Analiza: Pelegrini na tržištu – Čelsi, Junajted, Valensija?!

Do 2004. godine je bio gotovo anoniman za većinu ljubitelja fudbala u Evropi, a 12 sezona kasnije njegov potpis čekaju najveći evropski klubovi.

Fudbal 03.02.2016 | 23:40
Analiza: Pelegrini na tržištu – Čelsi, Junajted, Valensija?!

Manuel Pelegrini će narednog leta moći da sedne u fotelju i da na miru razmisli gde će dalje, nakon što je Mančester Siti odlučio da mu ne ponudi produžetak ugovora, već da poverenje pruži sadašnjem treneru minhenskog Bajerna Pepu Gvardioli.

Sa jednim od najbogatijih klubova sveta Čileanac je osvojio Premijer ligu i Liga kup, međutim to nije zadovoljilo ambicije “Građana“, koji će uz pomoć nekadašnjeg trenera Barselone pokušati da se popnu na vrh Evrope.

Situacija sa trenerima u velikim evropskim klubovima je, blago rečeno, dramatična. Čelsi je ostao bez Žozea Murinja, drugi put u ovom veku, a Gus Hidink je ništa više od privremene zamene, koja će pokušati da ugasi požar i pripremi teren za novi početak.

Prema prognozama britanskih medija, Pelegrini je najbliži klupi londonskog kluba, ali Roman Abramovič na umu ima još nekoliko imena. Pominjao se Masimilijano Alegri, ali kako će on gotovo sigurno na klupu reprezentacije Italije, konkurenciju Pelegriniju čine zemljak Horhe Sampaoli i aktuelni selektor “Azura“ Antonio Konte.

Pomalo iznenađujuće, ali Britanci ističu da bi Valensija mogla da uđe u trku za Pelegrinijev potpis, pošto nekadašnji kapiten Mančester Junajteda Gari Nevil nije oduševio svoje poslodavce. Sasvim je sigurno da bi navijači na Mestalji bili više nego zadovoljni kada bi njihov tim preuzeo trener koji ima iskustvo u Primeri, za razliku od legendarnog desnog beka.

Jedan od najtraženijih trenera u narednom prelaznom roku biće Dijego Simeone, iako je nedavno produžio ugovor sa Atletiko Madridom do 2020. godine, nema sumnje da će timovi poput Čelsija biti spremni da izdvoje veliki novac da bi ga privoleli na transfer. U tom slučaju, Pelegrini je viđen kao kandidat za njegovog naslednika, a kao njegova moguća destinacija navodi se i Mančester Junajted, gde Luj van Gal nikako ne može da uspostavi svoj sistem.

U slučaju da veliki klubovi ipak ne odluče da skrenu pažnju na Pelegrinija, vrlo je verovatno da će njegovi bivši klubovi Viljareal i Malaga pokušati da ga vrate. Moguće je i da mu posao ponudi Čile, iako je nedavno selektor postao Huan Antonio Pici. Takođe, britanski mediji spekulišu da bi klupa Engleske bila zanimljiva budućem bivšem menadžeru Mančester Sitija, ali je realnija opcija od te da preuzme kormilo reprezentacije Španije.

Put kojim će krenuti Manuel Pelegrini umnogome će zavisiti od toga koji će sledeći potez povući Žoze Murinjo, koji je bez posla nakon otkaza u Čelsiju.

Komentari / 0

Ostavite komentar