Kome građani vjeruju - Vladi ili svojim očima?

Gradski odbor SNSD-a Istočno Sarajevo optužio je danas SDS da iznosi površne i neistinite informacije kada su u pitanju bolnica u tom gradu i Olimpijski centar Jahorina. Iz SDS-a odgovaraju da narod u Istočnom Sarajevu nije ni glup, ni ćorav da bi više vjerovao pričama SNSD-a nego svojim očima.

Republika Srpska 07.02.2016 | 19:57
Kome građani vjeruju - Vladi ili svojim očima?

"Vlada Republike Srpske će u toku ove godine početi gradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu'', tvrdi predsjednik gradskog odbora SNSD-a Ljubiša Ćosić i dodaje da je u toku izrada projekta, a nakon toga će tražiti modele finasiranja.

"Izjavama da je stanje loše, neodrživo i katastrofalno, SDS pogoršava situaciju i tjera pacijente od bolnice'', smatra Ćosić.

"Oni koji imaju nesreću da se moraju liječiti u bolnici u Istočnom Sarajevu znaju da je tamo stanje katastrofalno'', odgovaraju iz SDS-a.

Tvrde da je za to je odgovoran SNSD jer je prva odluka Milorada Dodika, kada je na tenkovima SFOR-a došao na mjesto premijera Srpske, bila da novac grčke Vlade doniran za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu prebaci za izgradnju dvorane Košarkaškog kluba Igokea u Laktašima.

U SDS-u dodaju da je Istočno Sarajevo za 10 godina vladavine SNSD-a od Kliničkog centra spalo na bolnicu drugog stepena te da se, novom sistematizacijom, pokušava dodatno smanjiti obim zdravstvenih usluga.

"Imamo apsolutno pravo da pitamo kako se troši novac koji građani Istočnog Sarajeva odvajaju za zdravstvenu zaštitu. Sa ovog područja godišnje se za te namjene uplati 48 miliona maraka, a ne vrati se ni polovina'', ističe Marinko Božović poslanik SDS-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Gradski odbor SNSD-a tvrdi i da nisu tačne informacije SDS-a o teškom stanju u Olimpijskom centru Jahorina. Ne spore da je Olimpijski centar po sudskoj presudi dužan preduzeću UPI isplatiti 2 miliona maraka za korištenje hotela Koran, iako je sporni hotel još 2001. godine odlukom Vlade dat na korištenje Studentskom centru.

UPI-ju je, na osnovu sudskih presuda iz 2007. i 2012. godine više od miliona dižna i opština Istočno Novo Sarajevo.

"Ovo političko pitanje delegiraćemo Vladi Republike Srpske i naći način da se to isplati'', kaže Ljubiša Čosić predsjednik Gradskog odbora SNSD Istočno Sarajevo.

Ćosić ne želi da komentariše činjenicu da je UPI preduzeće koje ima samo dva zaposlena radnika, od kojih je jedan v.d. direktor, kadar SNSD-a odnosno brat njegovog doskorašnjeg savjetnika. Ne komentariše ni podatak da IRB tuži Olimpijski centar Jahorina zbog nevraćanja kredita, za koje su do skoro u SNSD-u tvrdili da su ulaganja Vlade u Jahorinu.

Iz SDS-a tvrde da se na primjeru Olimpijskog centra Jahorina vidi kao radi Vlada Republike Srpske, odnosno kako izvlače novac iz ovog grada.

UPI, vladino preduzeće, tuži Olimpijski centar koji je takođe Vladin. IRB, koji je u Vlasništvu Vlade Republike Srpske, dokapitalizovao je Olimpijski centar Jahorina i postao većinski vlasnik, ali sad tuži Jahornu da vrati novac kojim je izvršena dokapitalizacija.

Račune na naplatu sve stranke će položiti u oktobru ove godine na lokalnim izborima.

U SNSD-u se spremaju da preuzmu vlast u Istočnom Sarajevu i uz dosadašnje partnere DNS i Socijalste, najavljuju koaliciju sa Izvornim SDS-om i Savezom za demokratsku Srpsku, Dragana Kalinića.

Iz SDS-a poručuju da na izbore izlaze sa partnerima iz Saveza za promjene te da će se nastaviti boriti za bolji status grada Istočno Sarajevo u okvirima Republike Srpske.

BN TV

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

realno

07.02.2016 14:33

Opste poznata stvar i I.Sarajevu je da SNSD (Vlada ) na nas gleda kao na bosnjake iz susjednog Sarajeva samo iz tog razloga jer nisu na vlasti ovde ,i lazu narod pred svake izbore obecavajuci kule i vile...BOLNICA TREBA GRADJANIMA ISTOCNOG SARAJEVA I NE TREBA ODUSTAJATI OD TE IDEJE DOSTA JE LAZI I PREVARE Milorada Dodika !!!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

07.02.2016 15:56

Грађани највише "вјерују" својој "часној" влади, јер они знају да су очи још у старим СРБским народним пјесмама назване "лажљивицам старим!"

Name

Laktasi

08.02.2016 07:51

A gdje bi nasa Igokea igrala da su vama napravili bolnicu?Bolje nama dvorana nego vama bolnica....ahahahaha.Koliko moras biti glup zivjeti u I.Sarajevu a glasati za Dodika.Pa ja bi pre glasao za Harisa Silajdzica.Manje je stete napravio od Dodika.

Name

divlja jabuka

07.02.2016 15:06

Samo stoka trpi.

ODGOVORITE
Name

Miki

07.02.2016 15:52

Ako je ono slika bolnice,zatvarajte to pod hitno. Pa tu ne bi ni kokoske drzo.

