"Političari da se ne miješaju u pravosuđe!"

Na poziv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije danas je održan sastanak sa predsjednicom Suda Bosne i Hercegovine Meddžidom Kreso i glavnim tužiocem Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranom Salihovićem. Tema sastanka rukovodilaca pravosudnih institucija bila je aktuelna situacija u pravosuđu.

Bosna i Hercegovina 01.02.2016 | 17:48
"Političari da se ne miješaju u pravosuđe!"

Analizirajući posljednja dešavanja vezana za rad Suda i Tužilaštva BiH, učesnici sastanka su zaključili da je potrebno smiriti tenzije u javnom životu vezano za rad pravosuđa na pojedinim predmetima, te je neophodno pustiti pravosuđe da u miru radi svoj posao u skladu sa ovlaštenjima propisanim Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.

"Učesnici sastanka su uputili zahtjev svim akterima javnog života u kojem su istakli da je neophodno da se političari prestanu miješati u rad pravosuđa i da se fokusiraju na svoj posao, da novinari objektivno izvještavaju, ne svrstavajući se ni na koju stranu i objavljujući isključivo provjerene informacije, a da advokati trebaju usmjeriti svoju snagu i kapacitete na odbranu svojih klijenata, a ne na narušavanje ugleda pravosudnih institucija. Sudije i tužioci će, pak, raditi svoj posao isključivo primjenjujući zakone naše zemlje i međunarodne standarde. Ukoliko hoćemo društvo u kojem nepotizam i korupcija nisu prirodne pojave, onda se za takvo društvo moramo boriti zajedno, iskreno i uvijek, a ne samo u situacijama kada to odgovara ličnim interesima ili u svrhu manipulisanja sa javnošću", poručili su rukovodioci tri najviše pravosudne institucije BiH sa današnjeg sastanka.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

BLUKA

01.02.2016 16:54

Bravo Milane samo naprijed podrska od naroda

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

01.02.2016 20:37

ТАЧНО! АЛИ НИ СУДСТВО ДА СЕ НЕ МЈЕША У ДНЕВНУ ПОЛИТИКУ!

Name

Mi sami

01.02.2016 21:42

Ma samo radite posao bez obzira na sve.Ako vas politicari pobjede onda drzave nece biti.Zapamtite!!!!!

Name

Korupcija

01.02.2016 16:58

Pravosuđa Bosne i Hercegovine i Republike Srpske su organizovane kriminalne grupe koje legalizuju najteže oblike kriminala. Tim se kriminalom bavi politička vrhuška, tako da ovaj poziv najkorumpiranijeg stuba vlasti vrijeđa zdrav razum. Zašto je pravosuđe najkorumpiranije - upravo iz razloga što štite kriminal predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti. Kad bilo ko bude htio da živimo život dostaojan čovjeka, prvo što treba uraditi je da vrati opljačkanu imovinu građana i države, iznenadili bi se kada bi znali šta sve pojedini predstavnici pravosuđa imaju od imovine što u BiH, što po čitavom bijelom svijetu.

ODGOVORITE
Name

kk

01.02.2016 17:10

Izgleda da je Tegeltika vidio da brod tone pa se spasava... Ili je samo farsa, kako bi se prikazali kao nezavisni... Ko ce ga znati

ODGOVORITE
Name

snouden

01.02.2016 17:20

Ok ustavom BiH zagarantovana je bezbjednost svim gradjanima u BiH i ravnopravnost.Podsjeticemo vas na aferu S T R M i C A policajac srpske nacionalnosti je razotkrio milionski sverc cigareta prijavio i dokazao.Tuzilastvo i sud godinama cute i skrivaju taj predmet....Zasto to je prijavljeno 2007godine sipa dostavila izvjestaj tuzilastvu BiH 2010 godine u junu mjesecu.Umjesto da bude policajac nagradjen u dva navrata su mu pokusali prekinut radni odnos ,nezakonito ga premjestili nema sta mu nisu radili sefovi iz granicne policije koji su upetljani u taj kriminal.Istraga oko krijumcarenja cigareta nije sprovedena od strane granicne pilicije BiH i ako joj je to nadleznost niti je poslata krivicna prijava nadleznom tuzilastvu.Lice liseno slobode roba pronadjena i oduzeta a nema krivicne prijave.Ko je uzeo novac za nepodnosenje krivicne prijave...

ODGOVORITE
Name

Mikailo

01.02.2016 17:29

Milan Tegeltija treba da bude trajno udaljen od pravosudja.

ODGOVORITE
Name

Cinizam

01.02.2016 17:30

Mrtvi vas pozdravljaju!

ODGOVORITE
Name

dragan

01.02.2016 17:48

Sud u Tužilaštvo BiH je definitivno otuđeni centar moći. Čini se da su oni u svemu nezavisni. Kome će suditi, a kome ne. Koga će po jednom, a koga po drugom zakonu. To je jednostavno nedopustivo. Po mom uvjerenju nezavisnost mora biti u dijelu koji se odnosi na istražne radnje tužilaštva, i sudijske odluke. Sve ostalo bi moralo da podliježe određenoj parlamentarnoj ili nekoj drugoj kontroli.

ODGOVORITE