугарин пре но што се дочепао власти, мајку му!

Name

lapez

07.02.2016 17:29

Malo malo malo...........

Name

borac

07.02.2016 16:56

Da robijas, pa presjednik to se zove napredak, a ovi nasi predsjednici, pa onda robijasi.

ODGOVORITE
Name

Re

07.02.2016 18:52

Misliš na Aliju Izetbegovica??

Name

Francuz

07.02.2016 17:49

Kao Srbin ponosno kazem Zivio Tito .. Sa njim smo imali svi buducnost a sad ???

ODGOVORITE
Name

ВОДИ ГА КУЋИ

07.02.2016 18:04

Лепу нам је будућност скројио. Забранио повратак Србима на Космет после Другог светског, припремио терен за сецесију Словенији и Кроацији и успут БиХ, а доцније и осталим ''мега'' републикама (устав из 1974.) Зар га за живота није било срамота што не посети Јасеновац и да даље не набрајам његове ''заслуге'' које је учинио Србима. Видимо како смо прошли захваљујући највећем србофобу.

Name

Re: Francuz

07.02.2016 18:26

Француз, ти си Србин колико и ово масонско копиле, којим нас покушавају тровати и 35 година након што је одсвирао своје. Све се то смишљено и систематски ради за овчице које требају остати изгубљене.

Name

xxl

07.02.2016 18:30

Tito je najveći sin naših naroda. Ovi fanatici vjerski i nacionalistički mogu da pričaju šta hoće do mile volje da kleveću i da lažu, to su uostalom radili od 45- pa na ovamo. Uostalom zna se na čijoj su strani ovi nacionalisti ratovali u drugom svjetskom ratu, ustaše, kao i četnici su se borili na istoj strani na strani fašizma, a sve na sramotu svoju. Isto su svima jasne zasluge nacionalista kad su 90-tih preuzeli vlast i poveli svoje narode u suludi bratoubilački rat. Rezultati njihove sulude i krvoločne ideje vidljivi su i sada, nigdje napredka, jad i čemer. Činjenice dovoljno govore, ne treba uzalod trošiti riječi sve se zna i vidi.

Name

Е МОЈ ''xxl''

07.02.2016 19:06

Да нису луди Срби били брана од ислама (1389.), од фашизма (1941.), од НАТО-а (1999.), сад би нас било троструко више. Што цар Лаза не пусти Мурата да прође и поломи зубе на Бечу, већ на Косову пољу страда 60% мушке популације и од тога се никад не опорависмо. Шта је фалило Французима што су углавном били колаборационисти у Другом светском, а после се придружили победницима. Треба учити од Бугара и посебно Кроата. Увек се прикључе победницима и сачувају народ, а Кроате нас прореде 1941-1945. и увек боље прођу. Камо среће да су Срби били оно што су квислинзи били у, чини ми се, Норвешкој. И на крају, у склопу Другог светског на овим просторима је у ствари био грађански рат између Срба. И што највећи србождер није водио офанзиве и ''чачкао мечку'' у Међимурју и Загорју већ на просторима где су Срби били у већини. Перфидно. Па, кад се она јадна герила повуче након што би ''повукла лава за реп'', остављали су народ (Србе) да се фашисти свете и тамане недужне цивиле и шта још треба навести да разбијем твоје заблуде и да отворим очи осталим заблуделим Србима? Треба ли вас подсећати кад су први младићи одлазили у војску иза Другог светског у појединим срединама где су Срби били у већини, великм делом захваљујући и Брозу.

Name

051

07.02.2016 19:39

Niko nije branio Srbima povratak na Kosmet, nego im je ljepse bilo u Beogradu. Prestanite da lazete...

Name

Francuz

07.02.2016 20:24

Vi Srbi koji kukate ! vratite bezplatno skolovanje i diplome , stanove i obezbjedjena radna mjesta i sve privilegije u kojim ste uzivali za vreme Tite pa posle ga pljujte .. Naj vise vi koji ste iz veliki gradova ....

Name

Nije vazno...

07.02.2016 18:19

E ,moj Srbine ?! Prvo moras da naucis sta znaci rijec " buducnost" , gdje si sada ...eto kakvu ti svijetlu buducnost dade najveci neprijatelj srpskog naroda. Ne ponovilo se vise nikada ..

ODGOVORITE
Name

Vijetkong

07.02.2016 18:48

Pa sada imamo na vlasti socijaldemokrate to jeste bivse komuniste a njima je Tito idol.

Name

Pasha

07.02.2016 18:21

Sa Titom ste imali sve,sta danas imate sa Dodikom,strah i trepet uz bjedu

ODGOVORITE
Name

Fidel Kastro

07.02.2016 18:25

U Krajevini su politicki protivnici,u ovome slucaju komunisti dobijali relativno male zatvorske kazne a kada su komunisti dosli na vlast oni su svoje protivnike skratili za glavu ili slali na dugogodisnju tesku robiju. Ne kontam.