ODGOVORITE
Name

ljekar

07.02.2016 15:53

Do sada su mogli da naprave deset bolnica, al kako bi Igokea igrala! Koliko se malo ulaze na istok ovo je sramota. A tamo gdje i nesto uloze onda se pojave njihovi istaknuti clanovi i pokupe pare sebi! Pitam vas: Dokle' ?

ODGOVORITE
Name

Jasna

07.02.2016 15:53

Samo kod nas je sunce počelo da zalazi na istoku! KK Igokea ima trajni nalog na opstinama Istočno Sarajevo i Pale! Sve Dodikove koke nosilje su sa Istoka RS. Njegove pralje i kurtizane!

ODGOVORITE
Name

ljekar

07.02.2016 16:06

To znaci da istok radi a zapad se gradi! A mislim da je na Palama nastala Republika Srpska! Bar mene tako sjecanje sluzi, znam sigurno da nije u Laktasima! Bruka srbi i kolege saborci

Name

Kaldera

07.02.2016 16:25

Samo sjednes pored Kaldere i vidis kako se pralje smjenjuju i ko najviše pere

Name

Pedja

07.02.2016 16:01

Nema VLADE-samo ima Mile diktator-SVE JE DRUGO NEBITNO,NAPRIJED KLIZACI UVUCITE MU SE U BULJU @!@!

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

07.02.2016 16:28

Trebali smo I na Palama imati urgetni center pa je I tadasnja vlast to rasturila,pa porodiliste ali tu je Kalinic smrad napravio njemu znanu zvrcku!?

Name

Karadoz

07.02.2016 16:25

Vladi jastaradi jer ako si kratkovid a nemas para za naocale kako ces ocima vjerovat?

ODGOVORITE
Name

ре љекар

07.02.2016 16:56

У праву сте потпуно. Слажете ли се да је болница могла да се изгради од покраденог грађевинског материјала који је донирала Србија далеке 1997. године за изградњу Српског Сарајева.Сада није ни битно ко је био на власти, само знам да су тада многи из СДС-а, па и они који на то нису имали право,похрлили да узимају тај материјал како би га, појединци уновчавали, други користили за изградњу дискотеке ''Гитрос'' која је рентана СИПА-е, око десетак година, за позамашне новчане износе( 15.000 марака мјесечно),за изградњу објеката који су се рентали запоселеним у институцијама бих из реда Српског народа итд.

ODGOVORITE
Name

ljekar

07.02.2016 18:57

Ne branim nikog, da se razumijemo! I ne zelim da ulazim u pricu jer vi sad iznosite neke detalje za koje nemamo dokaze, ali uzmimo da su tacni! Da VA's pitam, da li je sada Kalinic savjetnik predsednika? To govori koliko je on bio SDS! Pojedinci se me mogu poistovjevivati sa necim sto je nastalo voljom naroda u datom momentum!

Name

KIX

07.02.2016 18:19

Ne trebate optuživati ni jedni ni druge po pitanju I Sarajeva. Krivi ste svi. SDS jer je nestalo para za izgradnju grada(pitajte svoje stare članove) a SNSD jer nikad ništa nije uložio u istočni dio. Sve resurse su nam uzeli a ništa nismo dobili. Ono što je izgrađeno, sve je prvi vjetar i snijeg srušio. Zato se nameće zaključak da će nas jednog dana Federalno Sarajevo progutat. Uostalom, ne bi li to bilo i logično , s obzirom na to da svi trčite raditi tamo. A mi trebamo ovdje sjediti za platu od 3 ili 4 stotine i pjevati patriotske.

ODGOVORITE
Name

Zak

07.02.2016 18:31

Dragan Kalinic bijeli andjeo. Pokrao je porodiliste u Istocnom Sarajevu.Biljana Plavsic to nedavno govori i podsjeca narod.

ODGOVORITE
Name

Tilava

08.02.2016 08:59

Istina živa, sve ljudi znaju, ali šute..!!

Name

Brle

07.02.2016 20:22

Ja sam uvjeren da ovaj narod vjeruje svojim očima. Za to mu je ovako dobro.

ODGOVORITE
Name

Pticija perspektiva

08.02.2016 05:22

Znaci bez para.Proekat ce neki kopirati i to se naziva pocetak gradnje.

ODGOVORITE
Name

Kerozin

08.02.2016 10:46

Upi je tuzio Jahorinu davne 2002-03 godine a tada su bili na pozicijama sve kadrovi sds-a. Jahorna je iznajmljivala Upijev hotel koran i raskalasno trosila pare na zaposljavanje viska radnika u svrhu predizbornih kampanja (napominjem sve je to bilo tih davnih 2000-tih godina), sto danas dovodi do toga da Jahorina ne moze da opstane sa ovolikim brojem zaposlenih. Sve je to odobrio tadasji premijer Mladen Ivanic. Uprave ova dva preduzeca su se nasle pred problemom koji nema veze sa njima a svaki dobar pravnik i normalan covjek moze shvatiti to da danas niko nikom nema pravo da odpise bilo kakav dug, posebno preduzecu koje ne moze da placa doprinose svojim radnicima a ima potrazivanja tolike milione. Ako vec o necemu pisete, istrazite slucaj do kraja, nemojte iznositi povrsne neistine i grijesiti dusu o ljude koji ne primaju platu nekoliko mjeseci pa cak i godina, ljude koji ne mogu da povezu staz da mogu otici u penziju i slicno...

ODGOVORITE
Name

rere ljekar

08.02.2016 17:53

Ima istine u igradnji gitrosa. Svojevremeno, objekat je gradio Kojić Dragan, SDS-ov tajkun koji trenutno uživa u blagodetima Novog Sada,gdje živi sa svojom porodicom i posluje u vlastitoj privatnoj firmi.A 1992 je bio podstanar u Buća potoku.

ODGOVORITE