Пилот херој, наследник славног авијатичара

Владимир Водопивец, који је спасао животе 74 путника у Сомалији, син је Владимира који је приземљио отети авион на линији Тиват - Београд 1959.

Србија 04.02.2016 | 11:00
Пилот херој, наследник славног авијатичара

Два Владимира, два пилота, два хероја. Отац и син Водопивец. Старији Владимир 1959. године успешно је спустио отети авион на линији Тиват - Београд, док му је путник држао пиштољ прислоњен на главу. Млађи Владимир проглашен је за јунака, након што је у уторак у Сомалији успешно приземљио путнички авион коме је експлозија разнела део трупа.

Снажан прасак одјекнуо је авионом, али није било панике у пилотској кабини. Копилот и ја спровели смо уобичајену процедуру за ванредне ситуације, стабилизовали авион и вратили се на аеродром. Слетање је било уобичајено. Да се ова експлозија догодила не већој висини, разорна снага била би додатно увећана ефектима декомпресије и оштећења авиона можда би била и - фатална.

Овако је смиреним тоном препричао своје, рекло би се сасвим "обично" искуство, пилот Владимир Водопивец (64) из Београда, који је у успешно спустио авион "ербас А321" сомалијске компаније "Дало ерлајнс", у коме је одјекнула снажна експлозија у близини десног крила на висини од 3.700 метара. Невероватан летачки подвиг, како су његово дело оценили сви страни медији, спасао је животе 74 путника и шесторо чланова посаде.

"Највероватније је у питању бомба мање снаге, смештена у џепу са задње стране једног од седишта у путничком простору", појаснио је искусни српски пилот.

Десетине хиљада сати у ваздуху, вишегодишње радно искуство на различитим летелицама и жица у генима за пилотирање - класификовали су Водопивеца у класу најбољих пилота на просторима бивше Југославије.

Извор: Новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

миссер

04.02.2016 10:24

Да ли је могуце да ово нико није коментарисао,зар је тако теско реци БРАВОза неки подвиг,где нам се изгубила људскост,засто нисмо поносни на насег пилота.Доброта се ником не праста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

04.02.2016 11:28

СРБИНЕ БРАВО, САМО СЕ КОД СРБА ОВАКО НЕШТО МОЖЕ НАЋИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоки

04.02.2016 14:34

Први пут пишем коментар идопадамисе подвиг држављанина Србије а то брате србине упућивати човјеку који се презива Водопивец указује колико је неписмен народ у РС -у тоје чисто Словенацко презиме .Јасам Србин ито мало старији и искуснији прошао свијета никоме неупита које сам вјере него колике сам памети .и шта уради у корист своје и своје државе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православни Србин Републике СРПСКЕ!

04.02.2016 16:41

Браво Србине Само Србин Идруге Спасава Богтеблагосовијо И Доброздрављедао ,Поздрав Србину Хероју Срецно СРПСКИ Хероји,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скидам капу

05.02.2016 18:07

Јос један доказ да се историја понавља.Сто би рекао нас народ"какав отац, такав син".Свака цаст Владимире! Волео бих само да знам, како се осеца цовек,који од сигурне смрти спасе толики народ?

ОДГОВОРИТЕ