ODGOVORITE
Name

MMG

07.02.2016 18:43

Priča mi neki dan jedan čovjek kako mu je bilo jako dobro(1756)god.kaze bilo ,nikad bolje.

ODGOVORITE
Name

rodjo

07.02.2016 18:58

Neverovatna teorija;Hitler i Staljin bili Britanski agenti.KURIR To treba objaviti jer se i Tito sa njima skolova i zivijo u Becu 1913 kod cuvenog Frojda.

ODGOVORITE
Name

re Mihailo Mikic

07.02.2016 19:11

E eto ti se nasao da nam pricas o Titi. Neznas ni nosa obrisati.

ODGOVORITE
Name

rs

07.02.2016 19:56

To je najveci drzavnik 20. vjeka i partizani su bila jedina prava vojska i armija a ne ovi stakori nacisticki cetnici,ustase i balije koji su se udruzili sa strancima u unaprijed reziranom ratu da upropaste drzavu.

ODGOVORITE
Name

max076

07.02.2016 20:49

Pa zar Tuđman nije bio partizan, a Sloba komunista? Početkom 90-tih nije bilo četnika ni ustaša, već samo komunista! I pričajte šta hoćete, ali Jugoslavija je pod kraljem nastala,a pod komunistima nestala!

Name

Михаили Микић

07.02.2016 22:31

Зато што су партизани били "војска права" по усташким узору многи СРБи су током 1944 године из партизана у четнике побјегли. На кордуну, Банији и Лици то је била масовна појава. У четнике су бјежале цијеле партизанске јединице и то на крају рата када је свима били јасно да су партизани победили. Међутим, многи су СРБи на крају рата схватили да су они били преварени када су видјели како усташе прелазећи у партизанима за своје крваве злочине над СРБским народом бивају награђени а не кажњени. Прочитајте књигу од Мане Пршута РЕВОЛВУЦИЈА У ЛИЦИ 1941-1945" и све ће вам бити јасно. Глупљег народа од комуниста СРБског порекла нигдје на свијету нисам видио! Срамота да потичу од СРБа исто као усташе хрвати и муслимани!

Name

БУДИМО РЕАЛНИ

07.02.2016 23:01

Нити је (једини) крив за све недаће које су нас снашле, нити је (једини) заслужан за све добре ствари које су се дешавале у време његове (краљевске) владавине. Зато ме ови коментари засмејавају.

ODGOVORITE
Name

Lijevcan

08.02.2016 06:56

Ko zna ko je bio Tito? Oni koji su znali,o tome su cutali po svaku cijenu i nisu smjeli da pricaju,mada je bilo i ideoloske zaslijepljenosti u cuvanju tajni o njemu. Sve ostalo je nagadjanje. Mi danas neznamo ni ko je Milorad Dodik a kamoli Tito,moze se reci da su im ciljevi isti

ODGOVORITE
Name

Ранко75

08.02.2016 13:38

Највећи перфидни крволок српског народа јер је успио да окрене Србе на Србе и да их завади (мржња траје чини ми се и дан данас) као што нико прије њега није успио.

Name

xxl

08.02.2016 13:34

Onaj ko hoće da zna, taj će znati. Onaj ko hoće da živi u iluziji i laži, kao ove nacionalističke skupine na ovom forumu,pravi medvjeđu uslugu svome narodu. Dičiti se ideologijom četništva i fašizma i prekrajatu istoriju i raspirivati bratoubilaštvo je bolestan način života. To nije ništa drugo nego trovanje ljudskog uma. Evo vam gospodo nacionalisti rezultat vašeg rada, okrenite se zadnji 20-tak godina. Evo vam sva krv ovih naroda koju ste prolili u ime nacije i vjere, evo vam Srebrenica,logori na sve strane, evo vam uništene fabrike, evo vam nezaposlenost, evo vam izrabljivanje radnika isto kao u kraljevini Jugoslaviji. Priče koje neki ovdje pokušavaju proturiti, su iz davnog srenjeg vijeka, pričati o kosovskom boju, bez ijedne vjerodostojne i istorijske činjenice je ništa drugo nego mit i zavaravanje samog sebe. Na kraju krajeva, ko je rukovodio svim ratovima od srednjeg vijeka pa na ovamo, zna se kler i vlastela, od krstaškihh ratova pa na ovamo ginuli su i Srbi i Rusi i Francuzi i Englezi i narodi čitave Evrope. Šta sad treba da se ponovo vraćamo srednevjekovnim vrijednostima? Je li Mikiću i kompanijo? Jel to zdrav razum ili je to bolestan razum? Ko je bolesnik ,ja koji zagovaram mir i jednakost među narodima ili vi što zagovarate mržnju i novo prolijevanje krvi za našu djecu i unučad?

