Prepreke: Za knjiženje kuće 11.000 KM

Srbima u opštini Konjic na sve načine pokušavaju da otežaju povratak na porodična ognjišta. Mitru Kuljaninu iz Bradine, čiju je kuću obnovila Vlada Srpske, samo za rentu traže 5.000 maraka

Bosna i Hercegovina 01.02.2016 | 09:57
Prepreke: Za knjiženje kuće 11.000 KM

 

NA kakve sve prepreke u nastojanjima da obnove opljačkanu i porušenu imovinu nailaze Srbi, koji su do 1992. godine živeli na području opštine Konjic, najbolje svedoči primer Mitra Kuljanina iz Bradine, kome opštinski organi traže više od 11.000 KM za uknjiženje kuće, čiju je obnovu 2009. godine platila Vlada Republike Srpske.

Kako nam je rekao Kuljanin, 6. januara ove godine dobio je rešenje iz Službe za prostorno planiranje i građenje opštine Konjic, u kojem mu je naloženo da 5.000 maraka uplati kao rentu i isto toliko na ime troškova uređenja građevinskog zemljišta. Iz iste službe traže da se na ime naknade za postupak legalizacije objekta uplati dodatnih hiljadu maraka.

"Kad sam dobio rešenje po zahtevu da se legalizuje ovaj objekat, nisam mogao da poverujem šta piše. Toliki novac mi traže za rentu i uređenje zemljišta koje je u mom vlasništvu, a nisu prstom mrdnuli da mi pomognu da sagradim kuću, koja je porušena krajem maja 1992. godine. Naša porodična kuća izgrađena je još šezdesetih godina prošlog veka i postojala je sve dok je jedinice teritorijalne odbrane iz Konjica nisu najpre opljačkale, a onda je i zapalile", rekao nam je Kuljanin.

Nadu da će ovaj problem biti pozitivno rešen dobili smo od Esada Omerovića, pomoćnika načelnika opštine Konjic za poslove prostornog planiranja i građenja, koji nam je u telefonskom razgovoru rekao da problem leži u činjenici što je kantonalnim Zakonom područje Bradine proglašeno prvom agrozonom.

"Taj Zakon podrazumeva pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište, zbog čega i jesu određene tolike takse. Međutim, mi smo u novom prostornom planu opštine Konjic, koji je u izradi, predložili izmene i Bradina više neće biti u toj prvoj grupi. Upoznat sam sa celim slučajem i naložio sam da se ta stvar proveri, tako da verujem da će taj iznos biti smanjen", rekao nam je Omerović.

Za Zorana Pologoša, predsednika Udruženja Konjičana Republike Srpske, poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i do 1992. godine stanovnika Konjica, ovakvo rešenje predstavlja još jedan primer sprečavanja konjičkih Srba u povratku na svoja ranija ognjišta.

"Posebnu dimenziju ovom primeru daje činjenica da se radi o Srbima iz Bradine, koji su prošli neverovatnu golgotu u ovom ratu, budući da je ovo jedno od najstradalnijih srpskih sela u Hercegovini. Krajem maja 1992. godine ubijeno je oko 60 žitelja Bradine, a preživeli, više od 400, prošli su neverovatna stradanja u logorima Čelebići i Konjic. Nažalost, ni nakon 24 godine od tog zločina, pravde za žrtve nema", rekao nam je Pologoš.

Kuća za čiju legalizaciju opština Konjic traži uplatu oko 11.000 maraka jedna je od četiri srpske kuće koje su na području opštine Konjic 2009. godine obnovljene sredstvima Vlade Republike Srpske.

Inače, od blizu 7.000 Srba koliko je živelo do 1992. godine na području opštine Konjic danas živi nešto više od 200 stanovnika srpske nacionalnosti.

PITANjE

MITAR Kuljanin koji je nakon proterivanja iz Bradine novo gnezdo svio u Slepčeviću kod Šapca pita aktuelnu konjičku vlast koliko je poznati sarajevski glumac Haris Burina platio legalizaciju takođe obnovljene kuće, koju je nakon rata kupio od Mitrovog strica Dragoljuba, na imanju koje se nalazi u neposrednoj blizini.


