Pilot heroj, naslednik slavnog avijatičara

Vladimir Vodopivec, koji je spasao živote 74 putnika u Somaliji, sin je Vladimira koji je prizemljio oteti avion na liniji Tivat - Beograd 1959.

Srbija 04.02.2016 | 11:00
Pilot heroj, naslednik slavnog avijatičara

Dva Vladimira, dva pilota, dva heroja. Otac i sin Vodopivec. Stariji Vladimir 1959. godine uspešno je spustio oteti avion na liniji Tivat - Beograd, dok mu je putnik držao pištolj prislonjen na glavu. Mlađi Vladimir proglašen je za junaka, nakon što je u utorak u Somaliji uspešno prizemljio putnički avion kome je eksplozija raznela deo trupa.

Snažan prasak odjeknuo je avionom, ali nije bilo panike u pilotskoj kabini. Kopilot i ja sproveli smo uobičajenu proceduru za vanredne situacije, stabilizovali avion i vratili se na aerodrom. Sletanje je bilo uobičajeno. Da se ova eksplozija dogodila ne većoj visini, razorna snaga bila bi dodatno uvećana efektima dekompresije i oštećenja aviona možda bi bila i - fatalna.

Ovako je smirenim tonom prepričao svoje, reklo bi se sasvim "obično" iskustvo, pilot Vladimir Vodopivec (64) iz Beograda, koji je u uspešno spustio avion "erbas A321" somalijske kompanije "Dalo erlajns", u kome je odjeknula snažna eksplozija u blizini desnog krila na visini od 3.700 metara. Neverovatan letački podvig, kako su njegovo delo ocenili svi strani mediji, spasao je živote 74 putnika i šestoro članova posade.

"Najverovatnije je u pitanju bomba manje snage, smeštena u džepu sa zadnje strane jednog od sedišta u putničkom prostoru", pojasnio je iskusni srpski pilot.

Desetine hiljada sati u vazduhu, višegodišnje radno iskustvo na različitim letelicama i žica u genima za pilotiranje - klasifikovali su Vodopiveca u klasu najboljih pilota na prostorima bivše Jugoslavije.

Izvor: Novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

misser

04.02.2016 10:24

Da li je moguce da ovo niko nije komentarisao,zar je tako tesko reci BRAVOza neki podvig,gde nam se izgubila ljudskost,zasto nismo ponosni na naseg pilota.Dobrota se nikom ne prasta!

ODGOVORITE
Name

SRBIN

04.02.2016 11:28

SRBINE BRAVO, SAMO SE KOD SRBA OVAKO NEŠTO MOŽE NAĆI!

ODGOVORITE
Name

Coki

04.02.2016 14:34

Prvi put pišem komentar idopadamise podvig državljanina Srbije a to brate srbine upućivati čovjeku koji se preziva Vodopivec ukazuje koliko je nepismen narod u RS -u toje čisto Slovenacko prezime .Jasam Srbin ito malo stariji i iskusniji prošao svijeta nikome neupita koje sam vjere nego kolike sam pameti .i šta uradi u korist svoje i svoje države .

ODGOVORITE
Name

Pravoslavni Srbin Republike SRPSKE!

04.02.2016 16:41

Bravo Srbine Samo Srbin Idruge Spasava Bogteblagosovijo I Dobrozdravljedao ,Pozdrav Srbinu Heroju Srecno SRPSKI Heroji,

ODGOVORITE
Name

Skidam kapu

05.02.2016 18:07

Jos jedan dokaz da se istorija ponavlja.Sto bi rekao nas narod"kakav otac, takav sin".Svaka cast Vladimire! Voleo bih samo da znam, kako se oseca covek,koji od sigurne smrti spase toliki narod?

ODGOVORITE