ODGOVORITE
Name

Е МОЈ ''xxl''

08.02.2016 14:23

Е, мој ''xxl'', ти историјске чињенице поистовећујеш са мржњом. Је ли у питању мржња ако се наведе податак да је страдало 60% мушке популације на Косову пољу стајући на пут османлијама да не би продирали даље на запад? Ради ли се о пропагирању мржње ако се помиње податак да је најмање 80 хиљада Срба, нажалост, страдало у усташком Јасеновцу који Броз са својом герилом није ни покушао да ослободи, а да његова срамота буде већа ни у миру никада није отишао да се поклони сенима упокојених и на најзверскији начин уморених Срба. Треба ли даље да те подсећам и набрајам Брозове ''заслуге'' које је чинио српском народу. Био бих и ја пацифиста, али шта да радим кад на мене насрну душмани са ножем или пушком? Да дигнем руке у знак предаје и да им кажем само ви радите свој посао? И на крају питање, позива ли овај мој коментар на мржњу и, како ти кажеш, на пролијевање крви?

Name

xxl

08.02.2016 15:45

Mikiću, tvoji argumenti nisu razlog da mi danas živimo na ivici rata, nisu razlog za rat 90-tih. Nažalost Jasenovac se desio, na sramotu Hrvatske, a posebno na sramotu djela hrvatskim današnjim ustašama koji pokušavaju opravdati zločine kvinsliške NDH. Kriviti druga Tita za Jasenovac, to može proći samo kod neznalica koji nemaju pojma u taktičkim i manevarskim sposobnistima tadašnjih partizanskih jedinica. Sad kad bih ja postavio pitanje zašto Jasenovac nisu oslobodili četnici, a koji jesu u to vrijeme, kad je osnovan logor, bile mnogo jače jedinice od partizanskih, čak su imali i podršku saveznika, onda bi tek zaštucao. Još ću ti reći za Jasenovac, "eno onaj memorijalni kompleks nikao sam od sebe bez podrške druga Tita i tadašnje socijalističke domovine ili su ga možda napravili članovi četničke emigracije iz inostrnstva". Kosovski mit neću ni komentarisati, jer o tome malo što znamo, a kamoli da znamo koliko je Srba tad izginulo. Imali smo recept kako da narodi koji imaju isto porijeklo, isti jezik, istu kulturu, trebaju živjeti u zajedništvu i slozi. Dok smo bili složni i jaki, od nerazvijene i zaostale zemlje, stvorili smo jaku industrijsku zemlju, obrazovali i opismenili široke narode nase, podigli stepen kulture na zavidan nivo. Radnik i seljak bile su ikone socijalističkog društva. Bila je to zemlja za primjer u svijetu, ni na istoku ni na zapadu, ponosna, samostalna, poštovana. Naravno da su tada destruktivni elementi, ustaška, četnička emigracija bili pod kontrolom službi bezbjednosti, kako oni tako i staljinisti. Da nije bilo tako, drugi bi s nam mlatio praznu slamu, kao što sad mlati. Ovim narodima je potreban mir, našoj djeci,našim unučadima, a ne povratak u nazad, koji zadržava stanju kakvo sad imamo. A imamo nacionalne i vjerske tenzije koje ne služe nikome na čast.

Name

Е МОЈ ''xxl''

08.02.2016 22:33

Е, мој ''xxl'', изгледа да си ти помешао национализам и шовинизам. Шта има лоше у томе када неко воли свој народ и његове обичаје и цени и познаје историју свог народа? Зар је то грех?! Ако је грех, признајем да сам онда и ја грешан.

Name

Dejan

09.02.2016 13:29

Ma bravo care (XXL) na komentaru. Drago mi je da ovakvi ljudi jos postoje. Sto se tice ovakvih kao sto su Mikic, njih se nazalost nikada necemo rijesiti i ima ih na svim stranama. Ne kontam taj mentalni sklop 'moje je najbolje tudje ne valja', 'moji su svi ratni heroji drugi su zlocinci'. Gade mi se !!! SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!!

Name

xxl

09.02.2016 18:54

Nacionalizam i šovinizam je jedna te ista stvar, jer praksa kaže da svi nacionalisti kao i šovinisti zadojeni mržnjom prema drugima, imaju bolesnu ideju, moje je najbolje,tuđe nevlja, što se uostalom jasno vidi iz ovih komentara na ovom forumu. Nema pozitivnog nacionalizma. Nacinalizam i šovinizam uvijek prerastaju u fašizam, što se isto vidi na ovim forumima. Vidi ko brani ustaše, četnike, omalovažava antifašističku borbu. Vidi ko rehabilutuje kvislinge i sluge fašitičke,vidi ko orgija po Blajburgu.