STRADANjE, PLjAČKANjE I RUŠENjE

STANOVNICI Bradine u poslednjem ratu zaista su pretrpeli neviđeno stradanje, pljačkanje i rušenje. Od Dragana Subotića, predsednika Udruženja Srba povratnika u Konjic saznali smo da je od 150 srpskih kuća u Bradini, 20 godina nakon rata, samo 11 obnovljeno.

Svih 150 srpskih kuća, kao i brojni pomoćni objekti su u maju i julu 1992. godine zajedno sa celokupnom pokretnom imovinom najpre opljačkani, a zatim zapaljeni. Za zločin nad Srbima iz ovog najvećeg srpskog sela na području opštine Konjic još niko nije odgovarao.

(Večernje novosti)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

kameleon

01.02.2016 09:05

Bradina je klasičan primjer genocida nad Srbima počinjenog 1992. godine.

ODGOVORITE
Name

Desa

01.02.2016 09:13

Ovo nije kuća, nego vila. Po kojoj liniji je vlada njemu podigla ovoliku kucu?

ODGOVORITE
Name

re

01.02.2016 09:24

Ova ''vila'' nikada ne može biti zamjena za patnje i stradanja žitelja Bradine. Ti nisi Desa ti si pakosnica.

Name

Bosanac

01.02.2016 09:45

Ništa ne može zamijeniti ljudski život, ni sve kuće svijeta. Ali moram priznati da je Desa dobro primjetio, ovo je 7 puta veći objekat, napravljen od donacije vlade, od svih ostalih koje sam ja vidio do sada. Koliko znam pravili su ljudima nekih 7x7 metara kučice, garaže nisu ni postojale. Ovoga je neko iz vlade dobro pripazio...

Name

Ре Деса

01.02.2016 09:53

Добро си Приметила, треба ово испитати , неко је некоме кум у овом случају.

Name

Razmisli

01.02.2016 10:31

Izgled zna da prevari!!! Za neku kucu mozes reci da je vila samo kad pogledas njeno unutrasnje uredjenje pa tek onda vanjsko a sve to kad imamo onda je potrebna neka poznatija lokacija u nekom gradu ili perifernom prigradskom naselju .... moja kuca ima pvc stolariju i 'breskva' boju fasade a unutra je jos uvjek namjestaj iz 90 godine....

Name

Desa

01.02.2016 10:41

Evo mene opet i mislim u suštini da je lijepo da su dobili lijepu kuću i vjerovatno su i imali sličnu. Iskreno i od srca neka im je sretno. Tacno je da ništa ne može zamjeniti tolika stradanja, toliku seobu i godine bez kuće. Nekako mi je smo zasmatala nejednakost u ovom pristupu i ona je upućena više onima koji odlučuju. Da je malo više razuma fo sada bi ovi problemi bili u potpunosti riješeni.

Name

za re Desa

01.02.2016 09:28

Jel mislis i na Prnjavor?

ODGOVORITE
Name

re

01.02.2016 09:34

Samo mislim na tebe.

Name

re Bosanac

01.02.2016 11:43

U ovom slučaju niko nikoga ne treba da pripazi, samo je trtebalo da onaj ko je porušio i popalio kuće sve dovede u prvobitno stanje. Pošto, očito u Federaciji BiH nema volje da se Srbi vrate u Bradinu, vi sada komentarišete ko je jednom nevoljniku, koji je srećom ostao živ pred najezdom zlotvora,pomogao da napravi kuću.Da ne bude zabune, ovako mislim kad su svi narodi u pitanju, a ne samo Srbi.Ali ljudi, postoji plan da se što manje Srba vrati u mjesta gdje su bili prije ovog nesrećnog rata. Evo jedan primjer: Na tri kilometra od Sarajeva prema Palama, u blizini Kozije ćuprije,još uvijek zjape zidine porušenih srpskih kuća. To očito nikoga u Federaciji ne zabrinjava.Nasuprot tome, u više sela u okolini Pala, obnovljene su sve bošnjačke kuće, i to na način da su mnogo bolje i veće od onih koje su oni imali.Sada te kuće većina koristi kao vikendice jer su se nastanili u Sarajevu.Sličnih primjera je na pretek.Da je pravde u ovoj nazovi državi, svi bi bili obeštećeni nakon rata, a ne samo jedan narod.

ODGOVORITE