Name

ВЕЛИК, ВЕЋИ,НАЈВЕЋИ

09.02.2016 19:49

Ту сам те чекао госн ''xxl''. Даћу ти бесплатно мало подуке тако да убудуће разликујеш и одвајаш национализам од шовинизма. Дакле, НАЦИОНАЛИСТА (француски nationaliste)- народњак, родољуб, патриота; плурал, народњаци, родољуби, присталице политичких струја и странака које нарочитио воде рачуна о интересима своје земље и свога народа и раде за инересе своје земље и свога народа. ШОВИНИЗАМ - реакционарни облик национализма који, приписујући вишу вредност својој нацији и потцењујући друге, тежи искоришћавању и поробљавању других нација и распиривању националне мржње (назван по имену поклоника Наполеонове освајачке политике француског војник Шовена). Тачка! Надам се да нисам ово писао узалуд и убудуће добрано размисли када се будеш јављао. Немој да те понесе назови подршка твојих истомишљеника. Хвала.

Name

Dejan

09.02.2016 20:23

Kod nas ti tu nema razlike. Il jesi il nisi fasista, to jest nacionalista ili ti ga sovinista. Sve je to isto. A to sto vadis iz enciklopedija to okaci macku o rep. Za Balkan to ne vazi. Ovdje rijetko ko postuje tudje.

Name

Марко

09.02.2016 21:30

ХХL-у или доста више глупости!!!! 1. Пишеш латиницом, јер не знаш ћирилицу. У твојој Титовој Југославији учио си и ћирилицу или си заборавио? 2. То што не волиш свој народ говори да немаш свој идентитет. Изгубљени идентитет не можеш натурати другима. 3. У свим релевантним документима је јасно да је Тито био комунистички дикататор. Живјели смо затворени од цијеле Европе и цијелог свијета. Обучавали смо ПЛО да се бори против Израела. Тенкове и друго оружје смо продавали несврстанима. Били смо трн у оку САД, СССР и Израела. Зато смо тако и прошли. 4. Култ личности одговара култу личности Стаљина. Непогрешиви вођа. Сви на истом путу. Голи Оток за неистомишљенике, без суда и без временске казне. 5. Слажем се једино са тобом око Усташа. Јесу били кољачи жестоки. Јесу побили 700.000 Срба, Јевреја и Рома. Кога су четници побили? Нису се ни борили, само су чекали. А четници у Книнској крајини су бранили своја огњишта од УСТАША. 6. Краљевина Југославија је била пољопривредна земља. Од 1930. до 1933. су направили грађевине у Бањој Луци, по којој је и данас Бања Лука препознатљива. Највећи Југословен је био Краљ Александар, који је ту идеју платио крвљу. 7. Све што си навео о добром животу у СФРЈ не одговара истини. Станови су дијељени мјешовитим браковима (мора да си и ти добио нешто џабе), а радници су плаћали све то. Плате биједне једва да се састави крај са крајем. Једино су официри ЈНА (можда си један од њих) живјели на високој нози, а глупи полицајци имали добре плате и ишли млади у пензије.

Name

Dejan

10.02.2016 07:52

Ti ili si malouman ili si jedan od potomaka cetnika. Drugu dijagnozu ti ne mogu dati. Branis jedne od najvecih zlocinaca iz drugog svjetskog rata. Slazem se samo da se ustase gore bile. A ti i takvi nista niste bolji od tih ustasa i vehabija. Ja bi vama svima podjelio nozeve sto ostrije i poslo vas na neko polje pa se koljite do zore. Normalni narod bi ljepse zivio bez vas vjeruj mi. I dosta manipulacije vise sa tim ciframa. Cete tvrde da je cak milion Srba ubijeno u Jasenovcu a uje da je ubijeno oko 300.000 Hrvata u Blajburgu. Uozbiljite se ljudi.

Name

Wien

08.02.2016 21:13

Svaka cast za tvoje komentare XXL,takve osobe trebaju ovom napacenom Balkanskom Covjeku gdje je fasisam ponovo pustio korijenje i. stvorio jad bijedu i cemer a izgleda da je ovaj bijedni Covjek zadovoljan jer je postao Bosnjak,Hrvat,Srbin itd.bez obzira sto je gladan i zedan ,go i bos to nema veze.Pa koji smo mi idioti.

ODGOVORITE
Name

Marsal

09.02.2016 17:39

TITO je TITO

Name

Tile

09.02.2016 21:48

Taj nas je dobro zeznuo, posljedice više nego jasno vidljive i danas.

ODGOVORITE